• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Patkányaink boldogan tartásához szükség van arra, hogy legyen helyük, ahol szabadon rohangálhatnak anélkül, hogy bármi baj érné őket. Patkányjátszóteret nem nehéz kialakítani, csak pár fontos szempontot kell szem előtt tartanunk.

A kiválasztott hely

 

Van, aki azt javasolja, hogy egy asztalon rendezzük be a játszóteret, mert a patkány nem tud megszökni, nincsenek kábelek, nem kell vesződni a terület lekerítésével. Én ezt nem ajánlom. Ugyan sokan mondják, hogy a patkány nem hülye, nem fog leugrani, de sosem lehet tudni, akár le is eshet. Ezért inkább én föld-párti vagyok. A szoba egyik sarkát kerítsük le (persze csak akkor, ha a padló nem túl hideg a patkányok számára). Kábelek, bútorok ne legyenek az adott területen. A kábeleket előszeretettel rágcsálják a patik és könnyen áramütés érheti őket, illetve, ha nem vesszük észre, hogy a kábelt megrágták, veszélyes lehet a házban/lakásban élőkre, a bútorok alá/mögé meg a patkány bevackolódhat, beszorulhat, meg is sérülhet és fennáll a veszélye, hogy nem érjük el, így nem tudunk neki segítséget nyújtani.

Nem érdemes padlószőnyegen felállítani a játszóteret: a patkányok ürítenek és rágnak. Ellenállhatatlan vágyat érezhetnek arra, hogy megpróbálják felszedni a szőnyeget, illetve egyik kedvenc időtöltésük a a puha ennivalót (pl.: banán, borsó) jól beledolgozni a szőnyegbe, ezen felül nem biztos, hogy az alomba térnek vissza pisilni (különösen akkor, ha erre nincsenek rászoktatva), tehát a padlószőnyeg nem szerencsés választás. Nem ajánlott a csempe/járólap sem, hacsak nincs padlófűtésünk. Ezek a felületek általában túl hidegek a patkányoknak és könnyen megfáznak. A legjobb választás a laminált padló vagy parketta, de erre is teríthetünk valami vízhatlan anyagot (pl.: linóleum), ha védeni szeretnénk a padlót. Ha csak padlószőnyegünk van, akkor a linóleumnak itt is adhatunk egy esélyt. Előnye a linóleumnak, hogy olcsó és szinte elnyűhetetlen, valamint vízálló és letörölhető. Semmiképpen se a "kerítésig" érjen a leterített anyag, mert a patik biztos fel fogják szedni, alá fognak bújni, inkább nyúljon túl, hogy az elkerítésre használt anyag (falapok vagy ketrecrács) súlya lenyomja. Figyeljünk a patkányokra, hátha valamelyikük a takaró anyag ízének is adna egy próbát. Ha megrögzött "én akkor is megrágom, mert megtehetem" patkányunk van, akkor fel kel szednünk a plusz anyagot


Mivel kerítsük le a területet?

 

Megpróbálhatjuk a farostlemezt vagy más faanyagot (ne fenyőt!), de sanszos, hogy a patkányok ezt elkezdik rágcsálni. Van, aki a kartondoboznak ad esélyt, de a biztos bukás garantált: könnyen ki lehet rágni, ki lehet bújni alatta, eltolható/elvontatható. Talán a legjobb megoldás venni egy eredetileg kölyökkutyák számára készült "járókát" (itthon talán így beszerezhető, külföldön simán "playpen for small animals"-ként árulnak ilyet). Ez olyan tető és tálca nélküli ketrec, amit lapjára lehet szedni és kedvünk szerint variálható. Nem rágható, van súlya, nem férnek ki alatta. Egyetlen hátránya, hogy a patkányok megpróbálhatnak kimászni. Kereshetünk olyan verziót, ami megnehezíti a dolgukat (pl.: csak egy vízszintes szál fut rajta körbe, a többi függőleges, így nem tudnak megkapaszkodni) vagy a játszótéren felvonultatott játékok garmadája kellően lefoglalja őket. Esetleg házilag hajtogathatunk rá a barkácsboltból vett rácsból tetőt. Youtube-on láttam nem egy ilyen ketrecet használat közben, mindenféle tető nélkül és a patik tökéletesen ignorálták a szökés lehetőségét: gondolom annyira el voltak varázsolva a játékokkal, hogy nem is gondolkodtak abban, hogy a külvilág mennyivel érdekesebb :)


 

 

 Ami belekerül

 

A játszótérre pakolható játékok garmadája végtelen. Vehetünk is kész játékokat a kisállat kereskedésben (görény-, és macskajátékok a legnépszerűbbek), ezek előnye, hogy biztosan biztonságok a kisállataink részére, de akár mi magunk is barkácsolhatunk valamit, ám ebben az esetben nagyon figyelnünk kell, hogy semmi mérgező, éles vagy bármilyen más formában veszélyes anyag vagy játék ne kerülhessen állataink közelébe. A bújócsövek, lyukas kartondobozok, rongyok, egy tál föld (főleg, ha be is van vetve búza, zab, köles és társaival) nagyon népszerűek. Arra figyeljünk, hogy víz mindig legyen a patik orra előtt (lehetőleg ne tálból kínáljuk fel, hanem önitatóból) Berakhatunk továbbá fogkoptatókat is, illetve fel is lógathatunk pár játékot a fejük fölé. Egy alomtálcát is nyugodtan berakhatunk közéjük a szokásos alommal feltöltve. A patkányok előszeretettel pisilnek egy helyre és ha lehetőségük van a megszokott alomba üríteni, lehet hogy azt választják inkább. Persze, mindig van olyan patkány, aki ignorálja az alomtálcát és nem várhatunk tökéletes sikert akkor sem, ha a patikat nem neveltük szobatisztaságra. Ellentétben nem biztos, hogy a nagyobb dolgukat is az alomtálcában végzik el.



Playpen patkányoknak -
http://www.martinscages.com/products/cages/rat/

 

Egyéb dolgok

 

A patkányokat a játszótéren öröm figyelni, sőt, be is ülhetünk közéjük és részt vehetünk a játékaikban. Boldogan fognak ránk mászni, a kezünkkel játszani. Nyugodtan vegyük ki őket nappal, hogyha egyébként is fent vannak (patkányoknál egészen gyakran előfordul, hogy napközben is áhítoznak a figyelmünkre. Ez általában kora reggel és késő délután történik.), de sose hagyjuk kint őket egész nap. Hogyha álmosodik a társaság, akkor irány vissza a ketrec, ahol mindenki ehet/ihat és elvonulhat a kedvenc helyére aludni. Sose hagyjuk őket egyedül, még csak egy percre sem! Balesetek, szökések egy perc alatt is végbemehetnek és a napot vagy az állatorvosnál vagy a patkányt a lakásban hajkurászva tölthetjük. A játszóteret időről időre alakítsuk át, cseréljük ki az elnyűtt játékokat, vegyünk/csináljunk újakat, az elrendezést is alakítsuk át. A patik hajlamosak elunni magukat, ha napról napra ugyanazok a játékokat ugyanazon a helyen találják és így végeredményképp egyik ketrecből pakoljuk át őket a másikba. (Ilyen lépéseket a ketrecben is célszerű végrehajtani, így, ha frissül a ketrec berendezése, akkor a ketrecet sem találják olyan unalmasnak a lakók.)

Használat közben -
Katt a képre a többi képért

Categories: ,

Leave a Reply