• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

- Neked van háziállatod?
- Igen, én patkányt tartok.
- Úristen, de az nagyon mocskos!

Számtalan ilyen párbeszédben volt részem és sok más patkánytartónak is. Még mindig nagyon mélyen benne van az emberekben, hogy a patkány mocskos állat, kifejezetten szeret mocsokban élni. Természetesen a kukabúvár vadpatik, akik a városokban, ha nem a parkban élnek, akkor a csatornákban tanyáznak, egyértelműen koszosak, hisz koszos a környezetük is. Ennek ellenére is a városi patkányok rengeteget mosakszanak és nincs ez másként a házi patiknál sem.

A közhiedelemmel ellentétben a patkányok kifejezetten kényesek a bundájuk állapotára. Hosszú perceket töltenek testük ápolásával és egy nap több alkalommal frissítik fel magukat.

Maga a tisztálkodás nagyon alaposan és úgy vettem észre, meghatározott sorrendben zajlik. Először mancsaikkal a pofájukat, szemüket és a fülük mögötti területet tisztítják meg, majd hátrafordulva a hátukat is rendbe teszik (végignyalogatják és rágcsálják). A nemi szervek környékére is szánnak időt (itt is a nyelvüket használják), végül hátsó lábuk segítségével a fülek következnek, illetve kefének használva karmaikat a bundájukat is átsimítják. Ebből kifolyólag feltűnhet, hogy patkányunk sokat "vakaródzik", de ha bundája nem csapzott, ragacsos, bőre nem sebes, akkor ez csak a mindennapos ápolás része és nem élősködő támadta meg háziállatunkat. A hátsó lábat sem szokták kihagyni, nyelvükkel végignyalogatják azt. Ezután opcionálisan következhet a körmök rágcsálása illetve a farok tisztán tartása, de egyes példányok ezt előszeretettel lehagyják, így nekünk kell a karmok legvégét lecsippenteni illetve a farkat, ha nagyon koszos puha, nedves fogkefével finoman tisztára dörzsölni. (Karomvágás esetén először kérjünk meg valakit, aki tapasztalt, hogy mutassa meg, hogyan kell csinálni, nehogy kitörjük, túlvágjuk a karmot. Ez fájdalmat okoz az állatnak!)

flickr.com
A patkányok egymást illetve minket is előszeretettel tisztogatnak. Egymás tisztogatása szociális szempontból is fontos, ezzel jelzik egymás felé az elfogadásukat, hogy egy családba tartoznak. Mi is ezt jelezzük patkányunk felé, mikor simogatjuk őket és, ha ő is elkezdi a kezünket nyalogatni és rágcsálni egyszóval tisztogatni, akkor örülhetünk nagyon, mert patkányunk azt közli vele, hogy egyenrangúnak tekint, egynek a családjából, számára társak vagyunk. Illetve a domináns patkány random "letámadhatja" egy kis tisztogatásra az alárendelt patkányt, aki eközben csipogó hangokat hallathat, de fájdalom, sérülés nem áll fent. Ez a domináns pozíció megőrzésének a része, amolyan "ugye nem felejtetted el, hogy én vagyok a főnök?". A patkányt ne zavarjuk meg önmaga vagy társai tisztogatása közben, hagyjuk hadd végezzék ezeket a rituálékat nyugodtan.

 Whiskey tisztán tartja a fülét :)

A tisztálkodás válaszreakció is lehet, pl.: stresszhelyzetre (ahogy a macskák is dorombolnak, ha megijednek, ez segít megnyugtatni az állatot). Illetve jelezheti azt is, hogy az állat annyira nyugodt, nem tart veszélytől, hogy nyugodtan eltölthet perceket bundája ápolásával.

Bátor fürdés után

Categories: ,

Leave a Reply