• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

"Patkányházat nyitott a Schönbrunni Állatkert." - írta az Index. A  patkányházban 3 patkányfaj lelhető fel: a gambiai óriás, a luzoni kéreg és természetesen a háziasított patkány. Az állatkert célja az, hogy a patkányoktól való viszolygást segítsen leküzdeni az emberekben, ezért a Mexikó házat alakították át patkányjátszótérré, ahol tavak, barlangok és mászókák teszik színessé a patkányok életét. Ha Bécsben járunk patkányfanoknak szinte kötelező megálló ez a ház :D

A gambiai óriáspatkányt egyébként tartják háziállatnak is, Afrikában pedig taposóaknák felderítésére illetve a TBC diagnosztizálására használják (a betegséget kiszagolják a nyálmintákból). A patkány nem elég nehéz ahhoz, hogy aktiválja az aknákat, így gond nélkül végigszaladhat az aknamezőn anélkül, hogy felrobbanna. A mező fölött kifeszített drótra kapcsolják rá a patkányt egy hám segítségével és ha aknát talált, azt jelzi, így az emberek hatástalanítani tudják a szerkezetet, a pati pedig boldogan csámcsog a jutalomként kapott banánján. Az életmentő patkányoknak saját honlapjuk is van, íme. Mióta patkányokat alkalmaznak az aknák felderítésére, 2 millió négyzetméternyi területet tisztítottak meg Mozambikban.

A TBC diagnosztizálásában legalább ilyen jók a patkányok:

"A kiképzett állatok tíz perc alatt végigszagolnak hetven nyálmintát, és jelzik, ha különleges szaglásuk segítségével valamilyen gyanúsra bukkannak. Dian Kuipers laboratóriumi vezető elmondása szerint szeptember óta 69 olyan eset történt, hogy a patkányok felismerték azokat a tbc-s eseteket, amelyek felett a kórház által alkalmazott egyéb vizsgálatok elsiklottak. A három évvel ezelőtt indult program kezdete óta 1500 esetben a patkányoknak volt köszönhető a betegség felismerése."  - állatbarátok.info

Categories:

7 Responses so far.

  1. Mutu says:

    A Fővárosi Állatkertben tengerimalac város van, amit egyszer megnéztem, de sajnos azt kellett látnom, hogy nemre való tekintet nélkül ömlesztve rakták be őket oda.
    A patkány kártevőként van beállítva a köztudatban, pedig most derül ki, hogy mennyire hasznos állat.

  2. Én is láttam a malacvárost, hááát.... pedig mertem remélni, hogy mivel ott "állatokhoz értő" emberek dolgoznak azért van annyi eszük, hogy nem vegyesbe rakják be a malacokat. "Természetesen" majdnem az összes nőstény vemhes volt (aki nem, valószínűleg csak azért nem, mert nem volt még ivarérett) és pár malacka beteg is tűnt.

  3. Mutu says:

    Sajnos kevés az állatokhoz tényleg értő ember, ami pedig még szomorúbb, hogy orvos is... Inkább a kutyához, macskához, nagyobb testű állatokhoz értenek, mert ezekre specializálódtak. A tengerimalac az egzotikus osztályhoz tartozik, és nem lehet egy kaptafa alá venni a többi állattal. A patiknál ez hogy van?

  4. Épp ma jelent meg róla bejegyzés, sajnos mis is ezzel a problémával küzdünk :( Pesten kemény 2 dokiról tudok, aki kisállatgyógyász, vidékről nincs infóm. Siralmas a helyzet.

  5. Mutu says:

    Ja igen, pont azután olvastam el, hogy azt a bejegyzést megírtam. :D Pesten én is tudok egy-két dokit, akiket te is írtál, meg ott az egyetem, de vidéken tényleg nagyítóval kell keresgélni.

  6. Ja igen, az egyetem, de az meg szerintem borzalmasan drága.

  7. Mutu says:

    Nem tudom, én csak arról tudok nyilatkozni, hogy pár évvel ezelőtt mennyibe került ott az ivartalanítás. Mézit 12 ezer Ft-ért heréltettük, de tudtam hogy jó kezekben van, és nekem ez minden pénzt megért.

Leave a Reply