• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Ki ne ismerné ezt a rajzfilmet? Mivel azonban a filmes sorozatunkba természetesen beleillik, így egy pár szót ejtek róla.

A sztorit mindenki ismeri: Remy, a csatornapatkány nem éppen elégedett azzal, ahogy él és többre vágyik. Családjától elszakadva Párizsban köt ki, ahol "szövetkezik" egy konyhai kisegítővel, Linguinivel és a fiú segítségével a patkány azt teheti, amire mindig is vágyott: főzhet.

port.hu

Persze jönnek a bonyodalmak, az apja azt akarja, hogy Remy viselkedjen patkány módjára és kerülje az embereket, Remynek pedig meg kell értenie, hogy nem lehet ember, ha egyszer patkánynak született. Vannak nagy barátságok, nagy csalódások, letargia, világrengető megoldás, keserédes végkifejlet, meg persze románc.

A karakterek tervezése kemény feladat volt a csapatnak, hisz szerették volna a patkányokat olyan élethűre megcsinálni, amennyire csak lehet. Ezért a patkányok szakértőjét, Debbie Ducommunt kérték fel konzultációra a patkányok szokásai és jellemzői kapcsán. A stúdió folyosóján egy évig laktak patkányok, hogy az animátorok tanulmányozhassák, a patik orrát, fülét, lábát és farkát, ahogy mozogtak.

port.hu

A film hatására természetesen megnőtt a patkányok iránti kereslet is. Persze, ez egyrészt örömteli, hisz többen felfigyelnek a patkányokra és látják, hogy nem olyan, amilyennek a közvéleményi ismeri őket, másrészt viszont nem jó ha az emberek meggondolatlanul vesznek állatot.

Külön pozitívum, hogy a Pixar csinált még egy ismeretterjesztő kisfilmet is "Barátod a Patkány" címmel, ami a patkányokkal kapcsolatos sztereotípiákat igyekszik szétoszlatni.

port.hu

A filmen látszik, hogy sokat dolgoztak vele, a patkányok járása, futása nagyon korrekt. Összességében, én nem voltam elájulva tőle. Se a profi főzés, de Franciaország nem fog meg, utóbbitól kifejezetten rosszul vagyok, így a helyszínválasztás nemigen ragadta meg a képzeletem. Szóval patis filmnek patis film, láttam is, de nem kedvenc. Ti hogy vagytok ezzel? Tetszett, nem tetszett?

Categories:

4 Responses so far.

  1. Kitti says:

    Nagyon szeretem az állatokat, éppen ezért szívesen nézem meg az ilyen filmeket. Legyen az kutyás, lovas, rágcsálókról vagy bármilyen másik állatról szóló.
    Egy-egy ilyen film után valóban fellendül a kereslet az aktuális állatfajta iránt. Hogy csak párat említsek: Német juhász, dalmata, husky, lovak. Mostanában pedig már a rágcsálók is. Csak, hogy hamarosan ezek az állatok utcára kerülnek, mert a gazdák nem ilyen állatra számítottak a film alapján.

    Ez a Lecsó című film viszont nem tetszett. Valahogy nem erre számítottam.

  2. Igen, valahogy én se erre számítottam. Nem jött át, nem fogott meg. Kötelességből megvolt :D

    Igen, sajnos jellemző, hogy sokan hóbort miatt vesznek állatott. A legutóbi patkány évében (kínai horoszkóp) Oroszországban kifosztották az állatkereskedéseket patkányügyileg, mert a patkány évében patikat tartani "szerencsét hoz". És vajon hány "talizmánt" dobtak ki utána, mert "nem hozott szerencsét"? Nekem addigra rég megvoltak a patijaim. Szerencsét nem hoztak, de pénzt vitték xD Mondtam is nekik, hogy visszaviszem őket garanciába :P

  3. Mutu says:

    Nekem tetszett a film, szerintem baromira aranyos, fordulatos és az animáció is nagyon szép. A szereplők szerethetőek, jó pár poén elhangzik, amiken mi (a párom és én) nagyon jókat derültünk. Bármikor nagyon szívesen megnézem újra és újra. De ezért ne utáljatok meg... :D

    Film hatására még nem vettem állatot, a malacok iránti szeretetem is onnan jött, hogy barátnőméknél a szomszédban szép kis kolónia volt. Sok időt töltöttem ott, és az évek alatt kellőképpen megfigyelhettem ezeket a kis állatkákat. Tetszett az életmódjuk, hogy sok más rágcsálóval ellentétben nappal aktívak, éjszaka többnyire alszanak. Mennyire szépek, sokszínűek, mókásak, jópofák. Szép lassan beléjük szerettem, aztán innen már ment minden magától... De fehér egerekkel kezdtem az állattartást. :)

  4. Miért utálnánk érte? :D Más az ízlésed, ez van :D

    Én se vettem állatot soha film után. Szerintem az nem épp a legfelelősségteljesebb döntés. AZ más, ha az ember lát egy állatot egy filmben, majd utánajár, hogy milyen is az állat valójában és úgy veszi meg, de a gyerek látott egy lovat, most lóval nyaggat, veszek neki mert miért ne/mert békén hagy/mert azt akarja" na ez felelőtlen.

Leave a Reply