• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Itt a tavasz, napsütés, jó idő. Én mindig nagyon várom a tavaszt a hosszú, hideg tél után. És ez az az időszak, mikor végre ki lehet engedni a patkányokat is. De milyen óvintézkedéseket kell tennünk ahhoz, hogy házi kedvenceink biztonságban legyenek odakint?


Pro és kontra

Először is, nem mindegyik patigazdi sétáltatja odakint a patkányát, hanem csak kiteszi jó időben a ketrecet, hogy az állatok friss levegőn legyenek. (Ha mi is így döntünk, akkor a ketrecet ne rakjuk a tűző napra, hanem legyen az állatnak árnyékos helye is, ahová visszahúzódhat, valamint a hőmérséklet emelkedésével/süllyedésével párhuzamosan rakjuk vissza a ketrecet a helyére.)  Patkányunk odakint megriadhat, megszökhet vagy egy ragadozó meg is ölheti, ha nem figyelünk, ezért sokan nem vállalják a kockázatot. Komolyan mérlegelnünk kell, hogy biztonságban engedhetjük patkányainkat felfedezni odakint, mielőtt kivinnénk őket a szabadba.

A hörcsöghám jól illik a nőstényekre is a kisebb hímekre (Ferplast)

 Mindenféleképpen meg kell győződnünk arról, hogy a terület, amit kiszemeltünk a patkányfuttatásra biztonságos – e, ragadozók nem juthatnak be, a patkányunk nem tud megszökni tőlünk. Célszerű beszereznünk egy jó patkányhámot is, amit a patkány nem szed le magáról 5 másodperc alatt, ezt kisállat-kereskedésben szerezhetünk be. Egy hám sok esetben megakadályozhatja, hogy patkányunk megszökjünk tőlünk, ha hirtelen megijed vagy csak felfedezni támad kedve! Sosem bízhatunk meg a patkányban, hogy biztosan mellettünk marad, hisz egy zsákmányállatról van szó! Bármitől megijedhet vagy valami felkeltheti a kíváncsiságát és már el is illant. Sose emeljük fel a patkányt a póráznál fogva!


Hám használat közben

A patkányok „szabad” sétáltatását célszerű egy zárt helyen, pl. egy kertes ház udvarán megejteni. A sétáltatás ideje alatt állandóan résen kell lennünk, figyelni a patkány minden mozdulatát, a „veszély” (ragadozó, hirtelen zaj vagy mozdulat) első jelére is reagálni kell, megfogni az állatot. Kerülni kell a szűk helyeket ahova, ha a patkány bemászik, nem tudjuk kiszedni, illetve az éles tárgyakat, amik sérülést okozhatnak. Figyeljünk a növényekre is, hogy a patkány ne egyen egyikből sem, hisz lehet, hogy az adott növény toxikus a számára. Továbbá 20 fok alatt ne vigyük ki a patkányt a szabadba, szellőztetéskor is tegyük át a másik szobába, mert még a kinti hőmérséklet hideg neki!

Tehát, mi is kell a biztonságos patkánysétáltatáshoz?

  •  egy kibújásbiztos patkányhám + póráz
  • biztonságos, zárt terület
  • állandó felügyelet
  • legalább 20 fokos kinti hőmérséklet, nyáron a 40 fokban nem célszerű a sétáltatás, várjuk meg a hűvösebb, alkonyi órákat

(Én a saját patkányaimat tavasszal és nyáron mindig kivittem kicsit az udvarra rohangászni, de ketten állandóan a nyomukban voltunk. A házban mindig van valaki, így a macskák nappal elkerülnek minket, de a hiperaktív patkányunkon mindig volt hám és póráz.)

Categories:

Leave a Reply