• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Közeledik az október 31. napja, azaz angolszász területeken a Halloween ünnepe. Köztudott, hogy ilyenkor a gyerekek beöltöznek, házról házra járnak és mindenkit kirabolnak édességügyileg. A házak kidekorálva, mindenki benne van a buliban. Ez leginkább az amerikaiakra jellemző, az angolok valamivel visszafogottabban ünnepelnek. Ez idő tájt a patkányoknak is kiemelt szerep jut, hisz az ijesztő dekorációs kellékek lesznek, nem hiányozhatnak a töklámpások és boszorkányok mellől.

Az ünnep eredete


Ősi kelta hagyományokon alapszik, bár a római megszállás is mély nyomott hagyott rajta. Mára sokkal több mediterrán vonást visel magán, mint keltát. A kereszténység terjedésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy a pogány ünnepekhez igazítsák a keresztény ünnepeket, így megtartván azokat és könnyebbé téve az új hitre történő átállást a "barbár" népeknek. A kelta hitvilág szerint okt. 31-én jött el a shamain ünnepe, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ilyenkor ünnepelték a kelta újévet, megköszönték az istennek a bőséges termést és a földet, ámde pont ezen a napon vándoroltak át az elmúlt évben meghaltak lelkei a túlvilágba és ez veszélyt jelenthetett az életben maradottakra, összezavarhatták az életüket. A shamain estéjén eljöttek a halottak lelkei különböző gonosz állatok alakjában, ezért, hogy a vándorlást könnyebbé tegyék a holtak számára, ételt és állatokat áldoztak nekik egy szent tölgy alatt, tűz körül, amit végül körbetáncoltak. A parázsból végül minden család kapott egy kicsit, hogy ezzel gyújtson otthon tüzet, védve őket és melegen tartja az otthonaikat.

Ez az ünnep keveredett aztán két római ünneppel: az első a római feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai Halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma), ez az ünnep szintén november 1-jére esett.

Tipikus Halloween dekoráció -
Katt a többi képért!

 

Kellékei

 

 A Halloween elmaradhatatlan jelképe a töklámpás (Jack O'Lantern). A lámpa háttere, hogy egy Jack nevű részeges ember alkut kötött az ördöggel és valahogy elérte, hogy a lelke nem kerül pokolra. Ámde a mennybe se juthatott. Az ördög egy széndarabot adott neki, amit ő egy marharépába tett lámpásnak. Mikor meghalt, lelke ennek a lámpásnak a fényénél keresett nyughelyet. A marharépát idővel leváltotta a sokkal látványosabb tök. Amerikában az ünnep iszonyatosan fontos, nagyon készülnek rá a felnőttek, gyerekek egyaránt. Amint leszáll az este jelmezes gyerekek lepik el az utcákat és gyűjtik a zsákmányaikat, bár manapság az egész rituálé kezd veszíteni a fontosságából, hála annak, hogy ezen a napon lényegesen több gyerek tűnt el és sokkal többük lett gyilkosság áldozata, ezért a szülők érthető okokból féltik csemetéiket kiengedni az utcára. A háztól-házig járás szokását valószínűleg az Óhazába bevándorolt ír és skót családok honosították meg.

Felakasztható "zsák patkány" kellék

Ezzel együtt Európában egyre csökkent ennek az ünnepnek a népszerűsége, már-már majdnem kiveszett a köztudatból, de az utóbbi években ismét szokták ünnepelni hála a Halloween amerikai sikerének és annak, hogy az ünnepet a filmek és sorozatok visszahozták a köztudatba. Itthon nem honosodott meg okt. 31. ünnepe, max amerikai mintára pár bulit szerveznek, ileltve kaphatóak nálunk is a faragni való tökök.

Na de mi van a patkányokkal?

 

Lehetséges, hogy még a kelta változat gonosz szellemeiből maradt ránk a Halloween-i gonosz patkány képe. A patkány a macskák és békák mellett előszeretettel barátkozik a boszorkányokkal, akik végképp együtt járnak a Haloweennal, így a fekete macska és a fekete patkány is vele tart. A házak falára felragasztatott fekete kartonpapírból kivágott patkánysziluettekkel, a verandán és a kertben figyelő termetes műpatkányokkal állandóan lehet találkozni.

Candy Corn mintás varázslópalást és süveg patiknak

Napjainkban azonban a patkányok igen népszerű háziállatok az Egyesült Királyságban és az USA-ban, így egy új iparág is megszületett: vehetünk kész jelmezt a patkányainknak is! Be lehet őket öltöztetni boszorkánynak, de vannak "Candy Corn" (tipikus amerikai Halloween-i édesség), illetve faragott tök és boszimintás kis ruhácskák is. Nagyon megszaporodtak mostanság az olyan képek a házi kedvencekről, amint épp faragott tökben csücsül, jelmezben. Van sok mini méretű kiegészítő, mini szénabála (másik fontos kelléke a hamisítatlan amerikai Haloweennak), mini seprű, mini kis műanyag faragott tök. Ezek a képek irtó édesek és nagyon jól visszaadják a Halloween itthon nem ismert hangulatát és így a patkány nemcsak kelléke, hanem résztvevője is az ünnepnek. A patkányruhákról volt már szó a blogon, de az év egy napján 20 percre beöltöztetni a patkányt egy fotósorozat kedvéért szerintem nem egészen ugyanolyan, mint 365 napon keresztül idétlen miniruhákban járatni őket.

Itt és itt lehet nézelődni.

Mi a helyzet itthon?

 

Itthon nem elterjedt a Halloween és még ha egyes elemeit át is vesszük (pl.: a tökfaragás) nálunk sosem lesz ugyanolyan, mint angolszász területeken. Ez tipikusan olyan ünnep, amiben az amerikai vérprofik, profin megteremtették a hangulatot, nagyon készülnek rá, érezhetően borzasztóan fontos nekik ez az ünnep. Nálunk nincs jelentősége ennek a napnak, csak a mai modern világban látjuk azt, hogy mekkora buli és próbálunk valami gyenge másolatot készíteni az itthoniaknak. (Azért vicces lenne, ahogy a jelmezbe öltözött gyerekek végigjárják a panellakásokat, mondván "Csokit vagy csalunk!"). Mindezek ellenére egyszer én is faragtam tököt, jó móka és pár képet is el lehet lőni a tökkel és a patkányokkal, ez senkinek sem árt, sőt, nagyon szórakoztató program, bátran próbáljuk ki :) (A készült képeket meg el lehet nekem is küldeni, Facebookon szívesen megosztanám :D)

Categories:

2 Responses so far.

  1. Mutu says:

    Én pont most osztottam meg egy blogos hivatkozást a facebook oldalon, ami igaz, hogy tavalyi, de jól bemutatja, hogyan telt nálunk ez a nap. :) Neked külön megadom a linket, ha még nem láttad. http://mutumalac.blogger.hu/2011/10/31/halloween-es-a-malacok

  2. Mertem volna én a patkányoknak sütőtököt adni, 1 hétig rám se néztek volna xD Bár ki tudja, lehet, bejött volna nekik. csak egy sütőtök hatalmas, mi meg nem esszük. Na, legközelebb majd kipróbálom éni s :D

Leave a Reply