• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

A mycoplasma egy baktérium, ami minden patkányban megtalálható, alaphelyzetben nem okoz sok gondot. De, ha a patkányunk immunrendszere legyengül a helytelen táplálás, túlzott stresszhatás vagy rossz tartási körülmények következtében, akkor komoly gondoknak nézünk elébe.

A patkányunkon egyik nap észrevesszük, hogy zajosan veszi a levegőt, főleg, hogyha izgatottá válik, zörög, sípol (A zajos lélegzésről: minél súlyosabb zajok jönnek a patkányból, annál súlyosabb a betegség. Tehát, mikor a patkány nyugalmi helyzetben is úgy hörög, mint egy vastüdős, akkor nagyon komoly a gond! Ne várjuk meg, míg idáig fajulnak a dolgok!! Ellenőrizd rendszeresen a patkányaid légzését és mindenféle fura nesz esetén térjünk be az orvoshoz, jobb félni, mint megijedni! A patkány légzésének alapesetben teljesen csendesnek kell lennie.) Ez sajnos állatorvosért kiállt, hisz akár megfázott a patkány, akár Mycoplasma fertőzése van, állatorvosi kezelés szükséges. Első lépésként a beteg patkányt mindenképpen rakjuk külön a társaitól, ha eddig egy ketrecben élt több patkány, mindegyik patkányt vigyük el az orvoshoz, mert ez a betegség rendkívül fertőző a patkányokra nézve! Mindegyik patit vizsgáltassuk meg az állatorvossal, lehet, hogy ők is betegek. Ha új patkányt vettünk magunkhoz és látszólag semmi baja sincs, akkor is legalább 2 hétig tegyük be egy karantén ketrecbe, hogy biztosra menjünk! Soha ne tegyük az új patkányt a többi közé karantén (és összeszoktatás) nélkül, mert esetleges betegségével megfertőzheti az egyébként egészséges patkányainkat.

A mycoplasma elszaporodása esetén a bacik a tüdőt támadják meg. Veszélyes betegség, mert kezeletlenül tüdőtályogot és a tüdő vizesedését is okozhatja! Fertőzés esetén a patkányunkat minél előbb állatorvoshoz kell vinni, aki antibiotikum kúrára fogja majd a patkányt, injekciósorozat vagy szájon át adható gyógyszer formájában. (A mi esetünkben kamillás inhalálást is alkalmazni kellett, sokat segített, nem árt erről is megkérdezni az állatorvost.) A betegséget a túlzott fehérje bevitellel is kapcsolatba lehet hozni. A fehérjetúladagolást úgy lehet észrevenni, hogy a patkányunk hátán a szőr simogatáskor zsíros érzetű, az állat bőrén pedig narancssárga bevonat keletkezett. Ezen a legkönnyebben fehérjediétával lehet segíteni, és a jövőben kerülni kell a túlzott fehérjebevitelt (nem kell minden nap húst és csontot adni a patkánynak). Ha időben lett elkapva a Mycoplasma fertőzés, akkor az állat tünetmentessé tehető, de mivel a baci állandó jelleggel jelen van a szervezetben, immunhanyatlás esetén ismét feltűnhet. Ha az állat nagyon betegen jutott csak el orvoshoz, akkor fennáll a veszélye, hogy a betegség maradandóan károsította a tüdőt. Figyelem, a Mycoplasma nem összekeverendő a megfázással! Minden esetben szakállatorvoshoz forduljunk, a betegséget heti egy szuri nem oldja meg!

Még több a Mycoplasmáról.

Categories:

Leave a Reply