• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Egy érdekes cikket találtam a Peta honlapján kódorogva. Egy etológiai kísérletről van szó, amit Peggy Mason hajtott végre a University of Chicago-n.

A lényege, hogy egy patkányt egy műanyag (szellőzőnyílással ellátott) kívülről zárt csőben helyeznek el és a patkányt egy ketrecbe teszik. A cső zárja csakis kívülről nyitható, így a bezárt pati nem tud kijönni. Ekkor egy másik patkányt raknak be mellé, aki nincs csőbe zárva, így ő szabadon tud mozogni a ketrecen belül. Az eredmény: a patkány kiszabadította a csőbe zárt társát.  A kísérletet természetesen többször is megismételték. A szabad patkány, amint megtanulta, hogyan nyílik a zár, egyből a foglyul ejtett társához rohant és kiszabadította újra és újra. A patkányt láthatóan a társa szorongása motiválta. A viselkedés egyértelműen szándékos, nem véletlenszerű. Amikor a cső üres volt, a szabad patkány ignorálta azt. Mikor műpatkányt raktak bele, ami nem mutatott szorongásos tüneteket, azt is ignorálta.

wired.com

Hogy a tudósok megbizonyosodjanak arról, hogy nem a szociális jutalom miatt szabadítja ki egyik patkány a másikat - egy patkány verziójú 'köszi - ölelésért' - ezért elválasztották a patkányokat úgy, hogy a kiszabadított patkány a szabadulása által egy másik ketrecbe kerüljön, de társa ekkor is kiszabadította. Amikor felajánlották a szabad patkánynak, hogy társa kiszabadítása helyett először csokit ehessen, ő akkor is először kiszabadította a foglyot, majd a csokit is megosztotta vele.

"Fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy ezt a viselkedést az empátia számlájára írhatnánk. Be kell bizonyítanod, hogy az állat képes magát a másik helyébe képzelni és nem vagyok biztos abban, hogy itt ez történt." - mondta Joshua Plotnik, az Emory University pszichológusa és de Waal munkatársa. De Plotnik továbbra is "nagyon izgalmasnak" írja le a kísérletet.

Videó a kísérletről

Mason szerint további vizsgálatok szükségesek, amikben a patkányok stressz válaszait gyógyszerekkel akarják csillapítani. Ha a nem szorong, ám továbbra is kiszabadítja a fogságban lévő társát, vagy a csapdába került társa nem fejez ki szorongást, de továbbra is megmentik, az empátia sokkal tisztábban megmutatkozna.

"Meg tudjuk oldani ezt a kérdést. ... És ezt a kísérleti modellt hihetetlenül könnyű beállítani. Nagy reményünk, hogy ezt a modellt a jövőben hasznosítani tudjuk, hogy segítsünk sok ember viselkedésén is." - mondta Manson.

A teljes cikk itt.

Leave a Reply