• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Érdekes témába futottam a Fancy Rats fórumán. Az ember nem szívesen gondol abba bele, hogy valami komoly gond éri a házát/lakását, maximum egy enyhébb beázást realizál, de persze, biztos, ami biztos alapon kötünk biztosítást. Durva beázás, villámcsapás, lakásfeltörés, tűz esetére. Sokan nem szeretünk belegondolni, hogy valaha is bármi katasztrófa érhet minket, akár kigyullad a lakhelyünk, akár elönti a víz.

Mit teszünk ha gond van? Mit teszünk, ha kigyullad a házunk? Fogjuk magunkat, a szeretteinket, esetleg felkapunk az időjárás szerint megkövetelt ruhát aztán ajtón, ablakon át távozunk, ha tudunk. A családtagjaink után a macskát és a kutyát is felnyaláboljuk. De mi lesz a patkányainkkal? Csak nem hagyjuk őket bennégni?

Szerencsére, egy jó állapotban lévő háznál/lakásnál elég kicsi az esélye annak, hogy kigyullad. De sosem lehet tudni. Lehet, hogy a szomszéd romosabb, 40 éve nem újrahúzott vezetékei mondják fel a szolgálatot és terjed át a tűz hozzánk is. Lehet, hogy gyújtogatás áldozatai leszünk. Nagy szárazság idején, bármitől lángra kaphat a környezet. Bármi bármikor megtörténhet, ezért nem árt, ha összerakjuk, megbeszéljük egymás közt, hogy ki mit fog csinálni egy esetleges tűz vagy bármilyen más vészhelyzet esetén. Merre menekülünk, ki mit visz magával és az állatainkat hogyan menekítjük ki. Mivel felelősek vagyunk a háziállatainkért, így patkányainkért is, kutya kötelességünk őket is kijuttatni a veszélyzónából. Pár apró előkészületet nyugodtan megtehetünk, ettől nem leszünk paranoidok, csupán előrelátók. Nagy eséllyel nem lesz szükségünk arra, hogy sebtében meneküljünk a lakhelyünkről, de jobb félni, mint megijedni és ezzel a pár lépéssel nem ártunk senkinek.

Először is, patkányaink szállítóját jó, ha a ketrec közelében tartjuk, tiszta almot is tehetünk bele, így baj esetén nem kell rohangálni a szállítóért, hisz a ketrecet jó eséllyel ott kell hagynunk és háromnál több patkány esetén bajosan visszük ki őket a pulcsink alatt. Beszéljük meg, hogy ki megy az állatokért, ne legyen kavarodás, az idő ilyenkor nagyon fontos, senki ne maradjon egy lángoló/omladozó házban feleslegesen. Nem árt, ha hideg idő esetén valamilyen meleg anyag is be van készítve, hogy a szállítót be tudjuk bugyolálni, illetve tudjunk belőle a patiknak is adni, amibe belebújhatnak. Ha kertes házunk van, akkor jó, hogyha egy kisebb ketrecet, almot, patkánykaját és önitatót valahol a háztól külön tartunk (pl.: garázs vagy sufni), hisz a patkányok nem lehetnek napokig egy szállítóban étlen-szomjan és egy tűz esetén a ketrecünk a házban valószínűleg szénné égett vagy egy jó darabig nem mehetünk érte vissza. Egy pár meleg takaró is jól jöhet, mind a patiknak, mind a családtagoknak, hideg idő esetén.

És mi van akkor, ha nem vagyunk otthon? Készíttethetünk vagy csinálhatunk mi magunk is pár matricát, amin felhívjuk a segítségnyújtásra kiérkező szervek figyelmét, hogy élőlények vannak a házban, hol találják őket és hozzák ki őket. Ezeket kirakhatjuk az ablakokra és a bejárati ajtókra is, hogy biztos észrevegyék.

Nagyon nem szeretném, ha leégne az otthonom vagy bármi más baj érné, de tutiziher, hogy amint újra lesznek patik, ezeket a lépéseket meg fogom tenni. Sosem tudnám megbocsátani magamnak, hogy amíg magunkat mentjük párommal, otthagyjuk bennégni a patkányokat vagy nem vagyok otthon és a tűzoltók nem veszik idejében észre a ketrecet. Családtagok, szeretjük őket, számomra magától értetődő, hogy visszamegyek értük és a párom is így látja.

És, mennyire reális ez a veszély? Volt sztori, hogy ismerős háza kigyulladt, nem volt otthon és arra ért haza, hogy kint vannak a tűzoltók. Szerencsére, megtalálták a patkányokat és ketrecestül kihozták őket :)

Categories:

5 Responses so far.

  1. Mutu says:

    De jó, hogy megtalálták őket, és kimentették! Én se bocsájtanám meg magamnak, ha történne valami a malacokkal, és már többször belegondoltam, ha ne adj isten tűz ütne ki, vagy bármi történne, hogyan menekíteném ki őket. Igazából minden másra - már bocsánat - szarnék, csak az érdekel, hogy párom és ők legyenek biztonságban. Ez mindennél fontosabb!

  2. Ah, akkor nem én vagyok az abnormális, hogy az a fontos, hogy a párom és a patkányaink biztonságban legyenek, minden más mehet a levesbe.

  3. Mutu says:

    Egy élet mindennél többet ér, a többi megfizethető, de ez nem. Miért lennél abnormális? Aki nem így gondolja, szerintem az a beteg...

  4. Csak értetlenül állok az olyan vélemények előtt, hogy egy háziállat, főleg ha rágcsáló, nem ér annyit, hogy annak a mentésével töltsd az idődet. Ez szerintem enyhén szólva is nem normális vélemény.

  5. Mutu says:

    Csak magunk között: az állatok sokkal jobban megérdemlik az életet, mint egyes emberek.

Leave a Reply