• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A kék gén hatalmas színválasztékkal rendelkezik, a halvány, púderes kéktől kezdve a a fehér alsó szőrökön át egészen a bőrig tartó gazdag mélykékig. A brit kék gén színskálájának a végén az extrém sötétkék áll.

Egy igazi csoda, hogy az a brit kék kialakult, amit ma ismerünk - a tenyésztők szélmalomharcot vívtak vele. A kezdeti időkben, mikor ez a variáció feltűnt (1990) a kék kispatkányok törékeny jószágok voltak, vérzékenységre, bőrgondokra és allergiára hajlamosak. Nagyon sok figyelemmel és szakértelemmel kiszűrt, válogatott állatokkal történő tenyésztés munkája az, hogy a mai brit kék patkányok minden példánya már olyan erős és egészséges, mint bármelyik másik szín egyede.

A brit kék gén sok színhibára hajlamosít. Ahogy a szőr teteje is túl halvány lehet, úgy a szőr alja is és a kék szín nem tart egészen a bőrig. És persze hajlamosak az ezüstösödésre, a fehér lábakra és az "elrozsdásodásra" is, amikre érdemes figyelni.

Fajta-sztenderd: Legyen gazdag acélkék, barna árnyalat nélkül. A has és a hát színe ne különbözzön. A szőr alja a bőr felé legyen kékesszürke.

British Blue Irish

British Blue

Categories:

Leave a Reply