• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Pár napja egy külföldi patkányos fórumot olvasgatok és belefutottam egy érdekes projectbe. Ugyancsak akkor jöttem rá, hogy még nem tértem ki a patkányok fajtáira: a szőr, szín és fülmintákra se. Igazság szerint ez extra dolog a patkánytartásban, úgy érzem, az állatok helyes gondozása sokkalta fontosabb annál, hogy milyen mintája van, de természetesen hozzátartoznak a minták is a patkánytartáshoz. Ezen felül én sem tudom fejből az összes minta- és színtípust, így nekem is hasznos, hogyha ezeket összegyűjtöm, lefordítom. Úgyhogy íme, a fajtaleírások első bejegyzése: a Fuzzbutt. Eme patkányszőrváltozat azért érdekes, mert még nagyon új, nagyon kísérleti stádiumban van a nemesítése, szemmel fogom tartani, hogy hol tartanak a tenyésztők vele.


Közel 3 évvel ezelőtt egy új hosszú szőrű fajta bukkant fel egy alomban – 2 hím és 1 nőstény több kölyök közül, akik sztenderd szőrzettel rendelkeztek. A háttértörténetük eléggé vázlatos: nem egy etikus tenyésztőtől jöttek, hanem valaki olyantól, aki összerakott két állatkereskedésből vett patkányt,  anélkül, hogy a következményekre gondolt volna.  Az életkörülményeik sem voltak megfelelőek, de szerencsére az NZ Ratclub (Patkányklub, egyesület) tagjai be tudták őket fogadni.

A tenyésztő (Veritai, aki tag az FR-on [valami fancy rat dolog lehet] magához tudta venni a nőstényt, én elég szerencsés voltam és örökbe fogadtam a 2 hímet.  Veritai  már egy pár éve dolgozik azon, hogy lehet – e ezt a megjelenést reprodukálni. A gén recesszív génként működik, habár úgy tűnik társ-domináns, mióta a hordozó patkányoknak hosszabb szőrük van, mint ami normális, és általában ez szemmel látható.  Több, hosszú szőrű patkány lett sikeresen kitenyésztve hordozó x hordozó párosításból.  Ezáltal 7 hosszú szőrű patkány született.  Jelenleg nincs hivatalos elnevezése ennek a szőrtípusnak.  Jelenleg előszeretettel hívják őket „fuzzbutt”-nak [pelyhes/bolyhos fenekű, pelyhes/bolyhos fenék], annak megfelelően, hogy a szőr a fenékrészen nő hosszabbra.

Jelenleg nincs több variáció az Új – Zélandon [NZ volt a rövidítés, az író New Zealand – on lakik, ebből következtettem erre] ez az egyetlen szőrmutáció, ami feltűnt (semmi rex vagy valami hasonló), szóval reméljük, hogy sikeresen stabilizálni tudjuk.  Ez nem jöhetne létre problémák nélkül persze.  Ugyanis jelenleg az egyetlen út, hogy reprodukálni tudjuk a mutációt az, hogyha hordozó x hordozó vagy nőstény hosszú szőrű x hordozó párokat rakunk össze.  Úgy tűnik, hogy a hosszú szőrű hímek nem képesek örökíteni a gént, hogyha sztenderd nőstény vagy hordozó nőstény a párja. Még ki kell próbálnunk a hosszú szőrű hím x hosszú szőrű nőstény párosítást. Ugyancsak van még pár egészségügyi probléma is, amiket remélhetőleg sikerrel ki tudunk zárni a nemesítéssel.
Jelenleg a kölykök ezekből az almokból kiválasztott otthonokba kerülnek.  Ameddig nem tudjuk biztosan, hogy a betegségek már nem társulnak ehhez a génhez és a vérvonal javított és relatív egészséges nem lesz, nem lesz elérhető a nyilvánosság számára. Ha olyan problémák felmerülnek, amiket nem lehet helyrehozni, a tenyésztés leáll.

A szőr hosszabb a hímeken.  A fedőszőr a hímeken 8-10 cm hosszú. Hasonlatosnak tűnik az angóra mutációhoz nyulakon: a különbség nem felfedezhető a kicsiken, egészen 4 hetes korukig, amikor a szőr tovább nő, ahelyett, hogy a növekedés lelassulna.  7 -8. hétnél átesnek egy vedlésen. A szőr továbbra is hosszabb marad a normálisnál, de nem látszik túl drámainak. Majd 10-12 hetes kor körül a szőr változik és tovább nő, ahogy a patkányok öregszenek. A 7. hónaptól a szőr enyhén begöndörödik, majd 1-1,5 év környékén a szőr elég vékony szálúvá és göndörré válik.

Íme, pár kép a hosszú szőrű hímekről. A két hosszú szőrű ülő patkány, az első két hosszú szőrű patkány, akik hozzám kerültek. A hosszú szőrű csuklyás az első alomból származik, amiben első alkalommal reprodukáltuk sikeresen a gént.
Plato és Ari, mikor hozzám kerültek 3 hónaposan
 Nagyjából 1 évesen. A szőr egy kicsit begöndörödött erre az életkorra.
Anubis 7 hetesen, a vedlés után. Kicsivel hosszabb a szőre a normálisnál, mégis, elég rövidnek tűnik.
 Anubis 4 hónaposan. A szőr normális esetben nem így nézz ki (a szél összeborzolta), de sejteti, hogy milyen hosszú valójában. Olyan hosszúak a szálak, mint a bajusz.
És ez Nanuk, egy hordozó. Mint a szőrösebb patiknál, a szőr itt is ugyanúgy változik a korral, csak kisebb skálán. Ő most közel 2 éves és a szőrének most kell begöndörödnie.
Nektek hogy tetszik ez a szőrváltozat? Szeretnétek hosszú szőrű patit? :)

A bejegyzést itt el tudjátok olvasni és találtok még több képet is. A szöveget Siana írta, én csak fordítottam. A képek is Sianához tartoznak.

Categories: ,

Leave a Reply