• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Ha az embernek van varrógépe, akkor nagyon sok mindent önmaga is meg tud csinálni, többek között megvarrhatja a patkányainak a játékokat. Nem bonyolult, az anyag olcsó, megspóroljuk a kész játékok árát és a játék mintáját is mi magunk döntjük el. A Karácsony alkalmából pedig igazi fellegvárat készíthetünk kedvenceinknek.

Az anyag általában polár: olcsó, így nem baj, ha a patik kirágják. A polárt általában valamilyen mintás textil anyaggal szokták ötvözni (polár a belső, mintás textil a külső), de mintás polárt is lehet kapni.

Mi az a bújókocka? Ez egy olyan kocka, aminek a fülei révén fel lehet akasztani a ketrecben. A patkányok benne is és rajta is tudnak pihenni. A végeredmény így fog kinézni:

Függő kocka patkányoknak


Mire lesz szükségünk hozzá?

 

Természetesen a varrandó anyagra (kocka méretétől függően 6 oldallal számoljunk), az akasztókra és varrógépre. Ha nincs varrógépünk, de van elég türelmünk, akkor kézzel is nekifuthatunk a dolognak.


A könnyen elkészíthető tutorialt találtam, ennek a lépéseit váltottam magyarra.

Az elkészítés



A képek alatti számok egy-egy lépéshez tartoznak. Összesen 33 kép van, tehát 33 lépés lesz :) Jelen esetben van bélése a kockának, tehát a kocka készítője két réteggel dolgozik, egy mintással és egy sima narancssárgával (a mintás sima textil, a narancs a polár). Ez nagyon fontos, mindent csináljatok úgy, ahogy le van írva, a végén a kocka úgy fog kinézni, ahogy kell neki. Ha nem mintás lesz a kocka, akkor tökmindegy, hogy dolgoztok.

  1. Tedd össze a két anyagot, méghozzá úgy, hogy a mintás anyag mintás fele nézzen a bélés felé (tehát a külső réteget fordítva rakod fel). Ez lesz az bejárata a kockának, ezért mindkét rétegre azonos méretű lyukat vágjunk.
  2.  A lyuk mentén varrjuk össze a rétegeket.
  3. A mintás anyagot gyömöszöld át a lyukon. Megjegyzés: a képen az anyag csomóba gyűrve látható, mielőtt át lett volna küldve a lyukon.
  4. Az átgyömöszölés után simítsuk ki az anyagot. (Látjátok, miért kellett fordítva felvarrni? Így szép lett a lyuk széle :))
  5. Vágd egyelőre a széleket.
  6. *Ezt a lépést nem szükséges végrehajtani, de segít, hogy az anyagok ne váljanak szét* Varrd körbe a lyukat még egyszer, hogy "lezárd". (Látható, hogy nem rögtön az első varrás mellett van a második.)
  7. Párosítsd össze a többi oldalt is. ekkor már a mintával kifelé helyezd fel a külső réteget, tehát normálisan.
  8. Varrd körbe a széleket (a maradék 5 négyzetét).
  9. Nyesd le a kiálló széleket.
  10. Vedd a kocka elejét (a lyukasat) és az egyik oldalt, majd helyezd őket egymásra úgy, hogy a mintás felek nézzenek egymás felé.
  11. Így kellene kinéznie a dolognak. Próbáld annyira összepasszítani a széleket, amennyire csak lehetséges.
  12. Varrd össze a két oldal egyik végét, hogy kapcsolódjanak egymáshoz.
  13. Az összevarrás után vágd le a felesleges részeket (a varrásnál) és a kapott végeredménynek így kellene kinéznie.
  14. Most végy egy újabb oldalt és helyezd rá a nem lyukas oldalra, mintával lefelé, úgy, ahogy az előző lépésekben tetted.
  15. Varrd össze őket ugyanúgy, ahogy az előbb is.
  16. Ismételd ezt meg a maradék oldalakkal és valami ilyesmit kell kapnod.
  17. Most hajtsd össze a kockát úgy, hogy a mintás részek legyenek belül.
  18. Varrd össze a kocka két szabad végét.
  19. Most így kellene kinéznie a kockádnak. Bizonyosodj meg róla, hogy a mintás oldal van belül!
  20. Most jön az a rész, amit nehéz elmagyarázni, de a folyamat maga egyszerű. Feltesszük a kocka alját. Fogd meg az egyik összevarrt négyzetet a maradék kettő közül.
  21. Varrd oda az egyik szélét a kocka egyik oldalához. (A minta továbbra is befelé néz!)
  22. Most a következő szélt varrd a kocka következő oldalához.
  23. Ugyanez harmadjára is.
  24. Most 3 oldala az "aljnak" van odavarrva és a negyedik még szabadon van.
  25. Varrd össze a negyediket is, így nincs szabadon egy oldal sem.
  26. Ha belenézel a kockádba, akkor így kéne kinéznie. A a kocka alja fel van varrva és már csak a tető van hátra.
  27. Ez ugyanolyan lépés, mint a 20. volt. Elkezded felvarrni a kocka tetejét.
  28. Mielőtt felvarrnád az első akasztódat el kell döntened, hogy akarod felakasztani. Üthetsz lyukakat a kockába, miután kész lett vagy belevarrhatsz szalagokat is. (Lyukak: olyanra gondol, amiket a bőrösök is használnak és egy fém karikát nyomnak végül a lyuk köré. Mi most szalagot fogunk varrni.)
  29. A felvarráshoz hajtsd ketté a szalagot.
  30. Négy szalagot fogsz felvarrni (kettő az egyik oldalon, kettő a másikon). Most az első és harmadik szalag kerül fel, a szemközti oldalra pedig a második és negyedik. (Kezdd el összevarrni a tetőt az oldallal, de pár öltés utána állj meg, hajtsd fel a tetőt, rakd be a kettéhajtott szalagot a két réteg közé, fejjel lefelé.)
  31. Varrd oda a szalagot (javaslom, hogy menj át rajta kétszer-háromszor), folytasd a tető felvarrását és 5-7 centinkként állj meg (hogy bevarrhass egy szalagot).
  32. Most már teljesen fel van varrva a tető. Vágd le a kiálló részeket.
  33. Nyúlj be a nyíláson és húzd át rajta a kockát. Kész is! Már csak annyi a dolgod, hogy felakaszd a patkányaidnak a ketrecben :)
Csak ennyi kell a kockához :) Nem tűnik bonyolultnak és a patik imádják, te pedig megspóroltál egy rakat pénzt, ráadásul sokkal szebb is a végeredmény, mintha a boltban vetted volna készen. Immár csak a kreativitásod szabhat határt: összevarrhatsz több kockát is egymásra, egy többszintes kastélyt létrehozva, illetve a függőágyak és függő csövek világa is csak rád és a patkányaidra vár. Nem árt egynél több kockát/függőágyat/csövet varrni, mert a patik hamar megszokják a jót és igénylik a játékaikat akkor is, ha az előzőt tönkretették vagy épp a mosásban van (merthogy ezeket mosni is lehet ám :D).

Patkányok a függőágyban
noa-clei.tumblr.com

5 Responses so far.

  1. Mutu says:

    Jaj, annyira jók ezek a bújók! Én is varrtam már párat a malackáknak kézzel, mert varrógépünk sajna nincsen. Így tovább tartott, de nagyon megérte, imádnak bennük tartózkodni. Nekem meg nagy öröm, hogy használják az általam készített dolgokat. :)

  2. Unknown says:

    Sziasztok :)
    Van egy kispatim nagyon szeretem :) egyik napról a másikra viszont visszahúzódó lett ... nem jött ki hozzám nem értettem féltem h beteg de aztán kérdeztem tapasztaltabbakat és ők azt mondták valószínű lelki baja van mert evett is rendesen... ma egész délután bújókockát varrtam neki hátha jobb kedvre derítem :) hát megtette a hatását :D már végigjárta a fülem tövét is 6szor azóta :) nem tudom pontosan mi történhetett szegénykémmel de szerintem megijeszthettük valamivel mert nem mert kijönni és ha ki is vettem visszamenekült főleg ha zajt hallott. De mióta megkapta a kockát azóta olyan boldog mintha kicseréltük volna :D Lehet h csak ez volt ami megtörte a jeget de köszönöm ezt a cikket :) Meg lett mentve a patim jókedve :))))
    Szóval ezer hála :)

  3. Szia,

    Nagyon örülök, hogy ennyit segített a poszt! :D Egy boldog patkánynál nincs is jobb :) Ha nagyon üreske volt neki a ketrec, akkor igen, lehet, fenyegetve érezte magát, hogy nem tud hová elvonulni, de ezt a problémát immár orvosoltad :) Rendezz be neki egy izgalmas játszóteret a ketrecben, amit havonta frissíts is (ehhez elég pár házi gyártmányú búvóhely is :)) És ezzel le is foglalod őt egy időre :)

  4. Unknown says:

    Szia,Köszönöm . :) Igazából kb másfél-két hónapos lehet nem régóta van nálam :D De édes szivem kinőtte a házikóját :D és nemrég vettem észre ...szóval ez most nagyon kapóra jött :D olvastam h neked most nincs patid... és azt is h szeretnél :D tudod már mikor?

  5. Olyan 4-5 hónap múlva lesz ismét :)

Leave a Reply