• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A nagy meleg megviseli kis kedvenceink szervezetét is. Ha a patkány hasa nedves (a patkány úgy hűti magát, hogy a hasát és mellkasát végignyalogatja, így egy nedves csík látható a szőrén), akkor melege van! Mivel könnyen kapnak hőgutát, ezért pár egyszerű ötlettel lehűthetjük őket. Hálásak lesznek érte.

Úszás


A patkány kiváló úszó és, ha normálisan a vízhez szoktatjuk, nem fog tudni ellenállni egy jó kis pancsolásnak, élvezettel veti bele magát a vízbe. A szoktatás nem azt jelenti, hogy bevágjuk a patkányt a kádba és ráengedjük a zuhanyt! Ettől kedvencünk megrémül és ijedten akar kiugrani a kádból. Ez stresszes számára és meg is sérülhet. Habár már írtam egy rövid bejegyzést a témáról a Patkány és a víz? c. bejegyzésben, szeretném átismételni, kicsit jobban elmagyarázni, ami a videóban látható (főleg az angolul nem tudóknak).

Hogyan szoktathatjuk patkányunk a vízhez?



Nagyon fontosak, hogy ezeket a lépéseket a patkány maga tegye meg. Semmiképp se erőltessük a dolgot, ne rakjuk bele a patkányt a vízbe! Vegyünk egy nem használt hengeres festékfejhez való festéktálat. Ez azért jó, mert ha feltöltjük vízzel, akkor az fokozatosan fog mélyülni és ezen a rámpán a patik ki - be mászkálhatnak anélkül, hogy megrémülnének a hirtelen mellükig érő víztől. Nem kell csurig tölteni a tálat, csak annyira, hogy a rámpa tetejét is vékonyan elfedje. Adjunk hozzá tiszta köveket és kagylókat, amik felkelthetik patkányaink érdeklődését (játék) és a vízbe csábítják őket, plusz a kövek ebben az esetben nehezékként is szolgálhatnak. Ezek után engedjük oda a patkányainkat, hogy maguk fedezhessék fel a tálat.  Rakhatunk nasit is a vízbe, hogy bátorítsuk őket (pl.: borsó).  Ha már nem félnek a sekély víztől, (ez valószínűleg napokba fog telni, ne 30 perc után változtassuk meg a víz mélységét!), akkor ugyanezt a tálat használva, önhetünk hozzá több vizet is. A következő lépés, ha ezt is megszokták, egy nagyobb víztartó alkalmatosság (a videóban pl.: a műanyag kád). Ezt is döntsük meg és először csak sekély vízzel töltsük fel, rakjuk bele a nasit és a játékokat és egy létrát is, hogy a patik szabad akaratukból ki és be mászhassanak. A többit a videó nagyon jól illusztrálja. A lépések ugyanezek: először sekély víz, majd mélyebb, a szabad ki - be járás biztosítása, játékok, nasik a bátorításhoz. Nem szabad erőltetni és elsietni a dolgot, azzal csak a félelmet neveljük beléjük! A patkányok nagyon óvatos állatok, minden új dolgot lassan, fokozatosan próbálnak ki. De ha türelmesek vagyunk és hagyjuk, hogy a patik a saját tempójukban fedezzék fel a vizet (ez hetekbe is telhet), akkor a jövőben úszni fognak, mint hal a vízben és a saját dolgunkat is megkönnyítjük a fürdetések szempontjából.

Halászás

 

Nagy a meleg? Vegyünk egy adag fagyasztott borsót, egy tálat, pár tiszta követ nehezéknek, ha a tálat könnyű felborítani, vagy kihívás elé akarjuk állítani a patikat. A tálba rakjuk bele a borsót, egy részére rá a köveket és engedjünk rá vizet, majd kínáljuk fel a tálat a patiknak. Egyből lecsapnak a borsóra :) A felszínen úszó borsó felkelti a kíváncsiságukat és miután az gyorsan elfogyott, fel lehet görgetni a köveket a többi után. Ez azért jó, mert ezzel is lefoglaljuk őket, megdolgoztatjuk az agyukat, közben észrevétlen pancsolnak is.

 

Légkondi a ketrecben

 

A jégakkut és jeget nagyon sokféleképp fel lehet használni a ketrecben. Tegyünk be egy fél literes üvegben vizet vagy a jégakkut a fagyasztóba. Miután megfagyott, vegyük ki, csavarjuk be egy rongya, vagy zokniba (a rétegek száma attól függ, hogy eléggé átérződik - e a hideg az anyagokon keresztül, de a pati nem fog odafagyni az akkuhoz/üveghez. [Nem kap - e tüdőgyulladást tőle]) és rakjuk be a ketrecbe. Patkányaink valószínűleg megrohamozzák és ráfekszenek ezekre, így több patkánynak fejenként egy - egy dukál :) Ezen felül még adhatunk nekik fagyasztott zöldséget/gyümölcsöt, jégkockába fagyasztott gyümölcsöt/zöldséget. Fagyit, jégkrémet, bármilyen más embernek gyártott jeges, cukros édességet ne adjunk nekik! Ez többet árt, mint használ. Maradjunk a gyümölcsöknél és zöldségeknél, ha a patkányainkról van szó :)

A terráriumban tartott patkányokra különösen figyelni kell, mivel az üveg melegházként funkcionálhat! A legjobb, ha rövid úton beszerzünk egy megfelelő ketrecet!!!

Categories:

Leave a Reply