• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Patkányunk metszőfogai és karmai állandóan nőnek. A fogak szinten tartásához sokszor elég berakni egy fogkoptatót vagy egy (patkányokra nem mérgező és tiszta) faágat, ezeket jó esetben elrágcsálják és nincsen gond. A karmaikat vagy ők rágcsálják vagy sokat futkároznak valamilyen kemény felületen és kopnak. De sok patkány lusta vagy nincs lehetősége a természetes karomkoptatásra, illetve nem eszi a fogkoptatókat, vagy valamilyen sérülés/betegség következtében a fogak nem szabályosak. Ilyenkor ezek a részek túlnőhetnek és nekünk vagy állatorvosnak kell visszametszenie őket.

A patkány karmát akár otthon is könnyedén levághatjuk, de vigyázat! Patkányunk nem fogja nyugodtan végigülni a procedúrát, több, mint valószínű jobb dolga akadna és kiküzdené magát a kezünkből, így viszont fennáll annak a veszélye, hogy túlvágjuk a karmot vagy belevágunk patkányunk ujjába. Ezt elkerülendő esetleg az első karomvágást kérhetjük az állatorvostól (szakorvos) vagy egy patkánytartásban/karomvágásban tapasztaltabb személytől, mutassa meg, hogyan kell ezt pontosan végrehajtani, ha elsőre nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Természetesen mi magunk is próbálkozhatunk a dologgal, kis odafigyeléssel egyáltalán nem bonyolult a dolog.

A patkány karma fényben áttetsző, ha megfogjuk az állatot és a fény felé fordítjuk a mancsát, jól látszik, hogy a karom két részre oszlik: látható egy rózsaszín rész, majd véget érve csak a sima, áttetsző rész marad. A rózsaszín rész, az élő rész, ne vágjunk bele! Ez az állatnak fájdalmat okoz és vérzik. A fehér részt lehet levágni, az egyáltalán nem fáj.

Valamennyire látható a különbség a rózsaszín és a fehér rész között. A képen normális hosszúságú karom látható.

Ha a köröm túl hosszú, túl éles, egyszóval vágásra érett, akkor se vágjunk soha közel a rózsaszín részhez, inkább az attól távol eső karom végét, ha nagyon hosszú a karom, akkor a karom végénél valamennyivel többet vágjunk le, de tisztességes távolságban az élő résztől. A patkány karma nem betonkeménységű, bőven elég a metszéséhez a körömvágó csipesz, de állatkereskedésben lehet venni speciális karomvágó ollót is, ha igényünk van rá.
A körömvágó csipesz bőven elég a patkánymanikürhöz :)

Hogyan csináljuk, ha mégis otthon próbálkoznánk vele? Eleinte lehet, kétemberes munka lesz, ezért olyan személy legyen mellettünk, aki tudja erősen fogni a patkányt és annak a lábát egyszerre, de nem szorítja ki belőle a lelket (a patkány elkapja, húzza a lábát.) Valamint nem árt, ha nem fél a patkányoktól, ha a húgunk, öcsénk, anyánk, barátnőnk bizonytalan "Oké, megfogom, de nem is tudom, próbáljuk meg", akkor ne adjuk kezébe az állatot, mert annak hirtelen mozdulatától megijedhet és elejtheti őt. Mondanom sem kell, hogy miközben éles tárggyal matatunk a pati végtagjainál, ez roppant veszélyes dolog lenne. (Egyébként sem szeretik és tesz nekik jót, ha leejtik őket.)

Idővel persze belejövünk a patkányunk lefogásába és karomvágásba egyedül is. Egy videó a jó fogómódszerekről:

Érdemes megfigyelni, hogy a gazdi mindkét (először a speckós ollóval, a pati másik oldalán pedig körömcsipesszel) le tudja vágni ezzel a módszerrel a pati karmait.

A fogak már nehezebb tészta. Egyrészt, veszélyes, mert ha nem vesszük észre, hogy a fogak túlnőttek a patkányunk nemcsak éhezni fog, hisz táplálékot sem tud magához venni, hanem az állandóan növő, éles fogai belefúródhatnak a szájpadlásába is, ezért mindig tartsuk szemmel a patkány fogainak állapotát. Ezt könnyen megtehetjük, megfogjuk a patkányt, magunk felé fordítjuk és lehúzzuk az alsó, illetve felhúzzuk a felső ajkait egymás után, hogy lássuk, mi a helyzet. Ő persze nem fog örülni, eltolja a kezünket, de mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy minden rendben van. Ha segítség kell a patkány fogásához, kérjünk, ha nem láttunk így sem minden tisztán, finoman nyissuk ki a száját és nézzük meg a fogakat.

Túlnőtt fogak.

Ha a fogak túlnőttek, akkor irány a szakorvos. Ebben a helyzetben kifejezetten szakorvosra van szükség, kutyának/macskának nem sűrűn kell lemetszeni a fogát és ez igen kényes művelet! Csakúgy, mint a karomnál, nem mindegy, meddig vág a doki, mert a fognak is van élő része, amibe, ha belevág az orvos, nagy fájdalmai lesznek az állatnak és nem fog tudni enni!

A fogmetszés úgy történik, hogy a doki asszisztense megfogja/lefogja a patkányt. Az orvos egy fém eszközzel belenyúlt és kinyitja a patkány száját, majd egy speciális ollóval lemetszi a túlnőtt fogrészt. A művelet gyorsan megvan, és jó vágásnál nem fáj az állatnak, csak kellemetlen lehet.

Mind a karom, mind a fogmetszésnél a patkány visíthat. Amennyiben indokolatlanul teszi (nem vágtunk túl, nincs vér, stb.) akkor csak sima "Nem akarom, nem akarom!" hisztiről van szó. (Ez a videóban is megtörténik.)

Categories: , ,

Leave a Reply