• RSS
  • Facebook
  • Twitter
Comments

Beszéltünk már ketrecekről, itatókról és tápokról, de a listánk még nem ért itt véget. Lássuk csak mit is rakhatunk a patkányunk alá.

Rengeteg féle alom kapható a boltokban, de itt se mindegy, hogy melyiket választjuk. Az alom kiválasztásánál az első és legfontosabb szempont, hogy ne legyen poros. A por irritálja a légutakat, az állat allergiás lehet rá. Egyéb légúti fertőzés, amit összefüggésbe szoktak hozni a patkánytartók a poros alommal az a Mycoplasma nevű baktérium. Ez a baktérium fertőző, egerekre és patkányokra veszélyes,  légzési nehézségeket, ritkán gennyes tüdőgyulladást okozhat. Egyelőre a Mycoplasma nem gyógyítható, csak szinten tartható, így jobb elkerülni a fertőzést.

Fontos még, hogy illatosított almot se használjunk, többek között szigorúan kerüljük a fenyőforgácsot, mert a fában lévő illóolajok szintén károsítják patkányaink légzőszerveit. A legjobb almok tehát por - és illatanyag mentesek, de melyek ezek? A legjobb választás a fa - vagy szalma alapú pellet alom, illetve a csutkaalom. Vannak akik macskaalmot használnak, vagy a macskaalmot keverik a pellet vagy csutka alommal. De hogyan is néznek ki ezek?

A fa vagy pelletalom nem sokban különbözik a pelletté préselt tápoktól. Előnye, hogy nem poros, nincs szaga és ha az állat rápisil a pelletre az magába szívja a folyadékot, komposztálható. Hátránya, mivel kemény pelletté préselt alomról van szó, zajos, de, ha nem egy szobában próbálunk aludni a patkányokkal, akkor ez nem okozhat gondot.

Pelletalom

A csutka alom kukoricából készül és kb. úgy nézz ki, mint a macskaalom, kis gömböcskékből áll. Előnye, hogy illóolajmentes, semleges, kukorica illata van, a nedvességet jól szívja. Ürítés esetén a kis gömbök nagy gömbökké állnak össze, szintén komposztálható. Hátránya, hogy egyes patkányok többet pisilnek, mint más patkányok és így a nedvességmegkötő képessége lecsökken, ebben az esetben szoktak pelletalomra váltani.


Macskaalomból bármelyiket választhatjuk, ami nem porzik és jó a nedvszívó képessége, ezt nekünk kell felmérni, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra.

Amennyiben azt látjuk, hogy a fent használt almok mellett patkányunk sokat vakarózik, bőre emiatt kisebesedik és az állatorvos nem talált élősködőt, illetve egy kiterjedt élősködők elleni kezelés ellenére is fennáll a kóros vakarózás, lehet, hogy patkányunk allergiás az alomra. Ebben az esetben az almot lecserélhetjük új alomra és/vagy a legvégső esetben rongyokra kiváltva az allergiát okozó anyagot.

És mi a helyzet a szénával? Mint sok más rágcsáló, a patik is szeretnek fészket építeni, a szénát szívesen használják erre a célra és esznek is belőle. A gond az, hogy a szénát nem kezelik semmilyen módon az élősködők ellen, így könnyen lehet, hogy megfertőznénk állatainkat. De hogyan fertőtlenítsük a szénát? Mivel ezt elég körülményes megoldani, nem sok lehetőségünk van. Olvastam, hogy vannak akik sütőben megsütik a szénát, de mivel igencsak gyúlékony anyagról van szó, én ezt nem ajánlanám. Személy szerint messzire elkerülöm a szénát és rongyokkal pótlom azt, ezt is imádják a patik, az évek alatt nem sírtak a széna után. A rongyok mellett még az is szól, hogy moshatóak, így viszonylag hosszú az élettartamuk, ellenben, ha már több a lyuk, mint az anyag, akkor dobjuk ki és adjunk nekik új rongyot.

www.flickr.com/photos/heypixie

Categories: ,

4 Responses so far.

  1. Mutu says:

    A malacaimat is a széna miatt lepték el az élősködők, viszont sajnos nekem ilyen szempontból nincs választásom. Nekik ez a fő táplálékuk, úgyhogy nem nagyon válogathatunk.

  2. Én is nagyon sajnáltam, miért tiltólistás lett nálunk a széna, mert tényleg nagyon szerették a patik, de nem kockáztattam, főleg, miután az egyik patimon pont a széna adása után jöttek ki allergiás tünetek.

  3. Névtelen says:

    Elég problémás.\
    A forgács (hacsak nem asztalostól szerezzük be frissen mi magunk) nagyon poros, atkás lehet.
    A pellet zajos és nálam ha szétesik (nedvességtől) szintén porzik.
    Mindezek elég szagosak, szerintem túl hamar, a rongy baromi hamar!

    A szag megkötésére és amúgy köröm koptatására is a macskalom lenne a megoldás, de szerintem ugyanúgy poros: amiket én még régebben szereztem macskánknak, az volt. Esetleg ezt lehetne szitálni: talán nem olyan idegőrlő mint a forgács szitálása (elég régen csak ezt tudtam megtenni: nem volt más alom.)!

    Szalma az széna :D Vagyis nem jó ötlet az atkák miatt.*

    *Az atka gyógyítható házilag és egyben olcsóbb megoldás, főleg ha több állatod van és a jövőre is gondolsz:
    ketrec, egyéb fertőtlenítés majd
    SH-Rodemectin spot on csepp, 20 ml-be 10 csepp és 1-2 fújás naponta a fertőzött rész(ek)re egy héten keresztül minden nap.
    Én befújom a ketrecet is.)

    Egy kis reklám mert tegnap rögtön meg tudtam rendelni tőlük a terméket és ráadásul 20h-ig érte lehetett menni:
    http://petpatika.hu/content.php?id=304&katid=S&alkatid=67

  4. Szalma - széna nálam keverve van :D Tudom, hogy az egyik alom, a másik meg kaja, de tök ugyanúgy néz ki elsőre, szóval az agyam keveri őket xD

    Azért a házi diagnosztizálást nem ajánlanám, főleg úgy, hogy ha a gazdi első patkányairól van szó. Persze, egy tenyészetnél már edzett a tenyésztő, az ilyen kisebb gondokat simán megoldja egyedül, de egy átlagember átlagtudással csak ne diagnosztizáljon otthon :) Legalább első alkalommal szerintem fontos, hogy doki is lássa a problémát.

    Pellettel nekem nem volt gondom, ezért ajánlom szívből - igaz nekem csak 2 patkányom volt egyszerre nem 30. Ha sokan vannak - ismét tenyészet - akkor nyilván többet ürítenek, hamarabb szagosodik az alom, a pellet hamarabb megadja magát, de nekem 2 patkánnyal se szagra, se minőségre nem volt panaszom.

    Másik online oldalon is csevegtem a témáról, ott valaki kifogásolta, hogy a macskaalom szintetikus és azt nem rakná a patkánya alá. Én speciel a macskaalmot nem próbáltam, macskám sem volt soha, lövésem sem volt mennyire poros - most, hogy anyám macskázik és volt szerencsém az alomhoz, már tudom, hogy baromi poros. Egyébként szitálás után van, aki többrétegű alom első rétegének használja - ez sem hangzik hülye ötletnek.

    A ruha meg: nagyon beteg vagy kopasz patinál láttam alomjavaslatnak, sűrűn váltva. Macerás az egyszer biztos.

Leave a Reply