• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments


Az állatok ruhába öltöztetése nem új keletű: gondoljunk csak az ölebekre, akiket mindenféle ruhába bújtatnak és kis táskákban hordozzák őket. Immár ezt megteszik a patkányokkal is.

2011-ben New Yorkban a Fancy Rat Convention (Díszpatkány Találkozó) programjában szerepelt egy "rodents fashion show" is, ami a patkányok divatbemutatója volt. A bemutatott ruhákat Ada Nieves, kisállat-ruhatervező tervezte.

"Chihuahuáknak ruhát tervezni nem annyira különbözik attól, hogy patkányoknak teszem ugyanezt." - magyarázta Nieves a kamerába, miközben egy tekergő patkány a karját nyalogatta. "Emberi tulajdonságokkal felruházni az állatokat segít kötődést kialakítani. Immár ezt is fel tudjuk használni ahhoz, hogy az állatokat támogassák."

Személyes véleményem szerint ez szimplán hülyeség és rossz dolog. Én még az ölebeknél is nehezen fogadom ezt el, - az a kutya legyen kutya, nem gyerekpótló - de egy patkánynál? Egy állat nem a mi személyes játékszerünk, hanem önálló akaratú élőlény. Hiába is mondják a gazdik, hogy a patkányok szeretik hordani a ruhákat, látni rajtuk, hogy nagyon kényelmetlenül érzik magukat benne. A patik 15 - 20 percenként mosakodnak, ez ezekben a ruhában lehetetlenség. A lételeme a többi patkánnyal való szocializáció, nem 'arra való', hogy kis táskában, ruhában hordozzuk magunkkal nappal, mikor ő aludna. A ketrecben létezni nem lehet ilyen szerelésben. Pluszban ő egy patkány, aki nagyon aktív állat, egy ilyen ruha a testén csak akadályozza a mozgásban.

https://www.facebook.com/AvianExoticVets

Videó itt (beágyazás letiltva), képek még itt.

Categories:

3 Responses so far.

  1. Kitti says:

    Fel tudnak bosszantani az olyan emberek, gazdák, akik felöltöztetik a kutyáikat csicsás ruhácskákba, cipőcskét és kalapot adnak rájuk. Nem azért öltöztetik fel a kutyát, mert esetleg a mínuszokban fázik a kicsi öleb, hanem a saját szórakozásuk miatt. És van aki még a szőrüket is befesti. Hát csodálatosan néznek ki.
    Papagájra pelenkát lehet venni. http://image.hotdog.hu/user/Janesz/papagaj.jpg
    A malacokat is előszeretettel öltöztetik fel. Most pedig már a patkányokat is.
    Kérdem én, miért kell őket felöltöztetni? Biztos, hogy nem szereti egyik állat sem ha ilyen ruhában kell lennie, max. elviseli, mert nincs más választása. Hova teszik az emberek a józan eszüket, amikor ilyen ruhát kényszerítenek az állatra. Főleg egy olyanra, amelyik ideje nagy részét tisztálkodással tölti.

  2. Egyetértek. Ezek az emberek vegyenek öltöztethető babát, azzal nincs sok baj, nem is panaszkodik. De könyörgöm, ezek itt élőlények. Várom, vajon mikor jön, hogy "fessük be ultrapinkre a rágcsálóink szőrét" divat. Ez szerintem, ha kutyánál nem is (bár a szőrfestést simán), de patkánynál állatkínzásnak minősíteném, hisz akadályozza a patkányt abban, hogy a tisztálkodási rituáléját zavartalanul megcsinálhassa.

  3. Mutu says:

    Úristen! Szegény szerencsétlen patkányok. Soha nem értettem, mire jó ez, mert hogy az állatnak nem, az is biztos. Nem tudom, hogy éreznék magukat ezek az emberek pl. kényszerzubbonyban... Mert ők kb. ezt élhetik át. :(

Leave a Reply