• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Keresztül - kasul bejárom a netet mindenféle dolog után - beleértve a patkányokat is. És minden ilyen alkalommal találkozom olyan alapvető tévhitekkel, amik miatt - többek között - elkezdtem ezt a blogot is írni. Sajnos nem írtam fel ezeket egy papírra, de azt hiszem ezek után megejtem, így most csak fejből tudok összehozni pár példát.

1. A patkány büdös/koszos.

Nem igaz. A patkány nagyon tiszta állat, alapvetően nincs szaga. Sokan veszik egy kalap alá az egérrel, aminek van egy erős, velejáró 'egérszaga', de ez a patkánynál nincs jelen. Ha nem cseréljük ki időben az almot akkor az ammónia bizony illatozik és a patkány bundája is átveszi ezt a szagot, de alomcsere után fél órával ez ki is tisztul belőle, csak az új alom semleges szagát lehet érezni :)

2. A patkány harap.

Ok nélkül soha. Ha megijesztjük, fájdalmat okozunk neki illetve fél akkor bizony belénk haraphat, de ijedt, félős állathoz ne nyúljunk (nem ezzel kell kezdeni a barátkozást), illetve ne stresszeljük állatainkat. Ha ételhez nyúltunk (mondjuk nyers húst szeleteltünk fel) és nem mostunk kezet, így benyúlván a ketrecbe is számíthatunk támadásra, de ez sem a pati hibája: azt hiszi, a kezünk neki szánt finomság. Megoldás? Ételhez nyúlás után mindig mossunk kezet és ne szorítsunk sarokba rémült patkányt. Szimplán gonoszságból sosem harap meg patkány, egy szocializált, kézhez szokott pati pedig a velünk töltött idő alatt nemigen fog belénk harapni.

3. A patkány betegséget (pestist/veszettség) terjeszt.

A pestis napjainkban ma már inkább a vadon mélyén maradt fent (főként Afrikában). Ami a veszettséget illeti még sosem hallottam olyan esetről, ahol patkány fertőzött volna meg embert. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem terjesztheti a betegséget, hisz életmódja alapján bőven elkaphatja a vírust. De legtöbbször a vadpati ha teheti, kerüli az embert, illetve, ha a kíváncsisága is hajtja, nem valószínű, hogy direktbe nekünk jönne, így egy halálos vadpatkány - támadástól nemigen kell tartanunk. Ha vadpatkány kerül az utunkba, az a legjobb, ha békén hagyjuk. A pestis pedig nem a patkány harapásával terjedt, hanem a bolhájával (bár olvastam olyat is, hogy a legújabb kutatások szerint a patkánynak semmilyen szinten nem volt köze a pestis terjedéséhez - sokkal inkább az emberek járultak ehhez hozzá a nem túl fejlett higiéniás életmódjukkal). A díszpatkány pedig egész egyszerűen nem kerül kapcsolatba ezekkel a betegségekkel, ellentétben a kóbor kutyákkal és macskákkal, illetve a rókákkal.

4. Patkány lehet tartani terráriumban/cipősdobozban/nyúl-, illetve tengerimalac ketrecben.

Patkányt patkányketrecben kell tartani. Ez olyan egyszerű: hörcsögnek van hörcsögketrec, nyúlnak nyúlketrec, tengerimalacnak a tengerimalac ketrec és mi van a patkánynak? Nem értem, miért él még mindig az a sztereotípia, hogy a patkány mindent túlél, bárhol megél. A vadpatkány talán. Ő sem él túl mindent - bár tény, hogy mindenhol - igenis ők is pusztulnak el ráktól, a nem megfelelő élelemtől, megfázástól, stb. De mivel nagyon szapora és mindegyikük ugyanúgy nézz ki, ezért könnyű azt mondani, hogy ez a patkány már 8 éve a parkban él és kutya baja, holott valószínűleg már a 20. generációt látjuk.  Mint minden háziállatnak a patkánynak is a megfelelő szállást kell biztosítani - és ez a ketrec. A szellőzés nagyon fontos, ez a terráriumban nem valósul meg olyan jól és nem, továbbra sem lehet alájuk faforgácsot rakni. (Nem is értem, ez a szellőzős téma a legtöbb háziállatnál már tudatosodott, de a patkány még mindig a sötét középkorban ragadt.) Nyúl- és tengerimalac ketrec: Túl alacsony és a rácsközökön patkányunk röhögve fog kimászni. Aranyszabály: Amin a patkány feje átfér, ott már a teste is követi. A hörcsög- és egérketrecek pedig túl kicsit még egy kifejlett patkánynak is, nemhogy többnek. A patkánynak mások az igényei, mint a tengerimalacnak vagy a nyúlnak, mivel különböző állatokról van szó, vegyük a fáradtságot és nézzünk utána az adott állat igényeinek!

5. A patkánynak adhatok bármit enni, azon elél.

Rengetegszer találkozok ezzel a feltevéssel: a patkány, stramm, szívós, igénytelen állat jó lesz neki ez is meg az is enni. Bárcsak így lenne, mennyivel egyszerűbb lenne a patkánytartás! Ha a hörcsögnek és a tengerimalacnak az ember automatikusan megfelelő tápot vesz, akkor a patkánynak miért nem? A patkány nem ember, hogy ugyanazt egye, mint mi, nem is degu, hörcsög,tengerimalac, a patkány az patkány. És mint patkánynak patkányigényei vannak, nem hörcsög- és deguigényei. Do your research! - Ahogy Sherlock mondaná.

6. A patkány lehet a szabadban tartani?

Egyértelmű, hogy nem! Nyáron túl meleg, télen túl hideg van neki. Az ősz és a tavasz egyik felében túl meleg, a másikban pedig túl hideg van a számára. A szobahőmérséklet az ideális a pati számára, nem kutya, hogy a kertben tartsuk.

Categories:

One Response so far.

  1. Mutu says:

    Régebben a barátnőmnek volt patkánya, és emlékszem, milyen kis szelíd volt. Tényleg nem volt büdi, és azt hiszem egy jól berendezett ketrecben lakott, viszont időnként kiengedte a szobába. Nem nagyon akart elszökni, szerintem elég okos is volt, messze intelligensebbek az egereknél.

Leave a Reply