• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A 'Fancy Rat Show'-k - azaz Díszpatkány Show-k - elég elterjedtek az Államokban, Angliában, Oroszországban, Ausztráliában és úgy tudom, Németországban is rendeznek ilyen eseményeket. Ez konkrétan egy patkánykiállítás, ahova elmehetünk, mint szemlélődő vagy mint versenyző/tenyésztő. Lehet venni kellékeket a patkánytartáshoz, lehet venni patkányokat, beszélgethetünk a tenyésztőkkel, vannak patkányügyességi versenyek és természetesen van "szépségverseny" is. Úgy gondoltam, még ha Magyarországon nem is rendeznek ilyen eseményeket, amik csak patkányokról szólnak, egy a színfalak mögé bepillantó írás akkor is érdekes lenne. Találtam is egy klassz kis leírást, hogy mit kell tennünk, hogyha patkányainkkal szeretnénk részt venni egy ilyen eseményen. Ez már csak azért is hasznos lehet, mert itthon is vannak hasonló megmozdulások (bár eléggé gyerekcipőben járnak és patkányt még nem láttam részt venni ilyeneken), kisállat kiállítások és ha valaki kedvet kapna a dologhoz, nem árt, ha tudja, hogy egy hasonló esemény hogyan is zajlik vagy, hogy zajlik egy ilyen kiállítás külföldön. Természetesen az írás az angol kiállításokra érvényes, de nem sokban térhet el a magyar rendszertől, mégis, ha ilyen kiállításon akarnánk állatainkkal részt venni, tájékozódjunk az adott esemény szabályzatáról!

A show előtt

 

Körülbelül 10 nappal a verseny előtt elkezdhetsz gondolkodni, mely patkányaidat szeretnéd nevezni. A kiválasztott patikat alaposan nézd át: bármilyen sérülés, seb, légzőszervi probléma vagy bármilyen más egészségügyi gond esetén a patkány nem vehet részt az eseményen. Az ideges és félénk patik nem élvezik a kiállítást, őket jobb nem vinni.

Háziállat vagy fajta-sztenderd

 

A Háziállat kategória, ahová bárki, bármilyen származású patkányt nevezhet, ha az egészséges általában az elsőként kerül bírálásra. Ez a kategória csak a patkány általános kondícióját, karakterét és szelídségét veszi figyelembe. Mivel a patkány színe és formája ebben a kategóriában nem számít, így édesmindegy, hogy a benevezett állatod egy mentett mismarked (foltos) patkány vagy egy apró állatkereskedésből származó patkány.

Hogyha a fajták részlegbe szeretnél nevezni, de nem tudod kiválasztani a megfelelő patkány, mindenképpen jó ötlet, hogyha valaki másnak a véleményét is kikéred. Nincs annál rosszabb, hogyha egy olyan hibán bukod el a pontjaidat, amiről nem is tudtad, hogy hiba - pl.: a fehér lábak nagyon sok fajtánál hibának számítanak. Ha egy olyan tenyésztőtől vetted a patkányaidat, aki versenyezni is szokott, biztos meg tudja mondani, hogy a patkányaidat érdemes lenne-e nevezni vagy sem - különösen akkor számít a segítség, hogyha a patkányok csak néhány hete vannak nálad és még a "kölyök" osztályba nevezhetők.


Jelentkezés

 

A jelentkezés részleteit általában a rendező klub honlapján találod meg. A jelentkezés általában történhet telefonon és/vagy e-mailben és szokás szerint 3-4 nappal a verseny előtt zárják le a jelentkezés lehetőségét. Ha ez az első kiállításod legkésőbb a zárás előtti napon jelentkezz, így ha bármi gond adódna a jelentkezés vagy a patkányok körül még mindig felhívhatod a szervezőket és korrigálhatod a nevezésed.

A patkányok nevezésekor meg kell adnod az állatok korát (13 hetes kor alatt még kölyköknek számítanak), nemét és a te versenyzői tapasztalatidat (kezdő vagy tapasztalt versenyző vagy-e).

A fajta részlegbe történő nevezéskor még tudnod kell a patkányaid megfelelő osztályát (ehhez tudnod kell a patkányaid pontos fajtáját). Ez okozhat egy kis fejfájást egy kezdőnek, főleg, hogyha a patkány nem a szokványos fajták képviselője, esetleg ha dumbo (fültípus) vagy rex (egyfajta szőrtípus) az állat. Különböző klubok különböző módokon osztják ki a kategóriákat, így ezeket tanácsos lenne előre leellenőrizni.

Néhány klub előríja, hogy a patkány nevét és jegyeit fel kell tüntetni, hogy könnyebb legyen az eredményeket feljegyezni. Ugyancsak érdemes feltüntetni a tenyésztőt is, mert, ha a patkány jól szerepel ez emelheti a  tenyésztői értékét. Hogyha a patkány mentett vagy kereskedésből származik és a tenyésztője ismeretlen, ne aggódj, ebben az esetben a tenyésztő ismeretlenségét kell feltüntetni.

Szállítók és show ketrecek (show tanks) -
http://frankenwats.tumblr.com/

Show ketrecek

 

Amikor a jelentkezésedet intézed, akkor nem árt feljegyeztetni, hogy szükséged van-e bérelhető show ketrecekre a patkányaid részére. Az első pár alkalommal érdemes ezeket bérelni, de ha megcsap a versenyzés szele és rendszeres látogatója leszel az ilyen eseményeknek, jobban jársz, ha veszel magadnak, hisz a bérlés ára hozzáadódik a show - költségeidhez.

Kell-e fürdetni a patkányokat?

 

Hogyha a patkányaidnak erős szaguk van vagy különösen koszosak, akkor meg kéne fürdetned őket a show előtt. Világos patiknál nem érdemes sokkal a verseny előtt fürdetni, mert hamarosan újra koszosak lesznek! Ha a patkányaid szeretnek a függőágyukba pisilni és abban heverészni, akkor érdemes gyakrabban cserélni ezeket, ahogy közeledik a nagy nap, így a patik bundája nem fog olyan gyors ütemben koszolódni, mint egyébként.

A nagy napon

 

A verseny reggelén még egyszer alaposan ellenőrizd a patkányokat: nincs értelme olyan patkányt vinni, aki az éjszaka folyamán megsérült és emiatt nem engedik versenyezni. A karmaik végét is levághatod, hogy a bírákat ne karmolják össze és a farkukat is áttörölheted, hogy tiszták legyenek.

A patkányoknak egy biztonságos kisállatszállítóban kell utazniuk, amibe alaposan bealmoztál, valamint száraz tápot és gyümölcsöt, zöldséget is beleraktál, hogyha az út alatt pótolni tudják az esetlegesen elvesztett folyadékmennyiséget. (Figyelem: ne túl sok zöldet adj nekik, a túl sok nedves zöldség hasmenést okozhat!!) A patkányok érzékenyek a hidegre és a melegre is, biztosnak kell lenned, hogy védve vannak az extrém hőmérséklet ingadozástól a járművedben. A közös szállítóban utazó, otthoni kellékekkel ellátott patkányok jobban viselik az utazást, hisz ismerős társaságban és egy olyan szállítóban vannak, amihez hozzászoktak. Mikor kiválasztod a versenyzős patkányaidat, bizonyosodj meg róla, hogy nem hagysz otthon egyedül patkányt és ne utaztass egy szállítóban együtt ismeretlen patkányokat.

Szükséged lesz plusz alomra a show ketrecekbe is - az engedélyezett alomfajták klubokként változnak, mindenképpen járj utánam hely alom engedélyezett a versenyen. A legtöbb klub ugyancsak rendez tombolát is, hogy legalább nagyjából fedezzék a terem bérleti díját, amit kibéreltek a versenyre, szóval ne feledj el ebbe is beszállni egy kis összeggel.

Az egyik ifjú jelölt -
http://frankenwats.tumblr.com/

A versenyen

 

Próbálj meg a verseny kezdete előtt legalább 30 perccel odaérni, így elég időd lesz kipakolni a cuccaidat és elrendezni a ketreceket, illetve a patkányokat. A helyszínre érkezés után próbálj találni egy nyugodt helyet a patkányoknak és kínálj fel nekik egy kis vizet, amíg te megkeresed a kiállítás segítőit vagy szervezőit. Hogyha kiszúrtál egy láthatóan stresszes embert egy asztalnál az ajtó közelében, jó adag papírral az orra előtt, több, mint valószínű, hogy jó ajtón kopogtatsz! Ő majd átadja neked a címkéket, amiket fel kel tenned a ketrecekre, illetve a bérelt ketreceidet is, ha kérted őket.

A ketrecekbe 5-7 centi vastag almot önts, egy darab gyümölccsel vagy zöldséggel (előírásoktól függően) együtt és a megfelelő patkányt tedd a helyére! Bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő címke van a megfelelő ketrecen, így elkerülheted azt, hogy a patkányodat rossz helyre teszik vissza. Ezek után a ketrecet helyezd el a bírák asztalán - ez egy különálló asztal lesz, ahová a különböző kategóriák patkányai kerülnek. Ha nem vagy biztos benne, hova is kéne raknod a patkányod, kérdezz meg egy koordinátort - ő lesz az, aki a ketreceket a megfelelő sorrendbe helyezi.

Ezek után van egy kis szabadidőd, ami alatt vásárolhatsz, jelentkezhetsz konyhai kisegítő munkára, vegyél vagy eladj pár tombola jegyet és beszélgess sok emberrel a patkányokról.

Ha vannak olyan patkányaid is, akik nem versenyeznek, győződj meg arról, hogy ismered a szabályzatot, hova vihetsz és hova nem vihetsz be patkányt. Pár kiállításon vannak helyek, ahová tilost patkányt vinni és ritka esetekben, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet szabadon patkány.

Életkép a versenyről -
http://frankenwats.tumblr.com/

A bírálás

 

Amíg a bírálás folyik, csak a bíró, a gyakornok bíró, a pontokat összeíró írnok és a koordinátor lehet a bírálás területén (a patkányoknál). A nézőknek szabad nézni a bírálást és a patkányokat, de csak oldalról és nem léphetnek kapcsolatba a patkányokkal semmilyen módon. A bírálás alatt a gazdi sem nyúlhat a patkányokhoz, nem veheti ki őket a ketrecből és nem jelezheti bármilyen módon, hogy melyek az ő patkányai, mert ez hatással lenne a bírálás eredményére.

A legtöbb patkány, aki idejének nagy részét a ketrecben tölti hamar elalszik, de ha úgy gondolod, hogy a patkányaid stresszesnek néznek ki, akkor azonnal beszélned kell a verseny segítőjével vagy a szervezőkkel, aki segít neked és eldönti, hogy a patkányt ki kell-e vonni a versenyből.

A házi kedvenc kategória általában a fajták bírálása előtt végett ér és színes matricákat ragasztanak a ketrecekre, jelezve, hogy a patkányod helyezést ért-e el. Ez egyértelműen jelzi, hogy mikor veheted el a patkányt a bírálói asztalról és ekkor vizet és ételt kell felajánlanod neki.

Öntsd ki az almot egy kukába, vedd le a matricát a ketrecről és térj vissza a a verseny kisegítőjéhez.

Agility vagy Játékok

 

Általában - miután a házi kedvenc kategória véget ért - játékos versenyek indulnak, mint pl.: a patkány agility. Ezekre rendszerint a nap folyamán lehet jelentkezni.

Kritikák és Díjak

 

Miután a bírálás véget ért, jön a díjkiosztás. ekkor ugyancsak begyűjtheted a patkányaidat ért kritikákat is. Ha nem értesz egyet egyes véleményekkel, nyugodtan kérdezd meg a bírót, miért gondolja így a dolgot, örömmel fogja elmagyarázni az álláspontját és segít neked, hogy legközelebb mit csinálj másképp.

Oklevelek -
http://corvuswells.tumblr.com/

A show után

 

A kiállítás után jó ötlet, hogyha felajánlod a segítséged a rámolásban - a konyha takarításra szorul, általában az asztalokat és a székeket a helyükre kell rakni, a padlót fel kell mosni. Ha sok ember csinál egy keveset ezekből a munkákból, akkor hamar végezni lehet az egésszel.

Mikor hazaérsz, észre fogod venni, hogy a patkányaid elfáradtak a hosszú és izgalmas naptól és nem biztos, hogy kedvünk van még a szokásos esti játékban részt venni. Csak rakd be őket a ketrecükbe, hagy őket pihenni és holnapra újra a régiek lesznek.

Eredeti itt.

Categories:

2 Responses so far.

  1. Mutu says:

    Én nem voltam még ilyen kiállításon, illetve egyszer macskakiállításon, de szívesen megnézném a rágcsálókat is. :)

  2. Itthon voltam kemény 2 darabon. Egyik a Pecsában volt, egyik meg vidéken egy suliban, amibe belefutottunk és megnéztünk. Patkány nem sűrűn volt, de tengerimalac sok képviselte a fajt :)

Leave a Reply