• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A kopasz patkány rendkívül érzékeny a környezetére, extra adag odafigyelést igényel. Ha kopasz patit szeretnénk tartani, fel kell készülnünk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk. Mégis, mire kell figyelni, miben különbözik a kopasz patkány tartása a szőrösebb társaiétól?

A kényes bőr


Első dolog, ami feltűnik: a kopasz patkány kopasz, azaz nincs vagy alig van szőre. Mivel nem védi szőr a testét így a bőre sokkal fogékonyabb a fertőzésekre, sérülésekre és könnyebben meg is fázik az állat. A szőr hiánya kiterjed a lakhelyére is. A kopasz patit ugyanúgy ketrecben kell tartani, mint szőrös társait, viszont kerüljük az olyan ketreceket, amelyeknek rácsos az alja. A kopasz patiknak még fontosabb, hogy ne durva felületen kelljen élniük, ezért minden rácsos polcot fedjünk le, viszont az anyagot, amivel eltakartuk a rácsokat, cseréljük gyakran. A ketrecet rakjuk meleg helyre, ahol nem éri huzat!

Kopazs patkány
Szőr-szabadság -
theratresort.blogspot.hu

Ugyanilyen figyelmet kell fordítanunk az alomra is. Mivel patkányok, nekik sem jó a faforgács/illatosított alom, ugyanolyan érzékenyek a légútjaik, viszont az alomnak jó puhának is kell lennie, hogy ne sértse fel a pati csupasz bőrét. Talán a csutkaalom lehet a legjobb választás, illetve van olyan gazdi, aki ruhával béleli ki a ketrecet. Figyeljünk arra, hogy a hűvös időben meleg ruhadarabok kerüljenek a ketrecbe, illetve a ketrecet is nagyon tisztán kell tartanunk, a 'pisisarkot' takarítsuk naponta és az egyéb potyadékot is szedjük össze. A kopasz patik bőre nagyon könnyen fertőződhet, ha vizelettel/ürülékkel érintkezik.

A csupasz bőrt mindig tartsuk szemmel, vizsgáljuk meg, nézzük át naponta. A leggyakoribb elváltozás a faggyús ciszta. Ez mélyen a bőr alatti faggyúeltömődés, kis műtéttel lehet eltávolítani. Gyakran elfertőződhet illetve nagyra is megnőhet, ekkor fel kell nyitni, naponta kétszer kitisztítani, antibiotikumot adni a patkánynak. Azon patik esetében, akik hajlamosak ezekre a cisztákra, megoldás lehet, ha enyhe antibakteriális szappannal hetente 1-2 alkalommal megfürdetjük, eltávolítva a koszt és az elhalt hámsejteket a pórusokból. Ezután masszírozz a bőrbe szagtalan, pórusokat nem eltömítő babaolajat a bőrbe (érzékeny bőrre valót válassz), megelőzve annak kiszáradását. Ha ez nem segít megelőzni a bajt, akkor beszélj az állatorvossal egy esetleges antibiotikum kúráról és receptre kapható samponról.

Figyeld a patid bőrét amiatt is, hogy nem száraz-e. Ha száraz a bőre szűz olívaolajjal vagy érzékeny bőrre való babaolajjal bekenheted neki, naponta egyszer.

Faggyúciszta kopasz patkányon
Faggyúciszta -
www.goosemoose.com/rfc/index.php?topic=4098209.0

A hideg ellen


A kopasz patkány etetésére is oda kell figyelni. Több zsírt és kalóriát kell ennie, hisz neki több energiájába kerül melegen tartani a testét. A kopasz patinak adhatunk: avokádót, túrót, sajtot, húst, olajos magvakat, joghurtot és teljes kiőrlésű falatkákat (állati változatot).

"remember to keep your non-furry friends warm this winter" -
brodent.tumblr.com

A kopasz patid lakótársai lehetőleg szőrösek legyenek. A patik gyakran összebújva alszanak mikor hűvösebb az idő és ilyenkor melegítik egymást. Ez kopasz patkányunknak csak előnyére válik :)
Eredeti itt.

Categories:

One Response so far.

  1. Meki says:

    Jaj, de nagyon édes ez a kis ruci rajta. :)

Leave a Reply