• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

El fog jönni azaz idő, mikor patkányunk már jócskán benne lesz a korban és több figyelmet követel.

Mikor patkányunk eléri a kétéves kort, kezdjünk rá fokozottan figyelni. Általában ez az a kor, ami vízválasztó az eddigi egészséges élet és a betegségek között. 2 - 2,5 év után felfedezhetjük az öregedés jeleit is: lelassult, nehézkes mozgás, drasztikus fogyás a táplálás ellenére is, őszülés, több alvás. Hogyan könnyíthetünk patkányunk életén öreg napjaira?

Amire figyelni kell: betegségek

 

Daganat

 

Mikor patkányunkat a kezünkbe vesszük, ne mulasszuk el alaposan szemügyre venni. Finoman tapogassuk végig, nem érzünk - e csomókat a testében? Nőstényeknél fokozottan figyelni kell az emlőkre: ha itt csomókat érzünk/látunk, akkor több, mint valószínű, hogy emlődaganattal állunk szemben. A végtagok tövénél is érdemes szétnézni: hónalj, illetve combtő is lehet az alapja egy daganatnak. Ha ilyet tapasztalunk, keressük fel az állatorvost és kérjük ki a véleményét. A doki valószínűleg megvizsgálja a patit, megnézi, okoz-e az állatnak fájdalmat vagy sem, esetleg mintát is vehet belőle, hogy tályog-e vagy daganat a csomó. Ha a daganat jóindulatú, akkor két választásunk van: vagy békén hagyjuk (az állatnak ez fájdalmat nem okoz), vagy kiműtetjük. Tudnunk kell, hogy egy műtét 2 éves kor után kockázatos, különösen az altatásból való felébredés lehet nehézkes, a patkány nagyon könnyen kihűlhet, illetve a nagy seb is megviseli, lassabban épül fel már egy műtétből. Viszont az emlődaganatoknak megvan az a tulajdonságuk, hogy nagyon rövid idő alatt hatalmasra nőnek, gyakran a patkány mozgását vagy étkezését akadályozva és egy nagyméretű daganatot egy több, mint 2 éves patkányból már nagyon kockázatos lenne kiműteni: vérveszteség, illetve a seb nagysága miatt. Sok esetben ilyenkor már csak az altatással tudunk könnyíteni társunkon. Az sem biztos, hogy a műtétet a pati sokkal túléli, lehet, hogy műtét után 2 héttel magától elalszik. Ezen felül lehet, hogy a műtét után pár héttel/hónappal ismét kifejlődik a daganat - ha nem ugyanott, akkor szimmetrikusan a másik oldalon. Emlődaganat esetén nem érdemes műtétben gondolkodni: mikor mi elmélkedtünk ilyesmin az állatorvos azt mondta, hogy úgy lehetne megoldani, hogyha az egész emlőtelepet eltávolítják és ez hatalmas műtét lett volna, nem javasolta. Ennek ellenére a combtőben időben felfedezett daganatot mi kiműtettük, szerencsére nem fejlődött ki újra a hátralévő időben (a pati egy hónapra rá magától elaludt).

Combtőből nőtt tumor - ratfanclub.org
 Tumorokról több itt.

Tályog

 

Nemcsak öreg patiknál fordulhat elő természetesen. Egy kis sérülés elmérgesedéséből alakul ki egy gennyel teli üreg, ez néha magától is kiszakad, de akkor is kell az állatorvosi beavatkozás, hogy kitisztítsák a sebet. Egyébként mesterségesen kell felnyitni. A tályogot úgy lehet észrevenni, hogy a patkány esetleg felsír, ha hozzáérünk, ami tályog az én patimon volt elszíneződött feketére és természetesen közelről megszagolva kellemetlen "szemét - szaga" volt. Ezt is úgy a legkönnyebb észrevenni, ha a napi kézben levésnél alaposan átnézzük a patkány testét. A tályog befelé terjedhet, vagyis a gennyel teli üreg nagyobb lehet, mint elsőre látszik. Az orvos altatásban ezt felnyitja, kitisztítja, belerak egy gézdarabot, és a géz kivételével a sebet bevarrja. A gézen keresztül tud ürülni a seb. Pár naponta kontrollra kell vinni a patit, a sebet megnézik, a gézt cserélik. Mikor kiürült a seb, akkor a gézt kihúzzák, lefertőtlenítik a sebet, a varratokat kiszedik és vihetjük is haza a patit. Ha a tályog nem túl nagy, akkor van, hogy nem varrják össze a sebet, hanem hagyják, hogy magától forrjon össze és addig így ürüljön szabadon.

Agyvérzés, középfülgyulladás

 

Előfordulhat, hogy azt vesszük észre, patink féloldalasan tartja a fejét, nehezebben mozog. Természetesen azonnal vigyük el állatorvoshoz, de igazság szerint nem sokat tehetünk: vagy agyvérzése volt vagy középfülgyulladása van, ami kihat az egyensúlyérzékére. Az agyvérzésen segíteni nem lehet, a középfülgyulladásnál pedig fel kellene tárni a fület és kipucolni, de a pati olyan kicsi, hogy ez lehetetlen (ez a műtét amúgy is elég kockázatos, hisz ha az orvos átvág egy ideget véletlen, akkor az állat fél arca le is bénulhat). Annyit tehetünk, hogy a patkányt megkíméljük az emeletek megmászásától, mert könnyen leeshet.

Egyéb apróságok

 

Öreg patkányunk, ahogy megroggyan már nem lesz képes szupergyorsan felszaladni a ketrec létráin, nem biztos, hogy tud elég hosszan két lábon állni, hogy inni/enni tudjon és valószínűleg a mosakodás sem fog úgy menni neki, mint annak előtte. Amit tehetünk, hogy könnyítsünk rajta: ha szívesen használja még az emeletet, akkor a létrák helyett vagy a létrák alá lehet rögzíteni/betenni feljárókat, hogy patink ne lépjen be állandóan a fokok közé. Amennyiben az a veszély fenyeget, hogy leesik az emeletről, egyszerűen vegyük ki az emeletet a ketrecből. Az etetőt/itatót rakjuk alacsonyabbra, hogy kényelmesen elérje és a szőre ápolásába is besegíthetünk. Egy puha és tiszta rongyot nedvesítsünk be (ne legyen teljesen vizes, csak nedves!) és finoman törüljük át vele a pati szőrét, arcát, szemeit, orrát. Egy másik ronggyal ugyanezt megtehetjük a nemi szervekkel és a végbélnyílással is, illetve egy puha fogkefével a farkat is tisztán tarthatjuk. Hím patkányok esetén egy külön apróság is vár ránk: a hímvessző tisztán tartása. Ezt a következőképp tudjuk megcsinálni: mutató- és hüvelykujjunkkal finoman kinyomjuk a hímvesszőt és a rajta lévő szennyeződést egy zsepivel letöröljük. Ezt naponta megismételjük. Ha nem találunk szennyeződést, akkor örüljünk: patink még elvégzi ezt a dolgát, de azért nem árt mindig ellenőrizni, minden rendben van - e odalent. Az öregkori fogyás ellen a legjobban bébiétellel védekezhetünk: a patik imádják. Egy patkányom 2 nap alatt evett meg egy üveggel, pár óránként 1 - 2 kanálnyit kínáltam fel neki. (Én zöldségeset vettem neki doki tanácsára, hogy kíméljem a veséjét a hús miatt.[Ha jól emlékszem, ezt mondta.]) Műanyagkanálból kínáltam fel neki az ételt, mert olyan mohó volt, hogy képes volt beleharapni a kanálba.

Öreg kora ellenére patkányunk ugyanúgy igényli a társaságunkat, foglalkozzunk vele ugyanannyit, mint előtte! Ha előtte trükköket tanítottunk neki, el kell fogadnunk, hogy párat talán már nem tud megcsinálni, akármennyire is szeretné. Ezek ellenére ne adjuk fel a tanultak gyakorlását! Lehet, hogy két lábon már nem fog tudni járni vagy ugrani, de egy - két körbefordulást még örömmel megcsinál. Mindenesetre ne terheljük túl, ha inkább az ölünkben ülne órákig - hadd tegye.

Ketrec idős patiknak - http://www.goosemoose.com/rfc/index.php?topic=4069756.0

Az elkerülhetetlen vég...

 

Öregkorban már számítanunk kell rá, hogy egyik nap a patkányunk soha többé nem kell fel a szunyókálásából. Sajnos azonban az is előfordulhat, hogy a lelke még küzdene, de a teste már nem képes és ekkor nekünk kell meghoznunk ezt a fájdalmas döntést: el kell altatnunk őt. Ez sosem könnyű, de gondoljunk arra, hogy mennyit szenvedne még szerencsétlen kis állat, mire magától is lejárna az ideje. Altattam már el patkányt, nem is egyet. Mindig ugyanolyan szörnyű érzés volt és még mindig ugyanolyan pocsékul érzem magam miatta, ha eszembe jut. Igazságtalannak érzem, hogy egy olyan patit kellett nekem "megölnöm", aki még láthatóan küzdött volna, de a betegsége legyőzte, hiába tettünk meg mindent. És hiába tudom, hogy ez volt a helyes döntés, attól még mindig nagyon rosszul érzem magam. Az vigasztal, hogy boldog élete volt és mi nagyon szerettük, mindent megtettünk érte. A halálára nem is gondolok sokat, csak a boldog emlékekre, amiket közösen éltünk át és arra az egészséges patira gondolok, aki a betegsége előtt volt.

Categories: ,

One Response so far.

  1. Névtelen says:

    Kedves Patiblog!
    Elég rosszul van a patkányom, honnan tudom, hogy haldoklik-e? Vannak általános tünetek? :(
    szegénykém elég öreg már

Leave a Reply