• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Egészen sokszor olvasom a következő kérdést: Vegyek-e a patkányomnak mókuskereket? Fogja-e használni? Milyet vegyek? Mekkorát?

A dolog összetettebb, mint elsőre hinnénk! Mindenkiben él a vidáman tekerő hörcsög képe, akinek élete egyik értelme a ketrecében, hogy a kerekét addig hajtsa, amíg forog. Jó testmozgás, lefoglalja. És akkor itt van a patkány. Élénk, vidám, rágcsáló - akkor tuti neki is jó a kerék! Elvégre, akkor nem kell a ketrecben punnyadnia, miközben mi alszunk vagy nem vagyunk otthon, hanem vígan szaladgálhat. Ám van néhány szempont, ami alapján kiválasztjuk a leendő kereket:

  • Ha felnőtt patkánynak vennénk a kereket, számoljunk vele, hogy valószínűleg csak pénzkidobás lenne, maximum aludni látjuk benne a patit. Ha nem gyerekként ismertetjük meg a futókerékkel nagy eséllyel felnőtt korában sem fogja használni.

  • Lehetőleg ne egy apró kereket vegyünk a patkánynak, hanem olyat, aminek nagy az átmérője és a pati kényelmesen belefér. Hogy mi az optimális méret, arról megoszlanak a vélemények. Ez függ attól is, hogy mekkora a patkány: a nőstények kisebbek, mint a hímek. Általában 30 centi átmérőjű kereket javasolnak (Infó a britektől van, 12 inch = 30.5 cm).

  • Kerüljük a vízszintesen rácsos kereket, ebbe a patkányok hosszú farka könnyen beleakadhat és megsérülhet. Tömör fa vagy műanyag kereket válasszunk.

Nem biztos a mindent elsöprő siker, de az is lehet, hogy nagyon fogják élvezni a dolgot :D Ha még kölyök a pati, egy próbát megér a dolog :)


Categories:

One Response so far.

  1. Mutu says:

    Nem gondoltam volna, hogy a patik is szeretnek és tudnak kerekezni. Az viszont tény, hogy az állatokat kölyök korukban a legjobb hozzászoktatni bármihez is. A malacok nem tudják használni a mókuskereket, és nagyon játékaik sincsenek. Ők egymással játszanak inkább, ezért is annyira fontos nekik a fajtárs. :)

Leave a Reply