• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Patkány. Ez a szó nagyon sok emberben borzongást vált ki. Mert milyen is az összkép a patkányról sokak fejében? Egy mocskos, halálos betegségeket hordozó, gusztustalan állat, aki besettenkedik az ember életterébe, a házába, az ételéhez nyúl, lop és mocskot hagy maga után. Ráadásul agresszív, harap, a farka meg undorító. Semmi édes vagy barátságos nincs benne.

De mi az igazság? Ugyanis az a kép, amit alkottunk az évszázadok során ezekről az állatokról és amilyenek valójában, nem teljesen fedi egymást.

A házi kedvencnek tartott "fancy" vagy "pet rat" a vándorpatkánytól (Rattus norvegicus) származik. Ennek a patkánynak a testfelépítése sokkal zömökebb, mint rokonának a fekete patkánynak (Rattus rattus),  aki karcsúbb és sokkal inkább hasonlít egérre, mint patkányra.  Ez a patkány "Tető" illetve "Hajó" patkányként is ismeretes és Ázsiából származik, csakúgy, mint rokona a vándorpatkány.  A fekete patkány sokkal régebben találkozott az emberrel, mint a vándorpatkány.

wikipedia.org

 A vándorpatkány csak a 18. században tette be a lábát Amerikába és Európába. Patkány képe ekkoriban szorosan összekötődött a búbópestissel. Azonban a bubópestis inkább patkány közreműködésével haladt előre, de nem a patkány terjesztette azt. És meglepő módon a pestis visszavonulásában a patkányoknak is nagy szerepe volt.
 Hogyan lehetséges ez? A pestist a fekete patkány bolhája, a patkánybolha (rat flea) terjesztette. A betegséget okozó baktérium a bolha beleiben található meg, és, ha a bolha megcsíp valakit, akkor baktériumokat juttat a szervezetbe. Ámde a 18. században megjelent a nagyobb és erősebb vándorpatkány, aki kiszorította a fekete patkányt az életteréből. A vándorpatkány sokkal ellenállón volt a bubópestissel szemben, így azzal, hogy kiszorította a fekete patkányt, akinek a bolhái fertőzöttek voltak a járvánnyal, közreműködött a betegség megfékezésében.

Sajnos azonban még napjainkban is él a tévhit, hogy a patkány terjesztette a pestist, illetve, hogy egy nagyon agresszív, kifejezetten gonosz állatról van szó. Ez nem fedi a valóságot.
(Bővebb információ a betegséggel és a patkányok szerepével kapcsolatban itt.)

Patkányok a valóságban

A házi kedvencnek tartott patkány, kisebb veszélyt jelent betegségekre nézve gazdájára, mint egy kutya, aki rendszeresen kijár az utcára. Az utcán élő vándorpatkány valóban terjeszt betegségeket és agresszív lehet, hogyha sarokba szorítják, de szándékosan nem lopódzik az ember mögé és harapja lábon, leginkább kitér az ember elől vagy közönyösséget mutat, ha nem zaklatják. A díszpatkány egy nagyon barátságos, szociális állat, akivel mély kapcsolatot lehet kialakítani. Sokkal kedvesebb és okosabb, mint egy hörcsög, sokkal interaktívabb a gazdájával, szüksége van arra, hogy gazdája szeresse, dédelgesse, játsszon vele, ellentétben fent említett rokonával, aki akkor a legboldogabb, ha békén hagyjuk.

flickr.com

Lassan ideje lenne, hogy a sztereotípiák ezzel az állattal kapcsolatban végre a múlt részét képezzék és ne csak a rosszat lássuk bennük. A patkány egy kedves, okos és minden szempontból kiváló háziállat válhat belőle.

Categories:

One Response so far.

  1. Mutu says:

    Végére értem a blognak, kiolvastam az egészet, és nagyon szuper! Utólagos engedelmeddel bevágtam az állatos blogomba ezt a bejegyzést, és megadtam a linket is. :)

Leave a Reply