• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A könyvesboltokban sokféle állattartásról szóló könyv kapható, vannak lovas, kutyás macskás könyvek, de hörcsögös, tengeri malacos, mókusos is akad. A patkányról viszont nincs önálló mű a boltok polcain, max egy "Kisemlősök" vagy "Rágcsálók" esetleg egy egeres könyvben őket is megemlítik. Sajnos az ott olvasott információk nagyon szegények, nem kielégítőek, főleg nem egy kezdő patigazdi számára, a tapasztaltabb gazdi meg csak jót nevet ezeken a könyveken. De, ez nem mindenhol van így! Ha patkányos könyvet szeretnénk a házi könyvtárunk tagjaként tudni, ez nem lehetetlen: vannak patkányokkal, mint háziállattal foglalkozó könyvek, csak nincsenek lefordítva. Most egy pár ilyen könyvről lesz szó.

Első kérdés: de honnan is lehet ezeket beszerezni? Nem kell nagyon messzire mennünk: Angliában nem egy patkányos könyv lett kiadva, ezeket az eBay-ről könnyen beszerezhetjük. Az eBay-ben az a jó, hogy jelentősen olcsóbban tudunk hozzájutni egy-egy könyvhöz, ahhoz képest, amennyiért a boltokban árulják. Az Egyesült Államokból is rendelhetünk könyvet, ez azonban kicsivel többe fog kijönni nekünk, mintha a UK-ből hozatnánk, hisz a szállítási költség lényegesen több. Aki nem tud angolul az se búsuljon, szinte biztos vagyok benne, hogy németül is fellelhető pár könyv (mivel sajnos egy szót sem beszélek németül, erről most nem tudok megbizonyosodni, így ezt neked kell megtenned.)

Mikor Angliában töltöttem egy kis időt, természetesen nem haboztam és rendeltem pár ilyen könyvet, ezeket szeretném most bemutatni.

A könyvek

Úgy vettem észre, kétféle témájú könyv van: ami a patkányok tartásáról szól és ami a tanításukról. (Habár a képzéses könyvem is jó darabon foglalkozik a tartással, amolyan 2 in 1 könyv ez :))

1. Fancy Rats by Judith Lissenberg

 

A borító

Ezt a könyvet már jó ideje itthon kinéztem magamnak, így ez volt az első, amit megvettem. Kemény kötéses, szépen illusztrált könyvről van szó és elég átfogóan veszi át a patkányok tartását, habár szerintem van 1 - 2 hiányossága, de ezek pótlását egy patis fórumról beszerezhetjük. A könyv természetesen egy kis történelmi áttekintéssel nyit, hogyan tenyésztették ki a 'fancy rat'-et, mennyi köze volt a pestishez, stb, majd az abszolút alapoktól (ketrec, mi kell a ketrecbe, alom), a leendő patkányunk kiválasztásán át a tenyésztésen és a jó tenyésztő megválasztásáig mindenről ír. Természetesen nem patkánytanulmány, érthetően vannak leírva a dolgok, aki társalgási szinten/középszinten van angolból, simán elboldogul a könyvvel (ez mindegyik könyvre igaz).

Fancy Rats - belülről

Nagyon szeretem ezt a könyvet, az összes könyvem közül ez a kedvencem. Többször beleolvastam már, de a képek miatt szívesen lapozgatom és nézegetem is. Első könyvnek én ezt javasolnám, személyem nagyon elégedett a könyvvel, nem nehéz, olvasmányos, hasznos tanácsokkal, ötletekkel.

2. How to Care for Your Fancy Rat by Nick Mays

 

How to Care for Your Fancy Rat

Ezt a könyvet egy bolhapiacon zsákmányoltam és kemény 1 font volt, ha jól emlékszem. Vékony, de annál lényegre törőbb kis könyv ez, a témákat nem taglalja olyan hosszan, mint a 'Fancy Rats', de elég sok adat van benne (pl.: megfelelő hőmérséklet a patiknak, mikor válnak ivaréretté, melyik patkány mekkora és hány gramm, stb.) Ha ennél több infóra vágynánk patkányainkról, akkor ne ezzel a könyvvel kezdjünk, illetve, ha mégis ez akad a kezünkbe, akkor a neten patkányos fórumokon még kérdezősködhetünk. A nyelvezete ennek sem nehéz és külön jó, hogy akárcsak a 'Fancy Rats' könyvnél a mértékegységek európai és amerikai módon is meg vannak adva (ez főleg a hőfokra jellemző).




3. Fancy Rats, A Complete Pet Owner's Manual by Gisela Bulla

 

Fancy Rats - A Complete Pet Owner's Manual

Ezt a könyvet kifejezetten azért vettem meg, mint látható az van ráírva, hogy "Extra fejezettel: Értsd meg a patkányod". Nem volt csalódás a könyv, nagyon egyszerű szerkezetű, a fontosabb kérdések, tanácsok pontokba szedve, vannak összegző oldalak is képekkel, magyarázatokkal. Ad egy kis betekintést a patkányok viselkedésébe is, hogy értelmezni tudjuk a mindennapos jelzéseket, de persze, nem érinti mélyen a témát, mindenesetre ez is nagyon hasznosnak bizonyulhat. Egy elsősegély oldal is van benne, mikor mi a teendő, amíg eljutunk állatorvosig.  Kiegészítő könyvnek egy meglévő mellé remek, pont emiatt a sok kis plusz miatt.




4.Training Your pet Rat by Gerry Bucsis and Barbara Somerville

Training Your Pet Rat


Ez a könyv alapvetően a patkányok képzéséről szól de persze az első negyede a patkányok tartásával foglalkozik, de nem megy bele olyan mélyen, mint az előző könyvek. Inkább arról van szó, hogyan tartsuk patkányainkat, hogy kiegyensúlyozott, boldog, tanulni vágyó patijaink legyenek, akiket tökéletesen lehet képezni. A könyv többi része a patkányok tanításával foglalkozik, mire érdemes őket és hogyan betanítani és mit tegyünk, ha a patkányunk már megöregedett. Egyéb plusz infók is vannak, pl.: ha elutazunk, hogyan vigyük őket magunkkal, gyerekekkel hogyan engedjük őket össze, stb. Hasznos könyv, főleg, hogy a tanításról szól, de van benne pár olyan infó is, ami az előző könyvekből kimaradt.


Végszóként

 

Összességében azt mondanám, hogy ezek a könyvek így együtt talán lefedik a kezdeti patkánytartás kérdéseit. Kiegészítik egymást, mindegyiket hasznosnak találtam. Annak ellenére, hogy a könyvek beszerzésekor már évek óta volt patkányom, úgy gondoltam, nem árt, ha egy - két ilyen könyvet elolvasok, már csak a tippek miatt is, és nem bántam meg, jó pár új dolgot tanultam is belőlük. Ekkor a a lányaim már elég öregek voltak, így már nem igazán óhajtottak patkányjátékokkal játszani, de a következő leendő generációnál mindenképpen újra előveszem a könyveket és alkalmazom a benne olvasottakat. Mindegyik könyvhöz vissza - visszanyúlok újra, így egyik sem volt hiábavaló vétel, ajánlani tudom őket :)

Categories:

One Response so far.

  1. Mutu says:

    Tényleg van egy-két hasznos könyv, tengerimalacoknál Peter Gurney könyvéből lehet a legtöbbet és legpontosabbakat megtudni. Ez a könyv sajnos már nem kapható sehol. :(

Leave a Reply