• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Végre megtaláltam azt a cikket, amit pár hónapja olvastam a neten. Barney Sloane brit régész megvizsgálta a londoni pestis terjedésének idővonalát és arra a következtetésre jutott, hogy lehet, a patkányoknak az égvilágon semmi közük nem volt a betegség terjedéséhez.

zeekiezu28.deviantart.com


"Sloane korábban kiaknázatlan források alapján megrajzolta az 1348-49-es londoni pestis terjedésének idővonalát. E szerint a pestis novemberben jelent meg először, és áprilisban tetőzött. Ez arra utal, hogy a fekete halál a téli hónapokban terjedt, amikor pedig sem a patkányok, sem a bolhák nem mutatnak túl nagy aktivitást. Véleménye szerint ha a rágcsálók olyan nagy szerepet játszottak volna a járvány terjedésében, akkor az télen megszűnt volna, nem hogy tovább terjed.
A londoni múzeum terepmunkát is végző régészeként Sloan úgy találta, hogy a város területén végzett ásatások nem mutatják nyomát patkányok tömeges elhullásának a pestis idején. Több tízezer ember meghalt – állítja Sloan -, és ha a patkányok okozták volna a járványt, akkor rágcsálótetemet is nagy számban kellene találni. Ezzel szemben nagyon kevés patkánycsontot találtak, ami gyanús."


A cikk folytatódik.

Categories: ,

3 Responses so far.

  1. Mutu says:

    Tök jó lenne, ha be tudnák bizonyítani, hogy semmi közük a betegség terjedéséhez. Talán így csökkenne az előítéletek száma a patikkal kapcsolatban. :)

  2. Jó lenne, de szerintem nem valószínű. Az emberekbe túl mélyen belerögződött a patkány=pestis ostobaság. :(

  3. dirtdiver says:

    Én igazából úgy látom, hogy bizonyítva van (a fent említett cikk pl.). De ha nem is vesszük ezt bizonyítottnak, az sincs jobban bizonyítva, hogy a patkányok a vétkesek a terjesztésben.
    Én inkább azt látom, hogy nem jut el az emberekhez. Az urbánlegendre valahogy jobban vevők mint a tudományos munkákra. :)
    Ezért jó ez a blog, hogy informál minket! :)

Leave a Reply