• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Azt már tudjuk, hogy a patkány nagyon okos állat, könnyen tanítható. De hogyan és mire?

Az első lépések között célszerűbb egyszerű, de hasznos dolgokat tanítani, pl. hogy jöjjön oda hozzánk, hogyha a nevét hallja. Idővel, mikor az egyszerű dolgok könnyen mennek, léphetünk a következő fokozatra a valamivel összetettebb feladatok felé, legvégül a komplikált feladatokat is betaníthatjuk, pl.: egyik pohárból a másikba vigyen át a műanyag labdát vagy egy teljes agility pálya teljesítése.

De mielőtt még patkányunktól ezeket a feladatokat megkövetelnénk, előbb a tanítási szisztémánkat kell megismertetnünk vele, így tudni fogja, mit várunk el tőle. A patkány egy nagyon egyszerű módszerrel, a kutyáknál is jól bevált klikkerrel tanítható.

Klikker

A tanítási folyamat elve roppant egyszerű: helyes viselkedés esetén a klikkerrel csattintunk egyet (hangjelzés), majd felkínáljuk a jutalmat is (pozitív megerősítés). Azonban a patkányunkat hozzá kell szoktatunk a klikker hangjához., ha ugyanis elsőre már egy feladatot követelünk meg tőle, nem fogja tudni értelmezni a klikker hangja és az utána jövő jutalom között az összefüggést. Valószínűleg azt se fogja tudni, miért klikkeltünk és miért kapta a jutalmat.

A szoktatási folyamat nem tart túl sokáig. A patkányt vegyük ki és tegyük le az ágyra/kanapéra, szoba padlójára. (Figyelem, a tanításhoz szelíd, kiegyensúlyozott, kíváncsi és boldog patkány szükséges, félős, újonnan érkezett, agresszív vagy csak simán magába zárkózó/félénk patkánnyal ne kísérletezzünk!) Klikkeljünk majd adjuk oda a jutalmat. Ez lehet a a patkányunk kedvenc étele, sűrű dicsérő szó közepette történő dicsérés, bármi. Általában az étel az esetek 100%-ban beválik. Azonban figyeljünk oda, hogy ne cukros, hizlaló, egészségtelen étellel tömjük a patkányunkat, hanem lehetőleg valami egészséges táplálékot válasszunk. Ez lehet a patkányunk kedvenc zöldsége (pl.: répa, kukorica, zöldborsó, paradicsom) vagy gyümölcse (pl.: eper, cseresznye, szőlő, áfonya, alma, barack). A jutalmat ne egy nagy adagban adjuk oda (pl.: ne egy nagy szelet almát kapjon), hanem vágjuk fel patkányméretű falatokra, így patkányunk nem fog egyből jól lakni és ezzel párhuzamosan elveszíteni az érdeklődését is.

Hagyjuk, hogy a pati egy rövid ideig (mondjuk 20 - 30 mp) megeméssze a tapasztaltakat, ne klikkeljünk újra azonnal. Mikor már nem várja a további nasit és újra érdeklődik a környezete iránt, akkor klikkeljünk újra.




Egy tanítási szakasz ne egy nagy maratonból álljon, hanem rövid szakaszokra bontsuk. 10 - 15 perc bőven elég egyszerre, majd aznap később még jöhetnek az ismétlések.

Ahhoz, hogy a mindkét fél örömét lelje a tanításban és tanulásban, komoly bizalmi kapcsolatra van szükség. Csak akkor kezdj bele, ha patkányod nem fél és már a kezedből is fenntartás nélkül elfogadja az élelmet, ellenkező esetben még barátkozzatok. Ismerned kell a patkányod személyiségét, egyáltalán alkalmas-e a tanulásra? A leendő diáknak érdeklődőnek, aktívnak és eléggé motiváltnak kell lennie ahhoz, hogy a 20. alkalommal is visszaszaladjon hozzád a következő jutalomfalatért. Ha a patkány félénk, lusta, érdektelen, akkor a gazdi a feje tetejére is állhat, akkor sem fog tanulni. Ebben az esetben ne nyüstöljük feleslegesen az állatot.

És hogyan tanítsuk be a nevét a patkánynak, ha már tudja, hogy a klikker jó dolog? Mondjuk ki a nevét. Ha a patkányunk reagál és felénk jön, akkor klikkeljünk és jöhet a jutalom. Ha viszont nem kapjuk meg az elvárt választ, nincs klikkelés se és a jutalom is elmarad. Első pár alkalommal természetesen a patkány csak véletlenszerűen jön oda hozzánk, hisz a nevét egyelőre nem értelmezi, fogalma sincs, mit akarunk tőle, de amint rájön, hogyha a szó hallatán hozzánk rohan, akkor jutalmat kap, már céltudatosan fog felénk rohanni minden alkalommal. Ez a "trükk" nemcsak arra jó, hogy elkápráztassuk az embereket vele, hanem ha patkányunk olyan helyre bújna, ahol nem érjük el vagy bármi más történne vele, ami miatt nem tudjuk megfogni, elég csak a nevét kimondani, engedelmeskedni fog, hisz tudja: finomság várja. Ezért a jutalmazás soha ne maradjon el, még akkor se, ha nem tanítási célból, hanem vészhelyzet esetén vagy "bemutató" alkalmával hajtatjuk vele végre a feladatokat. Ha random hol adunk, hol nem jutalmat, csak összezavarjuk a patkányt és nem fog működni a dolog.

Ezzel az egyszerű módszerrel (inger, arra válasz, végül megerősítés) sok mindenre megtanítható a patkány, még a legbonyolultabb feladatoknak is ez az alapja. A Youtube-on sok videó fent van arról, hogy lehet ezt vagy azt betanítani a patkánynak, de egy párat én is felrakok majd, rövid magyarázattal. Ezen kívül még könyvet is segítségül hívhatunk, az angol Ebay-ről rendelve pár nap alatt ide is ér. Nekem az alábbi könyv van meg:


Hasznos könyv, leírja a tanítási módszert és egyes trükkök tanítási menetrendjét. Ezen kívül a könyv első negyede a patkánytartással foglalkozik, hogyan készítsük fel patkányunkat a tanításra azzal, hogy megfelelő körülmények között tartjuk.

Categories: ,

Leave a Reply