• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Mikor a sziámi elnevezést csak magában használják, akkor általában a klasszikus seal point (Seal point: Szín. az állat teste világos színű, a végtagok sötétek. Főleg a pofa, a fülek, a lábak, a farok és hímeknél a herezacskó.), bíborszemű sziámira gondolnak. Egy jó sziámi az egyik leggyönyörűbb fajta a patkányok világában, szépségét a színe adja, ahogy a szépia foltok egybeolvadnak a test meleg bézs színével és mindez gazdag, mélybíbor szemekkel párosul.

A gén, ami a sziámi patkányok színét adja, hőmérséklet érzékeny, ami azt jelenti, hogy minél hűvösebben tartjuk a patkányt, annál sötétebbek lesznek a színei, de a jó tenyésztés is legalább annyira fontos a lehető legsötétebb árnyalat elérésében. A gén azért is felelős, hogy vedlésnél hajlamosak furcsán váltani a szőrt, illetve télen a színek sötétebbek lehetnek, mint nyáron.

A sziámi patkánynak van fekete szemű változata is. Ezek a patkányok szinte teljesen megegyeznek a bíbor szemű társaikkal, kivéve, hogy a színek krémesebbek és melegebbek a fekete szem génje által gyakorolt hatás miatt.

Fajta-sztenderd: A test színe középbézs árnyalatú, ami fokozatosan és egyenletesen sötétül a gerinc és a has alsó része felé és kifejezetten sötét a faroktő. Nem megengedett fehér vagy világos folt a test bármely részén. A has világos bézs. A sötét foltok gazdag, mély-szépia árnyalatúak és szépen a bézsbe simulnak. A szemek bíborak vagy feketék.

Fekete szemű, dumbo sziámi patkány -
ratvarieties.com

Categories: ,

Leave a Reply