• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Mikor kell állatorvoshoz menni? Melyik állatorvoshoz érdemes menni? Van-e patkányorvos? Miért nem jó a sima állatorvos? Hol lelhetők fel a megfelelő állatorvosok?

Ezek a kérdések mind - minden felmerülnek minden kezdő patitartóban.

Mikor kell állatorvoshoz menni?

 

Mint állatgazdák, sok időt töltünk el állatainkkal. Szeretjük és ápoljuk őket, játszunk velünk, gondjukat viseljük... ezáltal mi ismerjük őket a legjobban. Kiismerjük a viselkedésüket és szokásaikat, tudjuk mikor milyen kedvű a kedvencünk és azt is észrevesszük, mikor van baj. Ez amolyan tudat alatti dolog, egyből szemet szúr, ha valami nincs rendben. Én is mindig tudtam, mikor van valami gond.

Fonsworth a tumorműtétje után -
http://drveale.blogspot.hu/2010/08/rat-discrimination.html

Mik lehetnek azok a jelek, ami arra utalhat, hogy valami nincs rendben az állatainkkal?


  • Patkányunk kedvtelen lesz, elmegy az étvágya, feltűnően rejtőzködik, extrém esetben a vizet is visszautasítja.
  • Vagy épp ellenkezőleg, agresszívvá a válik, furán viselkedik.
  • A patkányunkon duzzanatot vettünk észre, húzza valamelyik testrészét, furán tartja a fejét, furán/zajosan lélegzik, kapkodva lélegzik.
  • Nincs vizelete/széklete vagy éppenséggel van vizelete/széklete, de elszíneződött vagy épp hasmenése van.
  • A patkány teste görcsbe rándul.
  • A patkány nem reagál a külvilágra, nem tér magához.
  • Patkányunknak láthatóan fájdalmai vannak, a fájdalmas területhez érve felsír, esetleg felfúvódott a gyomra.
  • A patkány valamelyik testrésze megduzzadt, meleg esetleg elszíneződött.
  • Patkányunk bőrén véres sebek vannak, esetleg "valami" mozog a szőrében/bőrén.
  • Patkányunk szeme és orra körül vörös váladék képződik (vöröskönny).
  • A patkányt megszagolva "valahonnan" fura szagot érzünk, legyen az akárhol.
  • A patkány szőre/szeme kopott, fénytelen, esetleg ragacsos, szőrhullás is fennállhat.
  • A patkány egy testrészét (pl.: fülét) feltűnően sokat vakarja, rázza.
  • Ha vért látunk (Ami nem vöröskönny.)
  • Ha vemhes patkányunk ellésénél gondok lépnek fel.
  • Ezen kívül bármi más, ami a patkányunk viselkedésétől eltérő, szokatlan vagy épp az adott, addig mindennapos viselkedés hiánya lép fel.
Egy kezdő gazdi számára azt mondom, hogy nem árt a furcsaságokat kivizsgálni. Hiába is tegyük fel a vöröskönny általában kezelhető gyulladáscsökkentő mosogatással (pl.: kamillateás szemlemosás), de ha nem múlik, akkor valami mást jelez, nem árt kivizsgálni. Illetve, nem éppen a legjobb megoldás az, hogy mikor megtörtént a baj, ülünk le a net elé és kezdünk a tünetek után kutatni. Ha valami fura van az állatainkkal, akkor menjünk állatorvoshoz, ne próbálkozzunk a házi módszerekkel.

Sir Didymus és gyógyszere -
http://www.flickr.com/photos/arathrael/6462868891/

Érdemes pár dologra viszont otthon felkészülni, ami nem olyan súlyos. Ilyen például a vöröskönny vagy a ragacsos szőr esete. Vöröskönny igazi zsákbamacska, tulajdonképpen bármitől kialakulhat: a patkányt új helyre költöztettük, esetleg stresszhatás érte, az alom pora irritálja, de lehet egy súlyosabb betegség figyelmeztető jele is. Ekkor természetesen megpróbálkozhatunk mi magunk kezelni a helyzetet a borogatással, de ha nincs javulás, akkor fel kell keresnünk az állatorvost. A másik példa a ragacsos szőr. Ez főleg hímeknél alakulhat ki, a szőr zsíros tapintásúvá válik, a bőrön sárgás elszíneződés alakul ki, a helyzetet a fürdetés sem oldja meg. Ez egyszerű fehérjetúladagolásra utal, ilyenkor jöhet a fehérjeszegény diéta - de vagy ennek is nagyon alaposan nézzünk utána vagy - és szerintem ez az egyszerűbb eset - első alkalommal kérjük ki egy szakorvos tanácsát, milyen diétát javasol.


Az ilyen házi jellegű betegségeket hamar megtanuljuk felismerni és kezelni, ahogy a patkányainkkal töltött idő mind nagyobbra nő, de vannak esetek, mikor azonnal orvoshoz kell rohanni. Például, ha bárhonnan is vérzik a patkány, ha sír a patkány, ha az ellés során bármilyen probléma fellép, ha kellemetlen szagot érzünk körülötte. Ha a testén érezzük utalhat tályogra, vagy elfertőződött nyílt sebre, ha a szájából, akkor beteg fogra. Ha patkányunk kapkodja a levegőt - lehet a túlhevülés jele. Ha zajosan lélegzik - utalhat tüdőgyulladásra, de mindenképpen légúti betegség áll a háttérben. Ha csomókat érzünk a testén - lehetnek daganatok, jó- vagy rosszindulatúak. A hasmenés kiszáradáshoz vezethet és még folytathatnám. Sokszor nem érdemes várni, mert egy - két nap késés is hatalmas különbségeket jelenthet.

Mégis milyen állatorvoshoz menjünk?

 

Egy párszor említettem már a blog életében, hogy a patkánynak szakorvosra van szüksége. A magyarázat egyszerű: a patkány túl kicsi a helyi állatorvosnak, nem olyan, mint a kutya vagy a macska.  Sokszor a házzal szemben lakó állatorvosnak fogalma sincs a patkányokról, milyen betegségekre hajlamosak, mivel lehet őket gyógyítani, egy műtét levezetéséről nem is beszélve, mert egyszerűen nem kisállatokra szakosodtak. Ezért kell kisállatgyógyászt felkeresnünk.

Röntgen -
http://www.flickr.com/photos/smg_skullboy/7706376876/

 

Hol találunk ilyet?

 

Én Graf doktorék betege voltam, vagyis inkább a patkányaim voltak azok :) Teljes szívemből tudom őket ajánlani. Ott a kisállatfelelős Dr. Géczy Csaba. Személyében egy nagyon lelkiismeretes, hozzáértő szakembert ismertem meg, aki mindig elment a végsőkig, hogy meggyógyítsa a patkányokat - és azt sem kendőzte el soha, mikor már nem lehetett mit tenni. Dr. Graf Miklóshoz is gyakran kerültünk, mikor Csaba nem volt szolgálatban, róla sem lehet semmi rosszat mondani, érti a szakmáját, szereti az állatokat, ráadásul mindig megjegyezte, hogy milyen szépek a patkányaink :)

(Kis sztori: Mikor kezdő patitartóként, még az otthoni kutya-cica állatorvosnál próbálkoztam és azt mondta, keressek szakorvost, mert ő nem tud mit tenni, megemlítettem a Graf rendelőt és csak annyit mondott: "Na igen, ők a legjobbak kisállatokban." - ezek után nyugodt szívvel fordultam hozzájuk, és mint említettem, nem csalódtam.)

A honlapjuk itt elérhető: http://www.grafdoktor.hu/

Észrevételem szerint a honlapfrissítés nem éppen az erősségük, de telefonon mindig elérhetőek, ha bizonytalanok vagyunk a nyitvatartási időben vagy laboreredmények érkezésében, nyugodtan fel lehet őket hívni. Ha autóval megyünk, arra figyeljünk, hogy a parkolásért hétköznapokon fizetni kell!

Persze elképzelhető, hogy nem mindenki elégedett Graf doktorékkal vagy túl messze van a lakhelyétől. Erre az esetre egy pár másik patkányos gazdi ajánlotta Talpas doktor rendelőjét. Elmondásuk alapján kedves, segítőkész és hozzáértő emberek dolgoznak ott is, meleg szívvel ajánlották. Én sosem jártam ott, de a honalpjukat átböngésztem és tetszettek a rendelőről posztolt képek és a bemutatkozás is szimpatikus.

Az ő honlapjuk pedig itt érhető el:  http://www.talpas.hu/

Categories: ,

4 Responses so far.

  1. Kitti says:

    Valóban nem egyszerű megtalálni a megfelelő orvost kis kedvenceink számára. Pedig az orvosin nem csak a kutyám és macskák gyógyítását tanítják meg.
    Először papagájokat tartottam, aztán tengerimalacokat. És egyik állatka esetében sem volt egyszerű dolgom a doki választásnál. Eleinte két különböző klinikára vittem az állatkákat. Mert az egyik orvos a tengerimalachoz értett a másik a madárkákhoz. Aztán hallottam a Grafok klinikájáról, megnéztük őket és náluk maradtunk. Dr. Géczy Csaba a tengerimalacos dokink, és Graf Miklós a madaras. Miklósnak van egy nagy Jákó papagája, ha vele tud bánni, akkor az én két rosszcsont papagájom sem foghat ki rajta. A hím malackámat meg kellett műteni, ez volt az első alkalom, hogy ilyenen kellett átesnünk. És Csaba kezében biztonságban tudhattam a kis malackámat.
    Ha jól tudom, akkor a Miklós édesapja volt a fővárosi állatkert orvosa is. Ott aztán van mindenféle állatka. Nem tudom, hogy még mindig praktizál-e az idősebb Graf vagy sem. De a fia biztos sokat tanult tőle. Nem véletlenül ajánlják szinte mindenhol a Grafok klinikáját.
    Van még egy nagy állat kórház, bár még ott nem jártam (szerencsére nem volt rá eddig szükség) Zugló környékén. A pontos címet sajnos nem tudom. De állítólag ők is nagyon jók, csak magas árakkal dolgoznak.

  2. Mi azt hiszem kétszer találkoztunk az idősebb Graf doktorral. Kicsit már benne volt a rutin, nem ámult el a patkányunkon, kivette, megnézte, diagnosztizálta, adott neki injekciót és kész. Ért a szakmájához, rögtön kente-vágta, mi a baj a patkánnyal és orvosolta is (ez azért volt felüdülés, mert ők voltak a 3. rendelő, ahova szegény patit vittük a bőrbajával. Allergiás volt.) Szerintem már visszavonult egyébként, csak néha - néha ugrik be a rendelőbe. Csőrit (azt hiszem így hívják a rendelő papagáját) mi is sokszor láttuk, de mindig megtartottam a két lépés távolságot azért :)

    A zuglói állatkórházat, ha jól emlékszem, mi is megtaláltuk a neten, de nagyon drága volt, így nemigen próbálkoztunk vele.

  3. Névtelen says:

    Exopet-et ismered? állítólag nagyon jó de csakis a férfi doktorhoz szabad menni kicsit fel akarok készülni mire tényleg belevágok a patizásba :)

    Cleo

  4. Nem, sajnos még nem hallottam róluk.

Leave a Reply