• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Sok helyen még mindig azt olvasom, hogy a patkány szereti a vizet, élvezi a fürdetést. Mikor a legelső patkányomnál próbáltam ezt a tételt bizonyítani nagyon meglepődtem, mikor heves ellenállásba ütköztem és úgy néztem ki a művelet végére, mintha egy falkányi macska támadott volna meg. Azt hittem, hogy én vagyok a kivétel, hisz azt olvastam, hogy a pati szereti a vizet. Akkor most hogy is van ez?

Alapvetően a patkány jó úszó és kiváló búvár is egyben. A vízre nagy szüksége van, hisz sokat iszik, de az úszás más tészta. Úszik, ha kell. Házi patinknak nem sokat kell úsznia, azt meg főleg nem fogja élvezni, hogyha csak bevágjuk a kádba és ráengedjük a zuhanyt, sokkal inkább megrémül tőle és menekülni próbál, ami azt jelenti, hogy helyből felugrik a kád szélére és meg is sérülhet. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet a vízhez szoktatni őket és szomorúan néznünk kéne, ahogy a nyári hőségben hűsölni próbál a ketrecében, de erről kicsit később.

A tisztító jellegű fürdetésre patkányunknak nem nagyon van szüksége, hisz alapvetően szörnyen tiszta állat, hosszú perceket tölt bundája ápolásával sűrű időközönként. Nagyon ritka esetekben fürdessük csak meg a patkányainkat, mert az állandó fürdetés a bőrüknek sem tesz jót! Ha élősködőket fedeztünk fel és a fürdetés a kezelés része, ha faggyútúltermelődése van vagy csak az udvaron összemocskolta magát, amit nem lenne jó, ha lenyalna a szőréről természetesen nem elkerülhető a fürdetés, de ha nem a kezelés része, akkor napi, heti vagy havi jelleggel ne fürdessük meg. Az évente 1 - 2 alkalom bőven elég.

www.flickr.com/photos/pkmousie

A művelethez a legjobb ha egy lavórt választunk (de ha 2 van, az mégjobb), de fürdethetünk a kádban és a mosdóban is. Szigorúan kézmeleg vizet engedjünk a lavórba/mosdóba/kádba addig, hogy a patkányunk hasát elérje. Ne engedjünk annyi vizet, hogy nem ér le a lába! A vizet merjük a hátára, áztassuk fel jól a szőrét, hogy minden kosz kijöjjön belőle. A feje maradjon száraz! Ha a víz a fülébe és/vagy a sampon a szemébe kerül ezek a testrészei begyulladhatnak! A legjobb ha sima (nem bolhairtó) kutyasamponnal mossuk meg az állatot. A sampont nyomjuk a kezünkbe - nem kell sok - és habosítsuk fel, majd fogjuk meg a patkány, emeljük ki a vízből és kenjük el rajta a habos sampont óvatosan, nehogy megnyomjuk őt. Ezután rakjuk vissza a vízbe, mossuk le róla a sampont, ahogy a fürdetés elején bevizeztük a patit. Ha még koszos lenne az állat ismételjük meg a samponozást, de ez esetben tiszta vízben mossuk le róla a sampont újra. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a sampont alaposan mossuk ki a szőrből, mert irritálhatja a bőrt a samponmaradvány! Ezután vegyük ki a patkányt a vízből, csavarjuk törülközőbe, óvatosan, vigyázva a karmaira, nehogy letörjenek, dörgöljük át. Ha nyár van és nagy meleg hagyhatjuk is megszáradni, de ha tavasz/tél/ősz van vegyünk egy hajszárítót és a legalacsonyabb fokozaton, legalább 15 centi távolságból szárítsuk meg az állatot.

Ha csak a patkányunk farka koszos, nem kell miatta megfürdetni az egész állatot. Egyes patik elég lusták tisztálkodás terén és a farkukat kihagyják, így nekünk kell helyettük megcsinálni ezt a részt. Vegyünk egy nagyon puha fogkefét mártsuk vízbe és óvatosan dörzsöljük le a koszt a farokról, és kész is.

Mielőtt azonban fürdetésre adnánk a fejünket nem árt, ha patkányunkat a vízhez szoktatjuk előtte. Hogyan is tehetjük ezt meg? Ez a kis videó tökéletes bemutatja a folyamatot.

Categories: ,

Leave a Reply