• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Időről-időre átböngészem az RSPCA oldalát. Az állatmentés keretein belül figyelmet szentelnek a laborállatok kérdésének is amivel kapcsolatban épp belefutottam egy nagy kampányba. Mit is tesz az RSPCA a laborállatok ügyében?

2010. novemberében az Európai Unió végre új törvényt alkotott az állatkísérletek kérdésében. A törvény értelmében az állatkísérletekben felhasznált állatok száma kontroll alá került és a tagállamok rendelkeznek egy engedélyezési rendszerrel, ami a kutatási intézményekre és projectjeikre vonatkoznak. Nagyon fontos szempont az, hogy minden egyes projectet felmérnek kár-hasznon szempontból, hogy valóban szükséges-e állatokat használni a kísérletekhez. Ezen felül van egy követelmény: a 3R törvénye valósuljon meg, azaz helyettesítés, csökkentés és tökéletesítés (replacement, reduction and refinement) legyen a cél. Minden létesítménynek létre kell hoznia egy Állatjóléti Testületet (Animal Welfare Body), ami tanácsokkal szolgál az állatok jólétét illetően és figyel arra, hogy a 3R törvénye minden projectben megvalósuljon.

Laborpatkány ketrecben

Az árnyoldalak


Sajnos azonban nincs komoly korlátozás a főemlősökre nézve és a látszólag szigorú kontrollok arra vonatkoznak, hogy mely állatokat lehet felhasználni és mennyit szenvedhet az állat. Ám ez az "engedélyezett szenvedési szint" túlléphető, ha kivételes tudományos hasznon érhető el a kísérlettel. A törvény ugyan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az állatkísérleteket ki kell váltani, ám az a határidő, amit a cégek arra kaptak, hogy javítsák az állattartási körülményeket (ezt 2017-ig kell megvalósítani) felháborítóan hosszú.

Hatás az Egyesült Királyságra


2013. jan. 1-ig az Egyesült Királyság felülvizsgálta, hogy az EU által hozott törvényeket betartották-e az országban. A felszínen úgy tűnt, hogy az Egyesült Királyságnak kellet a legkevesebbet tennie ahhoz, hogy ez a törvény életbe lépjen. Mégis, egy páran csak minimálisan teljesítették a követelményeket és fennállt a veszélye annak, hogy a törvényt csak hanyagul fogják betartani.

Ennek következtében az RSPCA több szervezettel együtt erőteljesen képviseltette magát a kormány előtt és rámutatott arra, hogy mennyire fontos, hogy legalább a létező szabályokat betartsák. Sok vita volt arról, hogyha nem tesznek eleget a cégek a követelményeknek, akkor az állati jólét sérül és következésképp akkor ez történne az ellenőrzésekbe vetett bizalommal a tudomány és a közvélemény részéről is.

Laborpatkány

2012. májusában a Home Office közzétette a nyilvános felmérést, amit 2011. évében folytatott. Ebből az volt kiolvasható, hogy a közvélemény nagyban támogatja a laborállatok védelmét szolgáló törvény megváltoztatását. Üdvözöltük a Home Office hivatalos válaszát, amiben olvasható volt, hogy megtartják a már létező Egyesült Királyságbéli törvényeket, amik magasabb követelményszinttel rendelkeznek.

2012. decemberében javasolt módosításokat támogatott a Brit Parlament a törvénnyel kapcsolatban. A legnagyobb aggodalmunk a felülvizsgált jogszabály tartalma volt, de annak hatása a jövőben nagyon sokban függ attól, hogy a Home Office és mások hogy döntenek arról, hogyan értelmezzék és hajtsák végre az új törvényt.

2013 és a jövő 

 

A Home Office jelenleg egy Útmutatáson dolgozik, ami az új jogszabályokat kísérné és várjuk, hogy ez hogyan felel a fennmaradó aggodalmainkra. Hisszük, hogy számos olyan szempontot tekintve pontosításra van szükség, úgymint a befejezett projecteket felül kell vizsgálni vagy mennyi ténylegesen átélt állati szenvedést kell értékelni és jelenteni. Az útmutatóban szerepelnie kéne egy olyan személynek is, aki minden létesítményben megtalálható lenne és aki megbizonyosodik arról, hogy azok a személyek, akik az állatokkal bánnak kellően "képzettek és kompetensek" és az sem egyértelmű, hogy az "Állatok a Tudományban Bizottság" (Animals in Science Committee) fog-e működni a gyakorlatban.

Továbbra is közelről figyeljük az új törvények betartását és a jövőben továbbra is találkozni fogunk a Home Office embereivel, hogy megvitassuk a véleményünket és az aggodalmainkat.


Laborpatkány


Tények



  • körübelül 1300 létesítmény (beleértve egyetemek, gyógyszeripai cégek és vegyészeti cégek) 12 millió állatot "használnak el" kísérletek során az EU-ban évente.
  • 181 létesítmény az Egyesült Királyságban van és 3,7 millió állatot használnak fel évente.
 *2011-es adatok alapján. 

Eredeti: RSPCA.

Categories:

2 Responses so far.

  1. Mutu says:

    12 millió az rengeteg, de még 3-4 millió is! Jó lenne az elképzelés, de 2017 még elég messze van... Addig bármi történhet. Pozitívumként kéne felfognom ezeket a lépéseket, de legbelül felmerül a kérdés, hogy valóban meg fog valósulni ez? Ha nem 2017-re de valaha bármikor is?

  2. Nagyon szomorúak az adatok. És a britek még egy szabálykövető nép, tehát a náluk lévő cégek viszonylag betartják a törvényeket. De mi a helyzet máshol? Mondjuk itthon? És ahol nincs EU-s hatáskör, pl.: Amerika? Etológián akarok tanulni Angliában és nem hinném, hogy megúsznám az etológiai kísérleteket vagy bioszon a boncolást. Az olyan etológia kísérlettel, mint "milyen gyorsan szalad végig a patkány a labirintuson" nincs bajom, de az olyannal, hogy "hogyan reagál a patkány, ha sokkoljuk" már annál több. Ezer százalék, hogy ha lesz ilyen kísérlet igenis szólni fogok, hogy ne sokkoljanak állatot! Mondjuk, egyetemnél van annyi "pozitívum", hogy az pszichos osztálykísérletek végén be lehet fogadni a patikat. Angliában 10-15 fős csoportok vannak. Simán hazaviszek 10-15 patit :P A boncolást, ha lesz igazi és nem virtuális, akkor nem tudom, hogy fogom végigcsinálni. Inkább fullra bevágom könyvből, de nem trancsírozok patkányt, hörcsögöt, tengerimalacot az tuti! Számomra az más, ha az állat magától elpusztult és utána kell boncolni, de azt nem tudom elviselni, hogy azért ölték meg, hogy én felvághassam a tanulmányaimhoz.

Leave a Reply