• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Előbb - utóbb szembesülni fogunk ezzel a kihívással is. Lehet, hogy patkánypárunk egyik tagja idő előtt szenderül jobb létre vagy egyszerűen csak befogadunk egy harmadik, negyedik, ötödik felet. Biztos örülni fognak az otthoniak egy új játszótársnak, nem igaz? Jóhiszeműen berakjuk az új jövevény(eke)t a ketrecbe... majd pár pillanat múlva pánikszerűen kapjuk ki, mert az otthoni aranyos szőrgombolyagjaink vérpatkánnyá változtak és mindenki ott veri el szerencsétlen újonco(ka)t, ahol tudja. Mit tehetünk?

Először is, nem árt, ha már az összeszoktatás előtt, még a nagy patkányketrec megvásárlásakor beszerzünk egy kisebb ketrecet, erről már írtam korábban is. Most eljött az alkalom, hogy használjuk. A kisketrec legyen bealmozva, berendezve, mire az újoncok megérkeznek, majd hagyjuk, hadd heverjék ki az út megpróbáltatásait, illetve, illdomos megfogadnunk a két hetes karanténidőt, hogyha a jövevényeknek esetleg még ki nem alakult betegségük van, akkor ne fertőzzék végig a már meglévő patkányainkat. (Karantén ideje alatt, fertőtlenítős kézmosás, ruhaváltás a két különböző csapat érintése között, kötelező!!). Karantén után kezdődhet az összeszoktatás. Először elég, ha a két ketrecet egymás mellé, de nem túl közel (ne tudjanak átnyúlni a másikhoz) rakjuk, hogy a patik megszokják egymás szagát és látványát.

Ezután jöhet a következő lépés: a ketreccsere. Annyit kell tennünk, hogy az újoncokat átrakjuk a régi motorosok ketrecébe, és a meglévő patikat pedig az újoncokéba, semmi ketrecsikálás. Ezt is gyakoroljuk pár napig. Így a patiknak lehetőségük van a szagukat otthagyni a másik felségterületén. Én átlagban egy órát hagytam a felcserélt ketrecekben a patkányokat egy nap.

Pár nap múlva egy semleges területen (pl. fürdőkád, fürdőszoba padlója, az ágyunk) összerakhatjuk a régi és új patikat egy kis ismerkedésre. Segítségképp az új patik hátsófelét bekenhetjük vaníliaaromával, ezzel elvarázsolva a házigazdákat. Valószínűleg pár rövid harcra sor fog kerülni, de ne ijedjünk meg és ne avatkozzunk közbe: csak a rangsort döntik épp el. Ne feledjük: amíg vér nem folyik (vagy a verés nem párosul folyamatos űzéssel, szakadatlan bunyósorozattal), nincs baj.


Miután látszólag jól, megvannak a semleges területen a patik, megpróbálhatjuk őket a nagy ketrecben is összerakni. Ehhez előbb érdemes a ketrecet alaposan kisikálni, új almot berakni, a játékokat kivenni, vagy újakat berakni, a lényeg, hogy semminek se legyen régi patkányszaga, mert akkor automatikusan behatolóknak kezelik az új patikat és megtámadják őket. A változatosság kedvéért mindenki fenekét bekenhetjük vaníliaaromával. Persze, ez sem garancia arra, hogy nem kell újra szétszednünk a csapatot: az űzés, az állandó verekedés így is bekövetkezhet. Ebben az esetben vissza kell lépnünk egy-két lépést és újra az ágyon ismertetni a csapatot, a ketreceket cserélni. Időről - időre ismét megpróbálkozhatunk a közös ketrecben való elhelyezéssel, ezt főleg azután megfontolandó, hogyha a két csapat a semlegesen területen már jól megfér egymás mellett, összebújnak alvás céljából, tehát láthatóan nem zaklatja fel őket a másik jelenléte.

A legrövidebb összeszoktatásom, ha jól emlékszem pár nap - 1 hét lehetett, a leghosszabb 1 hónap volt, de mindkét alkalommal teljes sikerrel jártam, nem szabad feladni és nem szabad elsietni sem. Egyes patkányok gyorsabban barátkoznak, mások nem és mindig számolni kell a lehetőséggel, hogy a kiszemelt patkány sosem fog tudni beilleszkedni, hiába minden trükk, esetleg herélés (hímek esetében). Ebben az esetben vagy elfogadjuk a helyzetet és a problémás patit külön elszállásoljuk vagy megválunk tőle, jó helyet keresve neki, ha tenyésztőtől van, visszaadni a tenyésztőnek. (Jó tenyésztő mindig visszaveszi az általa tenyésztett patikat.)

Tehát akkor a lépések összegezve:


  1. Karantén (2 hét)
  2. A ketrecek egymás mellé helyezése az érintkezés lehetősége nélkül
  3. Ketreccserék lebonyolítása
  4. Semleges területen összeengedés
  5. Egy közös ketrecbe való összerakás
Mindegyik fontos lépcsőfok, ne ugorjunk át egyet sem és hagyjuk, hogy a patik a saját tempójukban jussanak egyről a kettőre.

Categories: ,

3 Responses so far.

  1. Mutu says:

    A malacoknál is így működik nagyjából az összeszokás. Emlékszem, amikor Pamacs idekerült másfél éve, milyen "harcok" mentek azért, hogy beilleszkedjen. Zsömi nem könnyítette meg a dolgát, és most is ő a vezér.

  2. Névtelen says:

    az én esetemben van egy féléves patkány (Lajcsi) és most szeretnénk egy újat kis patyeszt mellé (Majcsi). Ilyen fiatal kispatkány összeszoktatásához is szükség van a különélésre először?

  3. Minden esetben jó a fokozatosság, a patik rendkívül territoriális állatok. Ha csak berakod mellé az új patit, nagyon megverheti.

    De ugye Majcsi nem lány? :)

Leave a Reply