• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Sok patkánygazdi kérdezte már meg a neten, hogy ezt el lehetne-e valahogy érni:


Lehetséges-e, hogy egy patkány és a macska barátságot kössön? És ha igen, akkor mégis hogyan ismertessük össze őket?

 A válasz a kérdésre: talán. Hogyha a patkány és a macska egyaránt kölyök korában kerül össze. Fontos, hogy a macskában még ne ébredjen fel a vadászösztön és így talán nem tekinti a patkányt az ebédjének, hanem sokkal inkább a játszótársának. Azt ne feledjük, hogy a patkány számára a játék egy macskával szintúgy lehet halálos kimenetelű! Egy rossz helyre mért játékos harapás, az áldozatra vetődés, a birkózás... ezeket mind nem patkánynak találták ki. Könnyen érheti sérülés a kisebb állatot, hisz ott vannak még a karmok is, amit a macska nem feltétlen húz be játék közben. Egy pillanatra nem figyelünk oda és a patkány már fél szemére vak is.

Ha szeretnénk összeszoktatni a kismacskánkat a patkánnyal, akkor azt mindenképpen felügyelet mellett tegyük meg. Ne hagyjuk egyedül az állatokat, még akkor se, ha tökéletesen megbízunk a cicában! Ne hagyjuk, hogy macska durván játsszon a patkánnyal! Ha a patkány láthatóan fél, akkor ne erőltessük a szoktatást! Vannak macskák, akik vérbeli vadászok és egyszerűen nem tekintik havernak a rágcsálókat...

Sokan nem javasolják, hogy megpróbáljuk összeszoktatni a patkányt macskával vagy bármilyen ragadozóval! Én sem. Még ha a kutya/macska barátkozna is, sokkal nagyobbak a patkánynál és játék közben véletlen sérülést okozhatnak a patinak! Tragikus balesetek is könnyen bekövetkezhetnek. A patkány ösztönösen félhet a ragadozóktól és egy ilyen bemutatás nagy stresszhatással lehet rá. A természet a rágcsálókat a ragadozók ebédjének alkotta meg, ne próbáljuk ezt megváltoztatni, mert az esetek nagy részében rossz vége lesz.

És mi a helyzet a többi állattal? Sajnos, ez sem szerencsés ötlet. A patkány nem veti meg a nála kisebb emlősöket sem ebédre, a nála nagyobbak pedig általában a patkányt eszik meg. Patkányt határozottan ne tartsunk együtt más fajtájú kisállattal (nyúl/tengerimalac/hörcsög/egér), mert nem fognak kijönni egymással! Értelemszerűen ne tartsuk együtt ragadozókkal sem (görény/kígyó). Patkány csak patkánnyal kompatibilis.

Categories: ,

2 Responses so far.

  1. Mutu says:

    Hát igen. A különböző fajtájú állatoknak teljesen másak az igényeik. Én sem győzöm hangsúlyozni mindig, hogy tengerimalac mellé se tegyenek semmit, csak saját fajtársat. Egy nála nagyobb rágcsáló, pl. nyuszi is maradandó sérüléseket okozhat neki. :(

  2. Nem is értem egyébként a dolgot. Eszembe nem jutna a zsákmányállatot összeboronálni a ragadozójával. Más fajba tartozó állat sem jöhetne szóba, főleg, hogy a patkány kolóniában él és a nem családtagokkal szemben kifejezetten agresszív.

Leave a Reply