• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Mi a teendő miután bebizonyosodott, hogy nőstény patkányunk vemhes? Mit kell tenni, hogyha megszületnek a kicsik? Kell-e egyáltalán tenni valamit?

Ha helyesen tápláljuk az anyát és már át is költöztettük kisebb ketrecbe, a szülésig már nem sok dolgunk van.

A szülésbe általában nem kell beleavatkoznunk, az anya megcsinál mindent: feltépi a magzatburkot, lenyalogatja az újszülöttet, megeszi a placentát. Természetesen kísérjük figyelemmel a szülést, hogyha gond van (egy kölyök elakad a szülőcsatornában, az anya vérzése nem áll el), azonnal tudjuk biztosítani a szakszerű segítséget.


Lehet, hogy nőstény patkányunk a világ legédesebb patkánya, sosem harap, mindig kedves, de a vemhesség alatt, illetve a szülést követően igazi vérpatkány válhat belőle. Ezzel nincs semmi gond: a hormonok, az anyai ösztönök teszik. Ha patkányunk nem igényli a jelenlétünket a ketrecben, ne zaklassuk feleslegesen. Pl.: érdemes a szülés előtt almot cserélni, a szülést követő első héten ne zargassuk ilyennel a családot (Pár fontos ellenőrzést azért meg kell ejtenünk, de erről is szót ejtek).

Persze, jó, ha van alkalmunk azért rápillantani a kölykökre: mindegyiket rendesen táplálja-e az anyja, rendben fejlődnek-e, van-e elég teje az anyának és jó lenne a kicsik szocializációját olyan hamar elkezdeni, amikor csak lehetséges. Ha az anya agresszív, akkor erre igazán csak alomcserekor van lehetőségünk, vagy valami finomsággal eltereljük a figyelmét, amíg gyorsan leellenőrizzük a kicsiket: megszámoljuk őket, az elpusztult kölyköket eltávolítjuk (ezt érdemes a szülést követően ellenőrizni), ha tudjuk esetleg megállapítani a kicsik nemét. A szocializációt nem kell valamilyen extra nagy feladatnak felfogni: csak tartsuk a kicsiket a kezünkben, beszéljünk hozzájuk, hogy hozzászokjanak az emberi jelenléthez, később lehet velük játszani is. Ahogy nőnek, az anya egyre több és több időre hagyhatja magukra a kölykeit. Ezt kihasználhatjuk és miközben az anyának adunk egy kis pihenők és játékidőt a felnőtt társaival, addig mi babázhatunk egy keveset. 2 - 6 hétig létfontosságú a szocializáció, ezért figyeljünk rá, hogy elég időt töltsünk a kicsikkel, fogjuk őket, beszéljünk hozzájuk, játsszunk velük. A 3 hetes patikkal óvatosan: megvan az a rossz szokásuk, hogy random és hirtelen kiugráljanak a kezünkből, ezért fokozottan figyeljünk rájuk.

Azért a szocializációt sem szabad túlzásba vinni! Hagyni kell a kicsiket felfedezni egymással és az anyjukkal játszani, megtanulni patkánynak lenni. Találjuk meg az egészséges egyensúlyt a velünk eltöltött és a többiekkel együtt töltött idő közt, plusz ne felejtsük el, hogy vannak alapvető szükségleteik, amiknek eleget kell tennünk (hagyjuk őket enni, inni, aludni).

http://shannonplummer.photoshelter.com

A kispatkányok nagyon gyorsan fejlődnek. A születést követő harmadik napon, már látható melyik kispatkány lesz fehér, illetve melyik mintás. A fülecskék is alakulnak, lassan felemelkednek (születéskor szorosan a fejhez simulnak). A 7. napon már másznak, a mintázat jól kivehető. 10 naposan nagyon aktívak lesznek, a fogaik is előbukkannak. A szemük 14 naposan nyílik ki, ekkorra már messzebbre is elmerészkednek a fészektől és megkóstolják a szilárd táplálékot is. 3 hetes korukra már patkányformájuk van. 4 hetesen elválaszthatók, de jobb megvárni a 6 hetes kort az örökbe adással: még van mit tanulniuk a patkánylétről.

Mivel 4 hetesen a patkányok ivaréretté válnak, nagyon fontos, hogy nemek szerint elkülönítsük őket. A kispatkányok maradhatnak a mamával és a többi felnőtt nősténnyel, a fiúk mehetnek apához és a többi felnőtt hímhez. 6 hetes korukig a patkányszabályokat tanulják, ezután (és legalább 75 grammosan) már örökbe adhatóak.

http://www.yophotographer.com/

Categories:

2 Responses so far.

  1. Mutu says:

    A malacoknál is nagyjából így kell eljárni. Szokás szerint jól összeszedted a lényeget, szerintem minden fontos infót tartalmaz. :) Én még nem láttam élőben újszülött patikat, de a malackák szőrrel és nyitott szemmel születnek.

  2. Köszi :) Bevallom, kicsit aggódtam ezen bejegyzés miatt, mivel kiléptem az ismert területeimről: beszéltük is, hogy nálam sosem születtek még kispatik, így tapasztalatról nem beszélhetünk, de az internet és a könyvek sokat segítettek :)

Leave a Reply