• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Sokan mondják, hogy a patkánynál a megfázást és a mycoplazmát könnyű észrevenni, hisz ilyenkor zajosan lélegzik. Ha ilyet észlelünk, akkor azonnal rohanjunk állatorvoshoz, ne várjunk vele, ne kísérletezzünk. De mégis melyek ezek a zajok?

A patkány, akárcsak mi, csöndesen lélegzik. Ahogy mi is, akkor kezdi zajosan venni a levegőt, mikor taknyos, mycoplazmás vagy épp tüdőgyulladása van, egyszóval légúti betegség áll a háttérben. Sokféle hangot tudnak kiadni ekkor, idővel azt is meg tudjuk állapítani, hogy nagyjából mennyire lehet súlyos baj. (Ez abból a szempontból fontos, hogy időben eljussunk az állatorvos, olyan hang nincs, amire azt mondhatnánk, ráér még a doki!)

A tüsszögés, prüszkölés

 


Egyik legelső jel, amit egy patigazdi azonnal kiszúr, hogy a patkánya tüsszög, prüszköl. Nyilvánvalóan ez nem jó jel, állatorvosi vizsgálat és általában egy hetes antibiotikum kúra megoldja a bajt.

Kattogás

 


Ez sem egy biztató jel. Kb. olyan, mint mikor mi vagyunk taknyosak és a szájunkon át lélegzünk és egy pillanatra a váladék felszakad az orrunkban.

Zajos lélegzés

 


Nálam ez már az "Úristen!!" kategória volt. A videón is látható, hogy itt már a patkány sem olyan élénk, mint általában.

Még zajosabb lélegzés

 


A legelső patkányom megfázott. Akkor még csak 14 év körül voltam, abszolút anyától függtem és a patkányom is. Mondtam neki, hogy el kéne vinni a patit az állatorvoshoz. "Nincs pénz", volt a válasz. Kamillateát itattam a patival és állandóan megkörnyékeztem anyát, rágtam a fülét, de "nem volt pénz." Mire eljutott szegénykém a dokihoz, addigra ilyen hangokat adott ki, mint a videón szereplő pati. Az orvos súlyos tüdőgyulladást állapított meg, antibiotikumot kapott naponta injekció formájában, ezeket nekem kellett beadnom neki egyedül. 2 hétig küzdöttem érte, nem javult. A dokinak könyörögtem, hogy mondja meg, ha nincs remény, akkor inkább altassuk el, ne szenvedjen. De ő látott még reményt, hittem neki. A patkányom lefogyott, kedvetlen volt, nem ápolta a szőrét és iszonyatos hangokat adott ki magából. 2 hét után egyszerűen az oldalára dőlt és elpusztult. Iszonyatosan bánt a dolog a mai napig, borzalmas volt látni, ahogy szenved. A legrosszabb az volt, hogy pontosan tudtam, mi a baja, tudtam, mi a megoldás, de nem kaphatott segítséget, mert "nem volt pénz" és ezért végig kellett néznem, ahogy elpusztul. Én zsebpénzt gyerekként nem kaptam. Így utólag felnőtt fejjel már tudnék megoldást találni, megdumálni a dokival, hogy később hadd fizessek vagy valami, de ez akkor 14 évesen még egyszerűen nem jutott eszembe. Az eset óta nagyon komolyan veszek minden tüsszentést, soha nem fordult elő újra, hogy megfázás idáig fajult volna és emiatt vesztettem volna el patit.

Az ilyen zajokat nagyon komolyan kell venni, ne kezelgessük otthon egyedül, ne legyintsük, hogy majd következő héten állatorvos. Egy hét is szörnyen sokat számít! Ha időben elkapunk egy megfázást vagy mycoplazmát a patkány is sokkal hamarabb gyógyul meg.

Categories:

3 Responses so far.

  1. Mutu says:

    Sajnálom a kis patit, te megtettél minden tőled telhetőt, és szerintem ezt Ő is tudja. Tudom, ez nem vigasztal, mert én is voltam hasonló helyzetben. Szerencsére az életük nem függött ettől, de igen csak meg kellett húzni a nadrágszíjat a malacoknál is. :( A nehéz időszakon túl vagyunk, és nagyjából rendeződni látszódik minden (kop-kop - lekopogtam azért). Mézi idén februárban halt meg, nem tudom, hogy ennek kapcsán-e, de semmi előjelét nem mutatta. Előző nap még minden rendben volt, másnap már az oldalára fekve találtam rá...

  2. Köszi a vigasztaló szavakat :) Azt hiszem, míg élek bántani fog a dolog. Annyit tudunk tenni, hogy az elkövetkezendő kedvenceinknek mindent megadunk, amit csak lehetséges.

  3. Unknown says:

    Sziasztok friss pati tulajdonos vagyok kirakok egy két linket szerintetek?
    https://www.youtube.com/watch?v=680B-C8fG3c&feature=youtube_gdata_player

    https://www.youtube.com/watch?v=LDoNcXG7PhE&feature=youtube_gdata_player

    Az a helyzet hogy aggódom érte viszont eleven is ezért nem tudom mit tegyek az állatorvosunknál egy egyszerűvizit 6000ft nél kezdődik... irjatok bátran izmy21bubu@gmail.com

Leave a Reply