• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Akkor is kerülhet hozzánk vemhes patkány, hogyha nem gondolkodunk tenyésztésben, például befogadunk egy nőstényt és azt vesszük észre, hogy egyre gömbölyödik. Patiknál elég nehézkes megállapítani a vemhességet: mikor már majd szétdurran, akkor van az utolsó napjaiban, egészen addig nehéz eldönteni: vemhes- e a patkányunk vagy csak kövér? Főleg ha az alom kisszámú.

A patkányok 21-24 napig vemhesek. Ha felmerül a gyanú, hogy patkányunk vemhes, akkor először is, érdemes elvinni állatorvoshoz, hátha meg tudja állapítani a vemhességet. Amennyiben vemhes, illetve még a doki sem biztos a vemhesség tényében, jobb úgy kezelni a patkányt, mintha vemhes lenne, biztos, ami biztos.

Az első jelei a vemhességnek a 2. hét közül jelentkeznek. Házilag megbizonyosodhatunk a vemhességről esetleg úgy, hogy napról napra lemérjünk a patkányunkat, hisz fejlődnek benne a kölykök. A viselkedése is megváltozhat, barátságtalanabb lehet, hála a hormonoknak.

MRI kép vemhes patkányról
Vemhes patkányról készült MRI kép -
http://www-personal.umich.edu/~brdsmith/Research/LiveEmbImaging/InUtero1.html


Egy vemhes patkány táplálékán is változtatnunk kell. A helytelen táplálás gondot okozhat mind az anyánál, mind a kölyköknél. Az alaptápot jobb ilyenkor pellesített alomra cserélni (egyébként is azt ajánlják, de én nagyon megsajnáltam a patikat, mikor szemmel láthatóan unták már a pelesített tápot), mert ebből a leendő mama nem tud válogatni és így mindent megkap, amire a szervezetének szüksége lehet. De nem árt, ha egy kicsit még pluszban támogatjuk őt a vemhesség és szoptatás ideje alatt.

Kiegészítő táplálék

 

A vemhesség 14. napja után a patkány igénye a protein és a zsír iránt megnő.  Nem árt ezt az igényt kielégíteni, hogy elkerüljük az esetleg gondokat, amik később jelentkezhet. Adhatunk a patinak főtt tojást, natúr főtt csirkét, joghurtot vagy főtt tufot. Ezek mind - mind magas proteintartalommal rendelkeznek és segíthetnek a mamát jó kondiban tartani. Az extra protein a kölykök fejlődését is segíti. A National Institutes of Health szerint azoknak a patkányoknak, akik nem kaptak elég protein vemhességük során, a kölykeik alacsony testsúllyal születtek, magas volt a has körüli zsír mértéke és emelkedett a vércukorszint is.

Kalcium

 

A vemhes patkánynak nagy szüksége van kálciumra is, főleg, mikor már közel jár a szüléshez illetve mikor szoptat. A leveles zöldségek, mint a spenót tartalmaz kalciumot, akárcsak a joghurt vagy más tejtermékek.Bébitápszer szintén adható a patkánynak. Ámde kerülni kell a túl sok tejes táplálék adását. A túl sok tej, sajt és joghurt emésztési gondokat okozhat.




Tévképzetek

 

Könnyű a vemhes patkány etetésében hibázni. Nagy eséllyel elfogad mindenféle élelmet, amit felkínálunk neki, kiváltképp ha az gazdag proteinben és zsírban (mert neki az finom). De a túletetés elhízáshoz és a vele járó egészségügyi problémákhoz vezethet. Ugyanannyi alaptápot kell etetnünk patkányunkkal, mint a vemhesség előtt és csak finoman kell megadnunk a plusz támogatás (pl.: nem minden nap betolni neki egy egész főtt tojást).

Cukor

 

A túl sok cukor és egyéb szénhidrát problémát okozhat a szülésnél. A magas vércukorszint a vemhesség korai szakaszában okozhatja, hogy a kicsik nagyobbra bőnek, mint kellene. A túl nagy kölykök születése pedig problémás lehet (pl.: beszorulnak a szülőcsatornába) és azonnali állatorvosi ellátást igényel a patkányunk. A születés közben felmerült problémába mind az anya, mind a kicsik belepusztulhatnak, ezért mindenképpen kísérjük figyelmemmel a szülést, hogyhab aj van, azonnal tudjunk rohanni a dokihoz.

A cikk említett még kelkáposztát és konzerv halat illetve rákféléket is a kiegészítésként adható táplálékok között.  Azért hagytam ki őket, mert én nem értek egyet ezekkel: a konzerv hal szerintem túl olajos, még sosem hallottam arról, hogy valaki rákot adna a patkányának és a kelkáposzta pedig messze földön híres puffasztó hatásáról, én ezt semmiképp sem adnám a patinak. Cikk itt olvasható angolul.

Categories:

Leave a Reply