• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A gyerek elénk áll. Régóta tervezzük. Láttunk róla egy aranyos képet. Vagy csak simán betértünk egy állatkereskedésbe és "ez mi? Patkány?" A végeredmény: Szeretnék egy patkányt!

Mielőtt azonban már rohannánk is érte a boltba fel kell tennünk magunknak pár kérdést. Lássuk.

Ha mi akarunk:

Mi már felnőttek vagyunk, könnyen el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk - e patkányt vagy sem. Szeretnénk. Azért nem árt, ha a családunkban felmérjük ki hogyan viszonyul a patkányokhoz. Ha valakinek fóbiája van, akkor nem biztos, hogy jó ötlet patkányt vinni a házhoz. Én pl.: irtózom a rovaroktól és rohadtul nem örülnék, ha a párom beállítana egy vagy több madárpókkal, mert neki ők aranyosak, érdekesek. Állandóan azon agyalnék, hogy tuti kiszökött és megmar és fáj, meg fúj és, micsoda kispatikat/kisegereket eszik????? Ki vele azonnal! Szóval, ha valaki a családban nem azért ellenzi a patkányt "mert fúj, gusztustalan, pestis, csupasz farok" tehát, mert előítéletes és nem ismeri őket, hanem tényleg retteg tőlük, akkor könyörüljünk meg szegény családtagon. Esetleg, ha hajlandó kompromisszumot kötni, érdemes megpróbálni, de el kell fogadnunk az ő feltételeit. Ha ez azt jelenti, hogy ne tukmáljuk rá, hogy "Nézd, de édes!!", akkor ne tukmáljuk rá.

taniapiunno.tumblr.com

Mit tudunk a patkányról? Kicsi, kis helyen is elfér, egy is elég belőle, olcsó, nincs vele baj ergo tökéletes háziállat, jöhet! Állj, ne tovább leendő patitulaj! Ezzel a hozzáállással/tudásszintel ne indul el patkányt venni! Nézzük meg jobban a tényeket.

Tévhitek:

  1. A patkány kistestű, ezért kis helyen is elfér (pl. terrárium, majd teszek valamit a tetejére) - Sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak leendő tulaj, de ez nem így van. A patkánynak ketrec kell. Minimum 2 szintes. Nincs hely ketrecnek? Nincs hely patkánynak. Van hely ketrecnek, de drága? Egy jó ketrec évekig fog szolgálni úgy, hogy kutya baja sem lesz, bőven vissza fogja hozni az árát, ketrec kérdésben nem érdemes a legolcsóbbat megvenni, de egy szuper középárkategóriás nagyon is megfelelő.
  2. Egy patkány kell, hisz ott leszek neki én./Csak akkor fog igazán szeretni, ha egyedül van. - Két patkány kell. A patkány nagyon szociális állat, nem tartható egyedül. Ha az ember napi 2 órán át magát tudja szentelni a patkányának, akkor is a maradék 22-őt egyedül tölti, főleg éjjel, mikor aktív. Ne aggódj, ha attól félsz, hogy nem fog szeretni, ha társa van. Mindketten imádni fognak meglásd. De patkányod csak akkor lehet boldog, hogyha fajtárs is van mellette és ez neked is jobb. Kifejezetten öröm nézni, ahogy játszanak, érdekes megfigyelni az egymás közti viselkedésüket. Fontos, hogy a párok egyneműek legyenek! A patkányok nagyon jól kijönnek egymással azonos nemen belül, emiatt nem kell aggódnod.
  3. A patkány olcsó. - Valóban vannak helyek, ahol olcsón jutsz patkányhoz, akár 100 Ft- ért is adják darabját. Igen ám, de honnan is? Állatkereskedésekből és ezek az olcsó állatok kígyóeleségnek lettek szánva, ami azt jelenti, hogy az átlagnál is jobban el vannak hanyagolva, agresszívak, betegek, ne vidd haza őket! Eleve ne vegyél állatkereskedésből patkányt, ha teheted inkább keress megbízható tenyésztőt! Sajnos sok hobbiállatnak árult patkány életkörülményei nem jobbak a tápláléknak szánt patkányokéval. És azt kell mondjam, hogy a "megmentésüktől" (hazavitelük) sem lesz jobb a helyzet, hisz elvitted pénzért az állatot, nyereséget termeltél a boltnak és egy új, üres helyet a következő szerencsétlennek. Még valami a "patkány olcsó" gondolathoz: ha a patid tökéletes fizikumnak is örvend, nem árt felkészülnöd a később szinte biztos jelentkező állatorvosi kiadásokra, legyen az fogmetszés vagy tumoreltávolítás. És sajnos az "átlag" állatorvos nem ért a patkányokhoz, kisemlősszakértőhöz kell menned vele, aki valamivel drágább, mint a kutya - macska kombó. De itt jön képbe a pati kis tömege: mivel ilyen pici, sokkal kevesebb gyógyszert kell neki adni, mint egy kutyának, ergo kevesebb gyógyszert kell kifizetned.
  4. Nem tudok dönteni a fiú és a lány között, veszek mindkettőt egy ketrecbe, ha figyelek rájuk nem lesznek kicsik./Kispatikat akarok! - NEM! Soha, soha, soha de soha ne tegyél össze hímet egy nősténnyel, soha! Akár akarod, akár nem, lesznek kispatik, és nem 1 - 2 kispati, hanem 8 - 12 kispati, akiknek megbízható, szerető otthon kell, pluszban szülés után megfoganhat a következő 8 - 12 kispatinyi alom. Ne szaporítsd a patkányaidat (mert ez közelről sem tenyésztés), csak mert a kicsik cukik, belefér, nem érdekel, mi lesz! Ha így gondolkodsz, ne vegyél patkányt! A nősténynek nagyon megterhelő a sorozatos szülés, a normális tenyésztők max. 3 almot hoznak le egyazon nősténytől élete során. Mellesleg a kispatkányok 4 hetesen ivarérettek, ha nem bontod őket nemek szerinti csoportra egymást közt is szaporodni fognak, ami senkinek se jó. A tenyésztés komoly és felelősségteljes munka, hatalmas tudással a háttérben amit évek alatt gyűjtenek össze a tenyésztők, ne próbáld meg utánozni őket, mert csak állatkínzás lesz a végeredmény.
  5. A patkányok elvannak magukban. - Még akkor is, ha ketten vannak szükségük van ránk, a dédelgetésünkre, a játékra. Kifejezetten igénylik. Csak akkor vigyünk haza patkányokat, hogyha legalább 1 órát/nap rájuk tudunk szánni, ki tudjuk őket engedni a ketrecből szabadon rohangászni. Erre megfelel az ágy, vagy, ha kábelmentesítünk egy szobát és búvóhelybiztossá tesszük, az mégjobb. Fontos, hogy ne tudjanak a patik olyan helyekre bújni ahonnan nem tudjuk őket kiszedni, beszorulhatnak, megsérülhetnek. Tegyünk el a közös játék alkalmával minden olyan tárgyat, amit sajnálunk, mert a patik rágnak. És olyan ruhát vegyünk fel, ami nem baj ha lyukas vagy pisis lesz. Ha nem tudunk időt szánni a patkányainkra, inkább vegyünk macskát.

vivid-fantasy.tumblr.com

Ha a gyerek akarja:

Ebben az esetben a szülőnek el kell döntenie, hogy a gyerek tényleg vágyik egy kisállatra, vagy csak meglátta a kereskedés kirakatában és "szőrös = aranyos" felkiáltással éppen patkányra vágyik, de 2 perc múlva már kutya kéne neki, újabb 2 perc múlva inkább hörcsögöt szeretne vagy minden szülinap, névnap előtt azt a kérést halljuk, hogy szeretne egy kisállatot?  Látja - e azt a szülő, hogy a gyerek tényleg igyekszik megnyerni a szülei bizalmát, hogy képes lenne akár kis segítséggel is, de gondoskodni az állatról vagy csak épp eszébe jutott a dolog és 3 nap múlva szegény patkány el lenne felejtve a sarokban? Ha csak múló hóbortról van szó, semmiképp se legyen beszerezve a kisállat, mert csak nyűg lesz belőle: a gyerek nem akar/tud még megfelelően gondoskodni róla, rájön, hogy az állat nem polcra rakható mozgó játék, a szülő meg megnyeri egy olyan élőlény gondozását is, akit nem feltétlen akart volna. Ez senkinek sem lenne jó.

Ellenben, ha a gyerek nem tágít a kisállattól, mindent megtesz azért, hogy lehessen neki egy, hajlandó jobban tanulni, többet foglalkozik a házimunkával, érdemes elgondolkodni a dolgon. Ha azt látja anyu/apu, hogy a gyerekük képes felelősséggel dönteni, akkor van alapja az állattartásnak. De akár egy kisgyerekről vagy fiatal kamaszról van szó mindenképpen át kell beszélni vele, hogy az állat felelősség, etetni és itatni kell, cserélni kell az almot alatta, foglalkozni kell vele és nem jó ha ezek bármelyike is elmarad, akár egyetlen napon is. Ez esetben, mint szülő itt mérlegelnünk kell a gyerek korától függően. Ha a gyerek kicsi, akkor nem várhatjuk el tőle, hogy mindent egyedül csináljon, mindenképpen be kell segítenünk neki. Lehet együtt almot cserélni, etetni és vizet adni is, közösen játszani a kisállattal. Ezek remek családi programok mindenki számára, a gyerek felelősséget tanul és ezek mellett lehet figyelni a kicsi(k)re, nehogy elejtsék vagy túl erősen fogják meg a patkányt, ne fogják meg a nyakbőrüknél vagy a farkuknál fogva, ne nyomogassák és felügyelet és engedély nélkül soha, de soha ne vegyék ki a patit a helyéről, hisz, ha rosszul nyúlnak hozzá, haraphat is.

A fiatal kamaszok már jobban tudják kezelni a kisállatokat, de ők is hajlamosak arra, hogy elfelejtenek vizet vagy ételt adni, almot cserélni, illetve valami fontosabb lesz, mint a szomorú szemű magányos patkány a ketrecben. Ha nem is olyan szigorúan, de itt is figyelni kell, hogy az alapvető szükségletek a patkány esetében ne szenvedjenek hiányt.


Általános tudnivalók:

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a patkány éjszakai állat, éjjel aktív és ilyenkor zajos. Turkál az almában, eszik, iszik, rendezkedik, totálisan átalakítja a lakhelyét. Ezeket mind éjjel csinálja, mikor a család aludna, így nem sok ember tud patkányketrec mellett aludni. Hallottam már arról, hogy "átnevelték" a patkányt nappali életmódra, de ez ellenkezik az állat természet adta viselkedésével. Ez olyan, mintha minket "nevelnének át" éjszakai életre azzal, hogy éjjel nem hagynak minket aludni, ezért nappal lennénk kénytelen és éjjel lennénk fent. Nem egészséges, nem jó, a patkánnyal se tegyük ezt. Mindez nem azt jelenti, hogy nappal nem lehet őket ébren látni, sőt, jönnek - mennek, esznek - isznak és turiznak nappal is (főleg késő délután), ilyenkor ki lehet venni őket játszani is, de erőszakkal sose ébresszük fel és az ételtől - víztől se vegyük el őket.

Az elhelyezése. Mivel éjjel zajos, ezért nem biztos, hogy a háló a legmegfelelőbb hely a ketrec számára. De ne is rakjuk a konyhába vagy bárhová, ahol nagy a zaj vagy a forgalom, ez zavarhatja a patkányt, ami agresszívvá teheti. Huzat és tűző nap se érje, könnyen meghűlnek illetve hőgutát is könnyen kapnak. Egy csendesebb szoba távolabb az ablaktól és a fűtőtesttől ideális hely számukra. Szellőztetéskor ha nincs a kinti hőmérséklet 20 fok felett, biztosítunk a patkánynak olyan helységet, amit le tudunk zárni a szellőztetés idejére. Ha bezártuk az ablakokat is várjunk egy kicsit, míg felmelegszik a szoba, csak utána vigyük vissza a ketrecet.

www.flickr.com/photos/nur_spass

Miben lakjon a patkány? Mindenképpen ketrecben, csak és kizárólag ketrecben! NE tartsuk terráriumban!!! A terráriumban nyáron könnyen felmegy a hőmérséklet és a pati hőgutát kaphat, a vizeletében ammónia van, ennek a gőze mérgező és a terrárium nem szellőzik jól, így ez a gőz megül benne, illetve a patkánynak lételeme a mászás és ezt egy terráriumban nem tudja megtenni. Ketrec, rendben, de milyen? Mindenképpen legalább 2 szintes legyen és a rácsköz ne haladja meg a 15 mm-t, különben gyakran fogjuk üldözni szökevény patkányunkat a lakásban. Figyelem, 15 mm-en a kispatkányok kimásznak! Ezért érdemesebb lenne áldozni egy kicsit a Ferplast ketrecekre, aminek széles választékában találunk sűrű rácsozású patkánybiztos ketrecet.
Okés, de milyen a nagyon alap ketrec? Elmondható, hogy a magyar Frici ketrec a nagyon alap ketrec 2 patkánynak (elmondható, hogy 2 patkány az alap, ha a patit szeretnénk), ennél kisebbet SOHA, SEMMIKOR SE vegyünk! Amennyiben ennél nagyobb a ketrec, amit kinéztünk vegyük meg azt!

Az alom. Sokan úgy gondolják, hogy a sima fenyőforgács megfelelő a patkány számára, de ez nem igaz. A forgács poros, ami irritálja a patkány légútjait és beteg lesz tőle, ezért pellesített almot célszerű venni neki.


Az étel. A patkány strapabíró állat, ezért mindent ehet, gondolnánk elsőre. Ez közel sem így van! Speciálisan patkányoknak készült tápot vegyünk neki, érdemesebb minőségit venni (pl. Versele - Laga). A patik nagyon szeretik. Van pellesített táp és a hagyományos táp, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Ha jól megfigyeljük a patkányainkat rá fogunk jönni, nekik melyik változat tetszik :) Egyéb étel: adhatunk nekik gyümölcsöt és zöldséget, almát, banánt, paradicsomot, uborkát, de vannak tiltólistás ételek, mint pl.: a citrusfélék, csokik és csipszek. Mindenképpen kutassunk a neten mielőtt valami újat adnánk a patkányainknak! Ha nem vagyunk elég tájékozottak, meg is ölhetjük kis kedvenceinket.

Allergia. Egyes emberek allergiásak lehetnek a patkány szőrére, ezért mindenképpen menjünk el a vásárlás előtt a tenyésztőhöz és kérjük meg hadd simogassunk meg pár patkányt allergiateszt gyanánt. Ha köhögést, tüsszögést, viszketést, kiütéseket, szemirritációt tapasztalunk sajnos nem lehet patkány a választott háziállatunk.


Szóval, mikor is vállaljuk be a patkányt? Ha van elég időnk, helyünk és anyagi hátterünk a tartásukhoz. Ha fel vagyunk készülve arra, hogy valaki 100%-ban függ tőlünk, szüksége van ránk, ha készek vagyunk hajnali 2-kor is állatorvoshoz rohanni, ápolni az esetleges betegeket, oda tudunk figyelni az etetés eleinte kicsit bonyolult rendszerére. Amennyiben minden adott nyugodtan hozzuk haza kis kedvenceinket és élvezzük az eljövendő boldog patkányos éveket.

Categories:

Leave a Reply