• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Szinte 100%, hogy patkányunk előbb - utóbb átesik a "vörös könny fázison". Tapasztalatlan gazdáknak ez elég ijesztő lehet, mert úgy tűnik, mintha a patkányunk vért könnyezne/vérezne az orra, de ne essünk pánikba, nem erről van szó. Mindezen felül, érdemes elgondolkodni, esetleg állatorvoshoz vinni az állatot egy kivizsgálásra, mert a vörös könny mögött sok minden állhat.

A vörös könny, egy faggyúszerű anyag, amik a patik maguk termelnek. A mirigyek a szemeknél és az orrnál találhatók, a váladékot a szőrükre kenik. Sajnos ez a mirigy hajlamos begyulladni, ilyenkor jelentkezik a vörös könny szindróma, mikor ez a vörös váladék nagy mennyiségben jelenik meg a szemeknél és/vagy az orrnál.
Ha észleljük a tünetet, nyugodjunk meg, a patkányunk nem könnyezik vért és az orra sem vérzik. Kezelését otthon is meg lehet oldani, de ha nem akar elmúlni, akkor forduljunk szakorvoshoz.

Vöröskönny megjelenése a szemnél és az orrnál

Ezen betegség esetén vegyünk bármelyik drogériában kapható kamillateát vagy cickafarkfű teát - az utóbbi gyulladáscsökkentő hatása erősebb - és egy kis tálkában melegítsünk fel vizet, tegyük bele a teát. Várjuk meg, míg langyosra hűl, ekkor vegyünk egy vattapamacsot, amit belemerítünk a teába és finoman törülgessük le patkányunk szemét. Addig mossuk a szemét naponta, míg a vörös könny el nem tűnik véglegesen.

De mi állhat a háttérben? Általánosan elmondható erről a betegségről, hogy indikátorként működik, tehát lehetséges, hogy valami más betegség váltotta ki a túltermelődést. Ez lehet stressz, allergia, de lehetnek komolyabb betegségek is, úgymint méhgyulladás, megfázás, tüdőgyulladás, mycoplazma. Ha patkányunkon vörös könnyet észleltünk érdemes elgondolkozni, hogy mi okozhatja a gondot.

Lehet, a probléma forrása egyszerű dolog is, például ha új patkányról van szó, vagy átköltözünk egy másik lakóhelyre, rossz helyen van állat, ahol hangos zene szól, vagy nagy a tömeg, akkor komoly stresszhatás éri és ez váltotta ki a gyulladást. Ebben az esetben hagyjunk nyugtot az álltnak, ha kell költöztessük át a ketrecét, törölgessük le a szemét és rendbe fog jönni. De ha régebb óta velünk lévő, nyugodt körülmények között lévő esetleg idősebb patkányról van szó, érdemes felkeresni az állatorvost egy kivizsgálásért, hisz lehet, hogy az öreg korral járó egyik betegségről van szó valójában, esetleg patkányunk meghűlt vagy mycoplazmás és ezekben az esetekben gyógyszerekre és szakszerű ellátásra van szüksége. Ha a vörös könny sípoló légzéssel, tüsszögéssel párosul, esetleg sokat vakarózik is az állat, akkor az allergia is megfordulhat a fejünkben vagy az alom pora irritálja és a poros alom komoly légúti gondokat okozhat! Váltsunk almot, ami mindenképpen pormentes legyen, keressük fel az állatorvost, meséljük el neki a tüneteket és a sejtésünket, kérjünk vizsgálatot allergiára/mycoplazmára.

Categories:

3 Responses so far.

  1. Adrienn says:

    Ma vettem észre a patkány szemén a vörös könnyet és tüsszög is egy ideje. Eddig azt hittem, hogy megfázott, de akkor lehet csak allergiás az alomra? Pedig pelletet vettem neki, pont ezen okok miatt... :S
    Kicseréltem a pelletet macskaalomra. Szerinted ez megfelelő lesz vagy vegyek mást alájuk? Köszi :)

  2. Nem feltétlen az alom válthatja ki a vörös könnyet - szinte bármi okozhatja. Ha a pellet nem volt poros, akkor nem sok gondot okozhat, az allergia valami mással is járna (bőrirritáció, tüsszögés). Sokan inkább a pelletet javasolják alomnak, semmint a macskaalmot, mert azt sokan porosnak találják.

    Mindenképpen érdemes lenne megmutatni a patit egy állatorvosnak, aki felméri az állapotát és talán kiderül mi okozhatja a vörös könnyet. Tényleg lehet szinte bármi. Lehet csak gyulladáscsökkentő mosogatást rendel el a doki, de lehet tényleg talál valamit - még ha erre kicsi is az esély. Mindenesetre kamillás langyos teával áttörölgetheted a szemét, ha nem akarsz egyből állatorvoshoz rohanni, de ha nem múlik, akkor mutasd meg dokinak.

  3. Adrienn says:

    Köszi! Azért a biztonság kedvéért megmutatom egy dokinak. Jobb félni, mint megijedni alapon...

Leave a Reply