• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Ha már eldöntöttük, hogy patkány kell nekünk és minden feltétel adott kettő vagy több patkány magukhoz vételéhez, jöhet a következő lépcsőfok: a ketrec.

Mint a Patkányt akarunk? c. posztban említettem csak ketrec és legalább két szintes. Emlegettem én ott Frici ketrecet, Ferplast ketrecet, de mi is van ezekkel? Hamarost illusztrálom is a mondandóm, de lássuk sorjában.

Ketrec beszerzésekor eldönthetjük, hogy megelégszünk - e a boltok által kínált ketrecekkel vagy magunk építünk egyet.

Ha elég kedvet érzünk ahhoz, hogy magunk is elkészítsük a leendő kedvenceinknek a 4 vagy több emeletes álomketrecet, nyugodtan vágjunk bele. A neten rengeteg leírás van a home made ketrecekről, csak rá kell keresnünk. Előnye nyilvánvalóan az, hogy nem kell beérnünk két szinttel, sokkal fantáziadúsabb lehet a ketrec és olcsóbban is kijöhetünk vele. Ellenben ezt nekünk kell összerakni, mérni, méretre vágni, szögelni és hajtogatni.


Ha a boltból választanánk ketrecet, akkor több dologra is oda kell figyelni:

  1. a ketrec legyen elég nagy alapterületű, ellenben legyen elég magas is, hogy legalább 2 patkány kényelmesen elférjen benne
  2. szökésbiztos legyen
  3. patkányfogálló legyen
  4. könnyen lehessen takarítani, szállítani, ha kell, újravariálni a berendezést
  5. és ugye a bűvös 15 mm legyen meg, de mégjobb, ha 10 mm a rácsköz

          Sajnos az a ketrec, amelyik mindegyik kitételnek megfelel nem a legolcsóbb kategória. De ne ez alapján ítéljünk! Nyilván, fontos az ár, de egy jó ketrec hosszú évekig szolgálhat minket, anélkül, hogy bármi baja lenne, ellenben az olcsóbb ketrecekkel, amit gyakrabban kell újravenni, mint egy drágább, de jó minőségű ketrecet.

          Ketrecgyártótól én a Ferplast-ot ajánlom, nagyon jó minőségű termékeket gyártanak. Van kifejezetten patkánynak készült ketrecük, a Jenny fantázianevet viselő ketrec.

           

          Nagy előnye, hogy az elemei kedvünk szerint variálhatók, rengeteg benne a hely, hogy teleaggathassuk játékokkal és nagyon jó a minősége. Ugyanezen gyártótól a görényeknek készült ketreceket is szokták patiknak venni. Ezek olyan hatalmasak, hogy kettőnél több patkányt is el lehet szállásolni benne. Ezen felül úgy tudom, hogy a Ferplast egyes ketreceit lapokra lehet szedni, így a hordozásuk, takarításuk is sokkal könnyebb.




          Az előző posztban emlegettem az alap ketrecet. Ez  magyar gyártmány, Frici néven fut. Csak azért írom bele a posztokba Fricit, mert egyrészt jó ellenpélda, másrészt tényleg ő az alapméret 2 patkányhoz. Lássuk is őt közelebbről.


          58x36x63cm. Ez a nagyon alap méret, amiben 2 patkány lakhat és ezekkel a méretekkel rendelkezik Frici is. Előnye, hogy olcsó. Hátránya, hogy nagyon gyenge minőség, ha több patkányt szeretnénk tartani az évek alatt biztos, hogy cserélni kell a ketrecet. Alaphibája, hogy a ponthegesztéseknél a rács egyszerűen elengedi magát, és ez egyrészt a szökés lehetőségét hordozza magában másrészt a kiálló vasdarabok veszélyesek is lehetnek háziállatainkra nézve. Ha mégis ezt vennénk meg, akkor az alját vágjuk ki, a patkányok lábának nem tesz jót, hogyha rácsokon kell mászkálniuk, ugyanez áll az emeletekre is, tehát le kell fednünk valamivel. A létrákat az évek múlásával le kell váltanunk a ponthegesztés és a rozsdásodás miatt, ugyanis idővel a ketrec rozsdálni fog. Hátránya még, hogy az emeletek fixek, nem variálhatók és a hozzájukférés és elég nehézkes. A ketrec nem szedhető szét, a tálcából és a rácsrészből áll. Én nem ajánlom a megvételét.


          Bármilyen ketrecet is választunk, az a legfontosabb, hogy alaposan utánanézzünk, mielőtt hazavinnénk, nehogy kiadjunk egy olyan ketrecre pénzt, ami túl kicsinek vagy rossz minőségűnek bizonyul. Hogy a méretbeli tévedéseket elkerülhessük egy kalkulátor segítségével ellenőrizhetjük, hogy a ketrec mérete megfelel-e leendő patkányainknak.

          Ketrecvásárlásnál ne álljunk meg egynél, nem is szabad. Minden felelős patkánytartó beszerez egy kisebb karanténketrecet, amiben az állat ellehet betegség vagy összeszoktatás ideje alatt. Nem kötelező még egy hatalmas ketrecet venni erre a célra, én pl.: a Ferplast Hamster Tris hörcsögketrecet vettem meg, ami így nézz ki:

           

          Ebben egy patkány kiválóan elvan egy kis ideig, míg felgyógyul a társaitól külön, de nagyon jó lehet átmeneti ketrecnek is, én pl.: akkor használtam, mikor patkányostul kimentem egy hétvégére a barátomhoz és a patik is jöttek velem. Két patkányom prímán elvolt 2 napot a ketrecben - természetesen mikor felébredtek kivettük őket, hadd rohangásszanak. Akkor is hasznos, mikor új pati jön a házhoz és össze kell szoktatni a többiekkel - ez több napot vagy hetet is igénybe vehet, addig el kell szállásolnunk valahol az patkányt anélkül, hogy állandóan megvernék szegényt.

          Még számolnunk kell egy szállítóval is. Nagyon jól tud jönni egy masszív műanyag szállító, ami sokkal strapabíróbb, mint a cipősdoboz. Ebben tudjuk hozni - vinni a patkányt, akár állatorvosról, akár vendégeskedésről/költözésről van szó. Több fajta szállító létezik, de a legtöbb szállító gyártója még sosem tartott kisállatot. Gondolok itt pl.: arra a szállítóra, amit ollószerűen kell zárni. Melyik hörcsög/patkány/futóegér marad nyugton akár egy percig is? Így a szállító könnyen guillotine - ná válik. A legjobb azok a szállítók, amit felülről lehet zárni és nem egy pontban kapcsolódik a záró és a tartószerkezet, így, ha a tartórész meg is sérül és tönkremegy, az állatkánk előtt akkor sem nyílik meg a szökés lehetősége.

          Szállítóból is Ferplast hívő vagyok, az Aladino szállítójuk kiváló patkányok számára. A "Medium" méretűt válasszuk, ebben bőven elfér 2 - 3 pati. Ha több patink van, jöhet a "Large" méret.


          Categories: ,

          Leave a Reply