• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Házi patkány elengedése? Sokan komolyan fontolóra veszik, sőt, meg is teszik, hisz patkány, mi baja lehetne? Hamar visszavadul.

Pedig házi patkány soha nem lenne szabad elengedni a nagyvilágba, hiszen pontosan az, aminek a neve is mondja: házi. A házi patkányban sosem fejlődtek ki azok a túlélési ösztönök, amik a vadpatkányokban megvannak.
A "The Laboratory Rat - A Natural History" c. filmre rögzített kísérletben láthattuk, hogy hogyan viselkedik 50 laborpatkány, ha elengedik őket egy mesterséges környezetben (ez esetben egy istálló mellett). Láttuk, hogy egymástól tanulva, könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez, rájönnek, hogy a szénabálákban lehet lakni és az ismeretlen állatok elől el kell rejtőzni. De mi történik akkor, hogyha egy szál magában az utcára kerül egy patkány, ahol se kész búvóhely, se élelem, sem pedig ivóvíz nem várja?

Egyedül a nagyvilágban - maggotsplz.deviantart.com

Az élelem


A házi patik ahhoz vannak hozzászokva, hogy az ember adja nekik az élelmet és vizet. Fogalmuk sincs róla, hogy hol találnak élelmet vagy, hogy egyáltalán mi tehetnek meg és mit nem. A patik az anyjuktól tanulják meg, hogy mi ehető. Ezt az első szopás alkalmával elkezdik tanulni, hisz az anya tejének ízét az általa evett táplálék határozza meg. Egy utcára rakott patkánynak fogalma sincs arról, hogy mit lehet megenni vagy az étel egyáltalán hol lelhető fel. Ugyancsak nem elfelejtendő, hogy az emberek előszeretettel raknak ki mérgezett élelmet patkányoknak és ezt egy ex-házi pati könnyedén befalhatja.

Étellé válni


A patkány nagyon-nagyon sok állatnak jelenti az élelmet. Egy díszpatkány soha nem látott rókát, baglyot, borzot. Ha kutyát, macskát látott is életében, akkor is úgy vannak nála elkönyvelve ezek az állatok, mint akik nem jelentenek rá veszélyt és hozzá van szokva a jelenlétükhöz. Ha szembe kerül egy ragadozóval valószínűleg csak ülne egy helyben és megvárná, amíg megeszik. Ámha mégis szembeszáll a támadójával, szinte 0 esélye van a túlélésre.

Időjárás


A házi patik egy fűtött szobában, a ketrecükben laknak, ahol alom van alattuk és sok más anyag, amiből fészket építhetnek maguknak. A kidobott patkány nem tudja, hol melegedhetne fel vagy hol talál anyagot a fészkéhez, amit építhetne magának. Ne feledjük el, hogy a patkány eddig mindent készen kapott, akárcsak egy kisbaba. Nem várható el tőle, hogy a semmiből túlélő ösztönöket fejlesszen magának.

A házi patkánynak szüksége van a gondoskodásra - ne rakjuk utcára! - feralandsnarls.tumblr.com

Más patkányok


Úgy gondolod, hogy a vad patkányok örömmel befogadják a házi patkányt a kolóniába? Gondold újra. A vadpatik iszonyatosan territoriálisak és agresszívak azzal szemben, aki nem azonos kolóniából származik. Ha a hontalan házi pati kerül szembe velük minimum nagyon megverik, de akár meg is ölhetik vad rokonai!

Természetellenes színek


A díszpatkányok nagy része „kirívó” színekkel rendelkezik, erre lettek kitenyésztve. Rejtőszín nélkül igencsak csökkennek a patkány túlélési esélyei a vadonban. Csak gondolj bele, hogy nézz ki egy fehér patkány az erdő talaján, aminek a domináns színe a barna! A vadpatkányok nem ok nélkül barnák, szürkék vagy feketék. Bármelyik patkányt, akinek ezektől eltérő színe van, könnyen kiszúrja egy ragadozó és megeszi vacsorára.

Konklúzió


Habár a házi pateszainknak maradt némi „ösztöne”, a tenyésztés folyamán sokat „butultak”. Nem képesek az ember otthonán kívül megélni, nem maradnak életben az emberi törődés és etetés nélkül.

A vadonban egy patkány átlagos életkora 1 év. A házi patkányé sokkal kevesebb az utcán. Még ha némelyik patkány el is tud rejtőzni és életben maradni egy darabig, nagyon nagy részük az elengedést követően, záros határidőn belül elpusztul.

Eddig minden utcáról befogadott patkány kivétel nélkül alultáplált volt, élősködői voltak és bizonyos fokig fizikai sérülések is érték. Azt se feledjük, hogy házi állat elengedése a vadonban állatkínzásnak számít és a törvény bünteti.

Nincs mentség arra, ha valaki elengedi a patkányát. Ha a tulajdonos nem akarja tovább tartani patkányát, akkor keressen neki új otthon, adja be állatmentőkhöz, hirdesse az interneten! Adjon esélyt annak a kisállatnak az új életre.

Eredeti itt.

Categories:

Leave a Reply