• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Ez egy nagyon fogós kérdés. Sokan első helyen az állatkereskedést javasolják: ezt több szempontból nem ajánlott, főleg nem kezdőknek! De akkor honnan is szerezzük be társunkat? Honnan lehet egyáltalán patkányt venni? Ezeket a helyeket, illetve ezek pro és kontra érveiket vesszük most sorra.

1. Az állatkereskedés

 

Messze kerüljük el, ha tehetjük!! Nem kezdőknek való hely és a tapasztaltabb patkánytartók se onnan szerezzék be az állatot. De miért ne, hisz minden embernek ez az első gondolata kisállatvásárlásakor.

Az indokok, amiért ne:
  1. Az ott lévő állatok hátteréről semmit se lehet tudni. Nem tudni, ki az anya, apa, mennyi idősek a patkányok, a felmenőknek milyen betegségeik vannak/voltak, stb. Azaz "információ", hogy a környéken lakó gazdi patkányának nem várt kölykei, nem elég a leendő társunk múltját tekintve!
  2. Az eladásra kínált állatokat előszeretettel nem válogatják külön, nemek szerint. Ez borzasztóan felelőtlen dolog, hisz a patkányok 5 hetesen ivarérettek és nem hallottak még a vérfertőzésről. Ha helyben születtek a kölykök és a vemhes nőstényt nem rakták külön a többiektől, akkor anyu szülés után pár órával jó eséllyel ismét párzott és a következő almot már a szíve alatt is hordja, így anyut sem tanácsos megvenni. A kereskedésben tartott/született patkányok jó eséllyel erősen belterjesek, ez megnöveli az agresszivitás, a daganatos betegségek, stb. kialakulásának kockázatát! A daganatos betegségek természetesen jelentősen lecsökkentik a patkányunk élettartamát, azaz sanszos, hogy a kereskedésből vásárolt patkányok sokkal korábban elpusztulnak/el kell őket altatni, mint egy egészséges társukat.
  3. Ezek az állatok legtöbbször helytelen körülmények között, megfelelő orvosi ellátás, hozzáértés és szocializáció nélkül vannak tartva, így sokszor beteg, harapós, agresszív patkányt kapunk. Idővel talán lehetséges normális patkányt nevelnünk félénk állatunkból, de ez semmikép sem egy kezdő patkánytartónak való feladat! Gyakran az ott élő patkányok betegek, tetvesek, mycoplasmásak a fenyőforgácsnak használt alom miatt. Senki sem akar első körben az állatorvosnál kezdeni és senki sem akarja, hogy a patkánya simogatásnál letépje a fél kezét.
  4. A szaktudás hiánya. Ez igencsak súlyos probléma Magyarországon, azaz az eladónak fogalma sincs az "árúról", amit eladásra kínál! Én személy szerint műszaki cikkeknél se szeretem, ha az eladó csak bután pislog rám, de ez élő állatnál szerintem elfogadhatatlan hozzáállás! A kereskedésben az eladó feladata lenne a megfelelő berendezésnek, tápnak és alomnak kiválasztásában történő segítségnyújtás, de ez egyelőre hiú ábránd. (Velem egyszer el akarták hitetni, hogy a patkányt a házi koszton is tarthatom, mert nagyon ellenálló állat, tökmindegy mit eszik, pedig csak patkánytápról érdeklődtem. Helyből kifordultam a boltból.) A legtöbb eladónak fogalma sincs arról, hogy kell egy patkányt tartani, ketrecben vagy terráriumban jobb - e neki, milyen táp és alom való neki, sőt, simán eladnak hím - nőstényt párosokat is, úgyhogy kezdőként inkább patkányos fórumról tájékozódjunk mielőtt a felszerelést elindulnánk megvenni.
  5. Utolsó pontként pedig tartózkodjunk a 200 Ft-os patkányoktól: ezeket a patikat élő eleségnek szánják - más dolog, hogy kedvencnek is gond nélkül eladják őket - és boldog - boldogtalan a "beszállító", konkrétan a környék összes szaporítója oda adja le a végtermékét. Ne vigyük haza őket.
Bármennyire is fáj, bármennyire is aranyos, bármennyire is "megmentenénk" a kereskedésben szenvedő, bőven jobb sorsra érdemes patkányokat, ne tegyük! Egy kereskedés nem azt látja, hogy azért fogynak a beteg, szocializálatlan, agresszív és vemhes állataik, mert felháborodott állatvédők nem bírják tovább nézni a szenvedésüket, hanem csak azt látja, hogy fogy az áru. Ne csináljuk a helyet a következő szenvedő generációnak!

De mit tehet, aki nem Budapest közelében él, nem tud feljönni tenyésztőhöz, csak a kereskedés elérhető számára? Mindenképpen nézzen körül a neten, hátha a környékén mégis akad egy tenyésztő vagy pár pati épp otthontalanná vált és őket örökbefogadásra kínálják! Ha tudunk, mindenképpen tenyésztőtől szerezzünk be kicsiket, ne menjünk azért kereskedésbe, mert az közelebb van vagy olcsóbb!

2. Tenyésztő 

 

A legjobb választás egy kezdő patitartó számára. Egy jó tenyésztőnél patkányok megfelelő számban, megfelelő ketrecekben, megfelelő táppal és alommal, tiszta helyen vannak elszállásolva, nem betegek, életvidámak, érdeklődőek. Egy jó tenyésztő kincset ér: a kicsikkel már életük korai szakaszától kezdve foglalkozik, szocializálja és megfelelően ellátja őket. De honnan tudhatjuk, hogy tenyésző az illető vagy csak egy magát "tenyésztőnek" hívó szaporító? A környezetet és a patkányokat is alaposan vegyük szemügyre, a neten mindenféleképpen olvassunk véleményeket!

Ha a tenyésztő nem akar minket beengedni az állatokhoz bármire is hivatkozva (most épp kosz van, most alszanak, most ez vagy az van), kezdjünk gyanakodni! Egy tenyésztő mindig hagyja, sőt maga ajánlja fel, hogy megnézhesd az állatokat, kérésre megmutatja az anyát és az apát is. Ismeri a pontos születési dátumát a kicsiknek, a színét és mintázatát. Ha a tenyésztő megmutatja a helyet ahol tartja az állatokat, de kosz van, büdös van (az állatszag kellemetlen lehet, de nem pont erre gondolok, hanem a 3 - 4 hete nem takarított alomhegyek szagára! Az állatszag egy olyan helyen, ahol több állat van, természetes.), az állatok érdektelenek, szőrük nem csillog, szemük fénytelen vagy agresszívak, ha túl sokan vannak egy ketrecben, amiben áll a 3 hetes mocsok, nincs előttük friss víz és étel nyomait se látjuk eszünkbe se jusson ott patkányt venni! Azonnal menjünk el és a neten osszuk meg a tapasztalatainkat, nehogy más viszont ott vegyen állatot magának, forgalmat generálva ezzel a szaporítónak.

A leendő patkányokat is vegyük górcső alá: bundájuk fényes - e, nem ragacsos, nem mozog benne semmi, a bőrük is tiszta. Szemük, fülük tiszta, fogaik épek, szájukból nem jön kellemetlen szag. A végbélnyílásnál nincs nyoma hasmenésnek. Lábain nem látunk rács okozta sebet. A patkány élénk, aktív, érdeklődő, nem unott, nem gubbaszt a sarokban.

3. Örökbefogadás

 

Itt most kifejezetten a mentett patkányokra gondolok, akik rossz körülmények közül kerültek ki.

Rossz hátterű patkányokat csakis tapasztalt gazdik fogadjanak örökbe! Egy kezdő nem tud szocializálni egy harapós vagy félénk, nem szocializált patkányt és csak rossz élmény lesz a vége. Ha kezdő tartó szeretne örökbe fogadni patikat, akkor csak a már egyszer szerető gazdás, de valami miatt fedél nélkül maradt (pl.: allergia) patikat vegyen magához. Ezek az állatok már jó eséllyel szocializáltak, barátságosak. Az örökbefogadás előtt mindenféleképp kérjünk fényképet az állatokról és tisztázzuk a volt gazdi mit ad az állatokkal együtt (pl.: ketrecet is vagy azt venni kell).

Categories: ,

4 Responses so far.

  1. Névtelen says:

    Szia!

    Olvastam az írásodat és szeretném megfogadni! Párommal szeretnék venni 2 patkányt a ketrec és kiegészítők már megvannak már csak úgy mond az ott lakok hiányoznak! Nem szeretnénk állatkereskedésből venni ahogy te is írtad. Tudnál nekünk ajánlani egy tenyésztőt?

    Köszönöm a válaszod:
    Anita
    gorzi88@gmail.com (légyszi ide is küld el a válaszod)

  2. Csidu says:

    Én is kérnék megbízható pati tenyésztő elérhetőséget.
    Köszi előre is
    csiducsidu@gmail.com

  3. Csidu says:

    Én is szeretnék egy megbízható pati tenyésztő elérhetőséget
    Köszi előre is
    csiducsidu@gmail.com

  4. Endi says:

    Szia!

    Amennyiben lehetséges, mi is szeretnénk elérhetőséget kapni megbízható tenyésztő(k)höz! :)

    Köszönjük szépen!
    naima.outrageous@gmail.com

Leave a Reply