• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Patkányvásárlás előtt ez az első kérdés, ami felötlik bennünk. Fiú vagy lány patkányt szeretnénk? Mik a különbségek? Melyik a barátságosabb? Mire kell figyelni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Először is, mindkét nem képviselőiből kiváló háziállat lesz. A patkány nemtől függetlenül kedves, kíváncsi és ragaszkodó állat. Ettől függetlenül persze vannak különbségek, amik alapján eldönthetjük, hogy hímeket vagy nőstényeket viszünk - e haza.

A hím patkányok valamivel nagyobbak és robusztusabbak, mint a nőstények. Kölyökként élénkek és játékosak, de idővel ellustulhatnak, így kiváló társak lehetnek közös tévézéshez, olvasáshoz. A nagyobb testalkat és a lustább viselkedés miatt jobban dögönyözhetők, mint a lányok, ezért, ha valaki "ha lerakom, ottmarad", dögönyözhető ölpatit szeretne válasszon hímet. Persze, kivételek vannak. A hímek is szeretnek játszani, de nem annyira aktívak, mint a nőstények, hamarabb elunják a dolgot. Taníthatók is, de míg a nőstény patik ezredjére is visszajönnek a következő jutalomfalatért, a hímek a tizedik után nem mozdulnak többet. Az angolok a "buck" elnevezést használják rájuk.

www.flickr.com/photos/25221104@N08

A hímek teste mint említettem robusztusabb, fejük szélesebb, erőteljesebb, testük nagyobb, szőrük durvább. Súlyuk 500 - 600 g között mozog. A hímek territoriálisabbak, ez azt jelenti, hogy többet pisilnek (jelölnek), mint a nőstények, illetve agresszívabbak lehetnek a társaikkal és a gazdájukkal szemben, túl dominánsak, ezen a herélés segít. A műtét után pár héttel az állat lecsillapodik, sokkal barátságosabb, kezelhetőbb lesz. Ezen felül kevésbé hajlamosak daganatokra. A kezdő patkánytartók gyakran megijednek, amikor az állat faroktövénél, a farka alatt egy diónyi dudor megjelenik, de pánikra semmi ok. Azok csak a heregolyók.

A nőstények sokkal aktívabbak a hímeknél, karcsúbbak. Játékosak, könnyebben taníthatók, sosem maradnak nyugton, a kölyökkori játékosságukat megőrzik felnőttkorukra is. Ha játékos, aktív patikat szeretnénk, válasszunk nőstényeket, de szánjuk időt a sok játékra, mozgásra. A hímekkel is sokat kell foglalkozni, hisz patkányok, de míg a hímek elvannak az ölünkben, addig a nőstények állandóan mennének valahová.

www.flickr.com/photos/necilbug

A nőstények súlya 200 - 300 g között mozog. Kevésbé valószínűbb a túlzott dominancia, ellenben az állandó kíváncsiságuk nem teszi alkalmassá őket az "ölpatkány" címre, szőrük puhább. Kevesebbet jelölnek, mint a hímek, de náluk is előfordul. (Amikor patkányt veszünk számoljunk az állandó jelöléssel nemtől függetlenül, csak ki többet, ki kevesebbet teszi, de egységesen teszik.) Hátrányuk, hogy hajlamosak 2 év után a méh- és emlődaganatokra. Az angolok a "doe" elnevezést használják rájuk.

Eldöntöttük, hogy melyik nemet szeretnénk hazavinni, de, hacsak nem tenyésztőtől vesszünk patit, aki biztos szemmel meg tudja állapítani a nemek közti különbséget, honnan tudjuk, melyik a hím és melyik a nőstény?

www.rattyrat.com/guidebook/malefemale.html

A nőstényeknél (balra) láthatók az emlők, valamint a húgycső és a végbél között látható a vagina. A hímeknél (jobbra) a pénisz és a végbélnyílás között sokkal nagyobb a távolság a herék miatt és nincsenek emlők.

A 4 hetes vagy annál idősebb patkányoknál már könnyebb megállapítani, hogy ki melyik nemhez tartozik, de mit csináljunk, amikor egy vemhes nőstény, esetleg túl fiatal patkányok kerültek hozzánk? A nemi szervek és a végbélnyílás közti távolsággal tudjuk felmérni, hogy ki a kislány és ki a kisfiú. Fiatalkorban ezek így néznek ki:

www.flickr.com/photos/braindamaged217

Alapvetően a nőstényeknek közelebb van a nemi szerv a végbélnyíláshoz, mint a hímeknél.
www.peteducation.com/article.cfm?c=18+1804&aid=2584

Leave a Reply